Συμβουλές Ομορφιάς

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΟμορφιάςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Αιθέρια έλαια

Οι περισσότερες συνθέσεις των μεγαλύτερων καλλυντικών εταιρειών περιλαμβάνουν πλήθος αιθέριων ελαίων, τα οποία συνδυάζονται με άλλες, πολύπλοκες φόρμουλες, που δημιουργούνται στα προηγμένα τους εργαστήρια, για να δώσουν το τελικό αποτέλεσμα στα πολυτελή προϊόντα περιποίησης. Όμως, και πιο απλές φόρμουλες αιθέριων ελαίων μπορούν να δημιουργηθούν από τον φαρμακοποιό σας –ή από εσάς, αν είστε εκπαιδευμένοι–, που είναι πιο εξατομικευμένες, για τις ανάγκες της δικής σας επιδερμίδας.

Μπορεί να σας φανεί ακριβή η τιμή για ένα μικρό μπουκαλάκι, όμως αναλογιστείτε τις τεράστιες ποσότητες των φυτών που απαιτούνται για την παραγωγή κάποιων ελαίων, όπως του τριαντάφυλλου, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και τους δύο τόνους φυτών για ένα κιλό αιθέριου ελαίου. Τα αιθέρια έλαια είναι «επένδυση», αφού δεν αλλοιώνονται για πέντε συνεχή χρόνια, αρκεί να φυλάσσονται σωστά, σε σκουρόχρωμα γυάλινα μπουκαλάκια και σε ξηρό και σκοτεινό σημείο.

Τι είναι τα αιθέρια έλαια

Είναι φυτικές ουσίες υψηλής συμπύκνωσης –κάτι που τα διαφοροποιεί τελείως από τα φυτικά έλαια– και μεγάλης πτητικότητας, με ελάχιστο μοριακό βάρος, οι οποίες έχουν πολύ ισχυρές φαρμακευτικές και καλλυντικές ιδιότητες. Παρά την ονομασία τους, στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για έλαια, καθώς δεν περιέχουν λιπαρά οξέα, ούτε έχουν τη μορφή ελαίου που γνωρίζουμε.

Χάρη στο πολύ χαμηλό μοριακό βάρος τους, απορροφώνται εύκολα από την επιδερμίδα, και έτσι μπορούν να αξιοποιηθούν οι αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές, αναζωογονητικές, καταπραϋντικές και άλλες ιδιότητές τους. Βέβαια, η υψηλή συμπύκνωση που τα χαρακτηρίζει ενδέχεται να προκαλέσει αλλεργικές και δερματικές αντιδράσεις, ειδικά αν χρησιμοποιούνται απευθείας αδιάλυτα στο σώμα, γεγονός που ισχύει για τα περισσότερα από αυτά, εκτός από το τεϊόδεντρο, το χαμομήλι, τη λεβάντα κ.ά.

Στα πλεονεκτήματα των αιθέριων ελαίων πρέπει να σημειωθούν και τα ψυχικά και πνευματικά, που προκύπτουν από το άρωμά τους, το οποίο δρα παράλληλα, προσδίδοντας άλλοτε αίσθημα ηρεμίας και χαλάρωσης και άλλοτε αίσθημα τόνωσης, διαύγειας και αισιοδοξίας.

Η σωστή χρήση τους

Ιδανικά, αραιώνονται μέσα σε φυτικά έλαια-βάσεις, όπως το ελαιόλαδο, το αμυγδαλέλαιο, το σησαμέλαιο, το καστορέλαιο, το δαφνέλαιο, το έλαιο αβοκάντο, καρύδας, καλέντουλας, κουκουτσιών σταφυλιού, jojoba κ.ά. Φυσικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάποιος άλλος διαλύτης, όπως κήροι ή αλκοόλες, ανάλογα με τη χρήση που επιδιώκετε.

Τριαντάφυλλο/ρόδο: Ένα από τα πιο γνωστά αιθέρια έλαια, που περιέχεται συχνά σε καλλυντικές κρέμες, λόγω των αναπλαστικών και αντιγηραντικών του ιδιοτήτων. Απαλύνει ρυτίδες και γραμμές, τονώνει και συσφίγγει την επιδερμίδα και το περίγραμμα, ενώ δίνει μια χαρακτηριστική λάμψη. Βαθιά ενυδατικό, βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας όταν χρησιμοποιείται συστηματικά.

