Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Το αφήγημα για την υγεία των αρθρώσεων

Οι αρθρώσεις είναι ένας πολύπλοκος κόσμος που συνθέτει την "σκαλωσιά" του σώματος, το στήριγμα και την διατήρηση του σχήματός του, δηλαδή την βάση της κινητήριας δύναμης. Στο σώμα υπάρχουν περίπου 200 οστά που σχηματίζουν τον σκελετό και συνδέονται μεταξύ τους με 100 αρθρώσεις, που επιτρέπουν την κίνηση, την στρέψη και την ευελιξία.

Σε κάθε άρθρωση τα οστά συγκρατούνται με ισχυρές ταινίες ιστού, τους συνδέσμους και τα άκρα τους είναι επικαλυμμένα με χόνδρο, για να ελαττώνονται οι τριβές. Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση του σώματος και το μηριαίο είναι το ισχυρότερο και το μακρύτερο οστό. Η ικανότητα του μηχανισμού των αρθρώσεων να είναι σταθερά λειτουργική συντελείται με την βοήθεια των μυών, που καλύπτονται από τένοντες και ιστούς.

Τα "υλικά" αυτά είναι εκπληκτικά ανθεκτικά, ωστόσο θα αποτελούσε εξαίρεση να μην νιώσει κάποιος πόνο, δυσκαμψία ή μείωση της κινητικότητας για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται οστεοαρθρίτιδα, είναι η πιο διαδεδομένη μορφή αρθρίτιδας και περιλαμβάνει την εκφύλιση και την φθορά του χόνδρου με το πέρασμα των χρόνων.

Σήμερα, η αρθρίτιδα προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας, περισσότερο τους ενήλικες, κυρίως γυναίκες και εμφανίζονται πάνω από 100 μορφές, ουσιαστικά όμως τα αίτια παραμένουν άγνωστα. Παράγοντες εμφάνισής της είναι τραυματισμός, έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, γενετικές διαταραχές, γήρας και περιβάλλον. Συνέπειες είναι φλεγμονή, άλγος, δυσκολία κίνησης, μειωμένη μυϊκή δύναμη, με κοινό παράγοντα τον πόνο που αυξομειώνεται με την αλλαγή θερμοκρασίας και υγρασίας.

Η αντιμετώπιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων έγινε δυνατή με τον εντοπισμό ουσιών που υπάρχουν σε μικρή ποσότητα στον οργανισμό και πρέπει να χορηγούνται συμπληρωματικά με τη μορφή φυσικών διατροφικών συστατικών, όπως:

Γλυκοζαμίνη, ένας αμινοσακχαρίτης που προωθεί τον σχηματισμό και την επιδιόρθωση του αρθρικού υγρού.

Χονδροϊτίνη, ένας υδατάνθρακας που αποτελεί φυσικό συστατικό του χόνδρου και βοηθά στην ενυδάτωση και την ελαστικότητά του.

Κουρκουμίνη, φυσικό αντιφλεγμονώδες.

Υαλουρονικό οξύ, υδρόφιλο στοιχείο και εκχύλισμα Πρασινόχειλου Μυδιού, υπερτροφή των αρθρώσεων.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των ουσιών είναι γνωστές από έρευνες και κλινικές μελέτες, για τη δόμηση και λειτουργία του αρθρικού χόνδρου, την ελαστικότητα και ευκινησία τενόντων, συνδετικών ιστών και τη λίπανση των αρθρώσεων που επιφέρουν την απάλειψη της ακαμψίας, αλλά και δρουν συνεργιστικά για μέγιστα αποτελέσματα (synergistic effect).

Ι. Παπαγεωργίου - Φαρμακοποιός

Μας ρωτάτε. Σας απαντάμε.

Είναι πιθανό να εκδηλωθεί οστεοαρθρίτιδα σε οποιαδήποτε ηλικία; Ποια θεραπεία είναι απαραίτητη;

Η ηλικία έχει άμεση σχέση με την οστεοαρθρίτιδα, αν και η ασθένεια μπορεί να εμφανισθεί και σε νεότερους ανθρώπους, με προδιάθεση ή έπειτα από κάποιον τραυματισμό. Συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 45 ετών και επιδεινώνεται απότομα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι πιο συχνή στο γόνατο, συγκριτικά με το ισχίο. Συνολικά, στο 10-20% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 ετών η οστεοαρθρίτιδα εκδηλωνεται στα ισχία και τα γόνατα. Όσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, η οστεοαρθρίτιδα γίνεται ακόμα πιο συχνή.

Στα αρχικά στάδια της νόσου, είναι σημαντικό να ενδυναμώσετε τους μυς γύρω από την προσβεβλημένη άρθρωση με ειδικές ασκήσεις. Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει αναλγητικά σκευάσματα και, αν δεν βοηθήσουν ή αν η οστεοαρθρίτιδα παρουσιάζει φλεγμονή κατά περιόδους, θα σας συνταγογραφήσει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή (ΜΣΑΦ). Τα συμπληρώματα διατροφής, όπως η γλυκοζαμίνη ή η χονδροϊτίνη, οι ενδοαρθρικές ενέσεις και τα τοπικά αντιφλεγμονώδη σκευάσματα ορισμένες φορές βοηθούν. Ωστόσο, αν η οστεοαρθρίτιδα παρουσιάζει γρήγορη επιδείνωση, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση (συνήθως με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας), προτού το πρόβλημα εξαπλωθεί.