Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Ακμή ενηλίκων

Εκεί που νομίζατε ότι έχετε γλιτώσει ή έχετε απαλλαγεί οριστικά από το πρόβλημα της ακμής, κοιτάζεστε στον καθρέφτη και συνειδητοποιείτε ότι αυτά τα μεμονωμένα σπυράκια που εμφανίζονται μια στο τόσο πολλαπλασιάζονται. Η ακμή ενηλίκων ταλαιπωρεί όλο και πιο συχνά την ηλικιακή ομάδα των 25-40 ετών, σε ποσοστό που αγγίζει το 40%, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει την εμφάνισή της και μετά την ηλικία των 40 ετών. Μερικοί από τους παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες για την εμφάνιση της εν λόγω ακμής είναι το οικογενειακό ιστο- ρικό, οι ορμονικές αλλαγές, η ελλιπής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και το έντονο στρες, αλλά είναι πιθανό να οφείλεται και σε κάποιο παράσιτο. Σε αντίθεση με την εφηβική, η οποία συνήθως κάνει τον κύκλο της και υποχωρεί, η ακμή ενηλίκων διαρκεί πολλά χρόνια, με περιόδους έξαρσης και ύφεσης.

Οι κυριότεροι τύποι ακμής

Φαγεσωρική: Είναι η πιο ήπια μορφή ακμής, κατά την οποία δεν εκδηλώνεται φλεγμονή στην επιδερμίδα. Χαρακτηρίζεται από την παρουσία φαγεσώρων, οι οποίοι μπορεί να είναι είτε «ανοικτοί» (μαύρα κεράτινα στίγματα, που αποτελούνται από σμήγμα, κερατίνη, τμήμα τριχών και υπολείμματα σμηγματογόνων αδένων) είτε «κλειστοί» (μικρά λευκά κεράτινα στίγματα).

Βλατιδοφλυκταινώδης: Eκδηλώνεται με την εμφάνιση βλατίδων (στίγματα με έντονο κόκκινο χρώμα) ή φλυκταινών (κόκκινα σπυράκια που συνήθως περιέχουν πύον). Πρόκειται για μέτρια μορφή ακμής, κατά την οποία αναπτύσσεται μια μικρή φλεγμονή στην επιδερμίδα, γεγονός που υποδηλώνει έξαρση της μόλυνσης.

Βλατιδοοζώδης: Η φλεγμονή είναι μεγαλύτερη και, εκτός από το πρόσωπο, επεκτείνεται στην πλάτη και σε άλλα σημεία του σώματος. Συχνά αναπτύσσονται περισσότερες βλατίδες και οζίδια, δηλαδή σπυράκια κάτω από το δέρμα με όγκο που συνήθως προκαλούν πόνο. Aν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, είναι πιθανό να εξελιχθεί σε κυστική.

Κυστική: Πρόκειται για την πιο βαριά και επώδυνη μορφή ακμής. Οφείλεται κυρίως σε ένα μικρόβιο, το προπιονοβακτηρίδιο της ακμής, και αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, αφήνει σημάδια. Κάνει την εμφάνισή της με τη μορφή κύστεων, οι οποίες είναι σπυράκια μεγαλύτερων διαστάσεων σε σχέση με τα οζίδια και εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο (συνήθως στο μέτωπο και γύρω από το στόμα), τη ράχη και το στήθος.

Κάθε τύπος ακμής απαιτεί και διαφορετική αντιμετώπιση. Σημαντικό είναι η θεραπεία να είναι έγκαιρη, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο σχηματισμός ουλών. Επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας, προκειμένου να δημιουργήσει τη δική σας, εξατομικευμένη θεραπεία όσο πιο άμεσα γίνεται.

Στο ιατρείο

Θεραπεία με laser: Η χρήση laser αντιμετωπίζει δραστικά το πρόβλημα, καθώς η δέσμη φωτός διεισδύει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και στοχεύει τον σμηγματογόνο αδένα. Με τη θερμική της δράση, μειώνει το μέγεθός του και ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος, ενώ παράλληλα εξουδετερώνει τα βακτήρια, αποστειρώνοντας τους πόρους και επιφέροντας σημαντική βελτίωση στις φλεγμονώδεις βλάβες της ακμής. Έτσι, ενεργοποιείται η παραγωγή νέου κολλαγόνου και οι ουλές επουλώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συχνά τα αποτελέσματα είναι ορατά από την πρώτη κιόλας εφαρμογή, ενώ το προτεινόμενο πλάνο θεραπειών καθορίζεται από τον δερματολόγο, σύμφωνα με τις ειδικές ανάγκες της επιδερμίδας.

Θεραπεία με peeling: Αποτελεί έναν πιο ήπιο και αγνό τρόπο να αντιμετωπίσετε την ακμή στο ιατρείο του δερματολόγου σας. Ακολουθώντας αυστηρό πρωτόκολλο θεραπείας, ο δερματολόγος δημιουργεί ένα εξατομικευμένο χημικό peeling, ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σας. Στόχος του είναι η εξάλειψη της ακμής στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, αποφεύγοντας τη φαρμακευτική αγωγή, που κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στον οργανισμό.

Βαθύς ιατρικός καθαρισμός: Επιτυγχάνεται με τη μηχανική διάνοιξη και αποσυμφόρηση των διαφόρων βλαβών (φαγεσώρων, φλυκταινιδίων, κύστεων) με άσηπτες συνθήκες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, επιμελείς ιατρικοί καθαρισμοί ανά καθορισμένα διαστήματα, σε συνδυασμό με την τοπική φαρμακευτική αγωγή, αναστέλλουν την εμφάνιση νέων βλαβών και καταπολεμούν σε μεγάλο βαθμό την όψιμη ακμή.

Μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι: Απελευθερώνει ανώδυνα, χωρίς ερεθισμούς ή τραύματα, τους αποφραγμένους εκφορητικούς σμηγματογόνους πόρους, με τα ευεργετικά αποτελέσματά της να είναι άμεσα από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Στο φαρμακείο

Στα φαρμακεία υπάρχει μεγάλη ποικιλία από δερματολογικά προϊόντα για την ευαίσθητη, λιπαρή επιδερμίδα με τάση για ακμή, καθώς και για την επιδερμίδα που έχει περάσει ακμή και εμφανίζει περιστασιακά σπυράκια. Έχοντας φυσικά υποστεί δερματολογικό έλεγχο, είναι ικανά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την περιστασιακή ακμή ενηλίκων. Για να πετύχετε το μέγιστο αποτέλεσμα, ίσως χρειαστεί να συνεχίσετε τη θεραπεία έως και 12 εβδομάδες, ακόμη και αν δεν βλέπετε από την αρχή αποτέλεσμα.

Τι κάνουμε με το μακιγιάζ;

Πλέον υπάρχουν πολλές επιλογές για το μακιγιάζ της λιπαρής επιδερμίδας και της επιδερμίδας με τάση ακμής. Μεϊκάπ, concealers, πούδρες και μολύβια με βάση το νερό, χωρίς άρωμα και συντηρητικά, και με απαλές και ανάλαφρες υφές, αποτρέπουν τη δημιουργία μαύρων στιγμάτων, διορθώνουν τις χρωματικές ανομοιομορφίες και καλύπτουν πλήρως σημάδια και ουλές, χωρίς να επιβαρύνουν τη λιπαρή επιδερμίδα με τάση για ακμή.