Λεβάντα: Χαρακτηρίζεται για τη χαλαρωτική και αντιφλεγμονώδη δράση της, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε προϊόντα για ευαίσθητες επιδερμίδες που παρουσιάζουν ερεθισμούς σε άλλα συστατικά. Μπορεί να εφαρμοστεί και απευθείας στην επιδερμίδα, για άμεση αντιμετώπιση κάποιας ερυθρότητας ή άλλου τύπου ερεθισμό.

Νερολί: Με τις τονωτικές, αντισηπτικές και αναζωογονητικές ιδιότητές του, δρα ενάντια στη χαλάρωση αλλά και στις ουλές. Το άρωμά του προέρχεται από τα άνθη της πορτοκαλιάς και θα σας θυμίσει πολλά αρώματα που έχετε αγαπήσει.

Κουρκουμάς: Η κουρκουμίνη τελευταία αναφέρεται αρκετά σε διάφορα καλλυντικά προϊόντα. Αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό και επουλωτικό, το αιθέριο έλαιο του κουρκουμά βοηθά τόσο την κουρασμένη, ώριμη επιδερμίδα, όσο και αυτή με σπυράκια ή έντονες κοκκινίλες.

Δεντρολίβανο: Έντονα αναπλαστικό, βοηθά στην αντιμετώπιση των ουλών, ενώ επιφέρει ισορροπία σε περίπτωση που έχουν απορρυθμιστεί οι ορμόνες σας.

Ylang-ylang: Περιέχεται σε προϊόντα περιποίησης για το βράδυ, αφού έχει και ηρεμιστικές ιδιότητες.

Ροδόξυλο: Όταν στις μεγαλύτερες ηλικίες η ανάπλαση των κυττάρων γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς, το αιθέριο έλαιο του ροδόξυλου λειτουργεί ως ο φυσικός επιταχυντής για να αναζωογονηθεί η επιδερμίδα.

Πατσουλί: Για όσους ταλαιπωρούνται από ακμή, το πατσουλί έχει αντισηπτικές ιδιότητες και καταφέρνει να καταπραΰνει τις φλεγμονές. Επιπλέον, έχει την ιδιότητα να αποχρωματίζει τις κηλίδες της επιδερμίδας.

Τεϊόδεντρο: Η απευθείας εφαρμογή του πάνω σε σπυράκια κάνει θαύματα. Ως συστατικό, χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης για επιδερμίδες με προβλήματα ακμής και λιπαρότητας.

Γεράνι: Προτιμήστε το, αν το ζητούμενο είναι η σύσφιγξη και η τόνωση του προσώπου.

Λιβάνι: Έχει συσφιγκτικές ιδιότητες, απαλύνοντας αισθητά τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές, ενώ κρατά τον τόνο της επιδερμίδας ομοιόμορφο και εξαλείφει τα αποτελέσματα της ηλιακής ακτινοβολίας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε σημεία απαιτητικά, όπως η περιοχή του λαιμού.

Μύρο: Η χαλάρωση της επιδερμίδας, που προκαλείται με το πέρασμα του χρόνου, βρίσκει τη λύση της σε αυτό το έλαιο.

Προσοχή:

Η προέλευση των αιθέριων ελαίων είναι φυσική ενώ αυτή των αρωματικών συνθετική. Μην τα συγχέετε.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια. Στο πρώτο τρίμηνο, απαγορεύονται, αλλά και στη συνέχεια η χρήση τους –αν γίνεται– απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, τόσο στην ποσότητα και τη συχνότητα, όσο και ως προς το είδος που επιτρέπεται.

Κάντε το τεστ

Μήπως έχετε ευαισθησία σε κάποιο αιθέριο έλαιο; Κάντε έναν απλό έλεγχο: Αναμείξτε μία κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο με μία σταγόνα από το αιθέριο έλαιο που σας ενδιαφέρει και τρίψτε ελαφρά στον καρπό. Αν το σημείο κοκκινίσει ή σας προκαλέσει φαγούρα ή κάποια άλλη ενόχληση, δεν είναι για εσάς. Αν ήδη γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί σε κάποιο φυτό, μην ελέγξετε καν το έλαιό του, καθώς θα είστε και σε αυτό.