Αλήθειες ή ψέματα για διάφορα θέματα

Επιστροφή στα άρθραΑλήθειες ή ψέματα για διάφορα θέματαΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Αλήθειες και ψέματα για την ακμή

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times του Λονδίνου, περίπου το 50% των γυναικών και το 20% των ανδρών παρουσιάζουν ακμή κάποια στιγμή μετά το τέλος της εφηβείας. «Αν και η ακμή είναι μια πάθηση που εμφανίζεται στην εφηβεία, πολλές φορές βλέπουμε και ενήλικες να παρουσιάζουν τα συμπτώματα και μάλιστα για πρώτη φορά ακόμα και μετά την ηλικία των 30 ετών» εξηγεί ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης. «Διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εμφάνιση ακμής στους ενήλικες οφείλεται σε παράγοντες όπως το περιβάλλον, το στρες, ο τρόπος ζωής αλλά και οι ορμονικές διαταραχές. Ακόμα και τα πολύ σκληρά καλλυντικά μπορούν να προκαλέσουν ακμή» συμπληρώνει ο δερματολόγος.

Ωστόσο, η διάγνωση δεν είναι απλή υπόθεση, αφού παρουσιάζει πολλούς διαφορετικούς τύπους. Ο πρώτος και σημαντικότερος διαχωρισμός είναι αν πρόκειται για φλεγμονώδη ή μη. Αν έχετε μικρά μαύρα στίγματα ή μικρούς κόκκινους ερεθισμούς, τότε ίσως πάσχετε από μια διαφορετική μορφή ακμής. «Η ακμή χωρίζεται σε διάφορα είδη, ανάλογα με τον τρόπο που εκδηλώνεται. Επιπλέον, δεν εμφανίζεται μόνο στο πρόσωπο, αλλά και στο σώμα, την πλάτη, τον αυχένα και τον θώρακα» επισημαίνει ο γιατρός.

Φταίει η ζάχαρη;

Αμερικανοί ερευνητές κατηγορούν όχι μόνο τη ζάχαρη, αλλά όλες τις τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η ζάχαρη το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και τα απλά δημητριακά με ζάχαρη είναι τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, επειδή αυξάνουν πολύ και γρήγορα το «ζάχαρο» όταν τα τρώμε. Μια τέτοια κατάσταση οδηγεί σε απότομη παραγωγή ινσουλίνης και άλλων ορμονών, που οι ειδικοί υποψιάζονται ότι διεγείρουν την παραγωγή σμήγματος και τη δημιουργία φλεγμονής στο δέρμα – δύο καταστάσεις που αποτελούν τα βασικά αίτια πρόκλησης της ακμής.

Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Δεν υπάρχει μια θεραπεία κατάλληλη για όλους. «Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη στο δερματολόγο κρίνεται απαραίτητη, καθώς εκείνος θα κρίνει ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία, ανάλογα με τη μορφή της ακμής. Σε ειδικές περιπτώσεις η παρακολούθηση από γιατρό είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό, ακόμα και χρόνια» επισημαίνει ο δερματολόγος. Η ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με αλοιφές κι άλλες μεθόδους, αλλά το είδος της θεραπείας εξαρτάται από τον εκάστοτε ασθενή. Για την κυστική μορφή εφαρμόζονται ρετινοϊδή ή θεραπείες με λέιζερ. Τα φάρμακα επιλέγονται ανάλογα με τον τύπο της ακμής και τη βαρύτητά της. Στη πλειονότητά τους τα φάρμακα εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα και περιέχουν ουσίες όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και το ρετινοϊκό οξύ. Στις θεραπείες από το στόμα, τα φάρμακα που χορηγούνται είναι αντιβιοτικά, ορμονικά σκευάσματα που ως στόχο έχουν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των ορμονών και η ισοτρετινοΐνη, η οποία μειώνει την παραγωγή σμήγματος και κερατίνης και καταπολεμά τα βακτηρίδια που συνδέονται με την ακμή. Η φαρμακευτική αγωγή από το στόμα μπορεί να έχει και αυτή, με τη σειρά της, διάφορες ανεπιθύμητες παρενέργειες, γι' αυτό και φάρμακα όπως η ισοτρετινοΐνη πρέπει να χορηγούνται υπό προϋποθέσεις και πάντα υπό τη στενή παρακολούθηση του γιατρού.

 

Με την ευγενική χορηγία της Dermopur της Castalia.