Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Αλλεργίες της άνοιξης: Οι ύπουλοι εισβολείς

Η άνοιξη είναι μια δύσκολη περίοδος για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που υποφέρει από αλλεργίες.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, την τελευταία δεκαετία, οι εποχικές αλλεργίες βρίσκονται σε έξαρση. Η πιο διαδεδομένη ανάμεσά τους είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η οποία οφείλεται στη γύρη που μεταφέρεται από αγριόχορτα, δέντρα και αγρωστώδη μέσω του αέρα.

Οι τελευταίες έρευνες αποδίδουν την έξαρση αυτή, σε μεγάλο βαθμό, στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς η υψηλή θερμοκρασία και τα αυξημένα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ευνοούν την ανάπτυξη των φυτών και, κατά συνέπεια, τη διάχυση μεγάλων ποσοτήτων γύρης στο περιβάλλον.

Ευτυχώς για τις ομάδες που υποφέρουν, τα νέα φάρμακα προκαλούν ελάχιστες παρενέργειες, ενώ υπάρχουν προηγμένες θεραπείες που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, απαντώντας σε μερικές βασικές ερωτήσεις:

Τι είναι η εποχική αλλεργία;

Είναι μία φλεγμονώδης αντίδραση σε κάποια ουσία της ατμόσφαιρας που προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα, παρόμοια μ’ αυτά ενός κρυολογήματος. Αν έχετε κάποια προδιάθεση σε αλλεργίες, όταν ο οργανισμός σας εκλαμβάνει μια ουσία, όπως για παράδειγμα η γύρη, ως επικίνδυνη, τότε παράγει τα αλλεργικά αντισώματα που λέγονται ανοσοσφαιρίνες E ή IgE. Οι IgE προσκολλώνται στα αλλεργιογόνα, δίνοντας σήμα στα κύτταρα να απελευθερώσουν ισταμίνες, χημικά που σας κάνουν να φταρνίζεστε ή προκαλούν στα μάτια σας δάκρυα και φαγούρα.

Πότε είναι πιο έντονες οι εποχικές αλλεργίες;

Ο ερχομός της άνοιξης, όταν ξεκινά η επικονίαση σε δέντρα όπως η ελιά, το πεύκο και το κυπαρίσσι, είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος που συνεχίζεται όταν φυτρώνουν τα αγριόχορτα. Οι αρχές του φθινοπώρου μπορεί να αποδειχθούν, επίσης, δύσκολες λόγω των μουχλιασμένων φύλλων που αποτελούν ένα από τα λιγότερο γνωστά αλλεργιογόνα.

Οι αλλεργίες είναι κληρονομικές;

Εν μέρει, ναι. Υπάρχει μια γενετική προδιάθεση στις περισσότερες αλλεργίες.
Αν κάποιος από τους γονείς σας πάσχει, έχετε περίπου 50% πιθανότητες να πάσχετε κι εσείς. Γεγονός πάντως είναι πως για την πλήρη εκδήλωση μιας αλλεργίας απαιτείται επαναλαμβανόμενη έκθεση στις αλλεργιογόνες ουσίες. Έτσι, μπορεί να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να εκδηλωθεί. Με αυτόν τον τρόπο εξηγούνται οι σπάνιες περιπτώσεις αλλεργιών στα παιδιά κάτω των 5 ετών. Η πιο κρίσιμη ηλικία όπου εκδηλώνονται για πρώτη φορά αλλεργίες είναι κοντά στα 20.

Πώς εντοπίζει κανείς σε τι είναι αλλεργικός;

Λόγω των κοινών της συμπτωμάτων μ’ ένα κρυολόγημα, μια αλλεργία συχνά είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Η βασική τους διαφορά είναι πως η χρόνια συμφόρηση, η μύτη που τρέχει και τα μάτια που δακρύζουν συνοδεύονται συνήθως από μια ημικρανία, δεν εκδηλώνουν πυρετό και διαρκούν περισσότερο. Οι εξετάσεις εντοπισμού της αλλεργίας είναι πλέον εύκολες και αποτελεσματικές. Η πιο απλή και ανώδυνη θεραπεία είναι δερματική δοκιμασία μέσω νυγμού, κατά την οποία ο γιατρός σάς εισάγει από μία σταγόνα αλλεργιογόνου, κάνοντας μια γρήγορη ένεση στο μπράτσο ή στην πλάτη σας. Αν μέσα σε 15 λεπτά προκληθούν κοκκινίλα, φαγούρα ή πρήξιμο, αυτό σημαίνει ότι πάσχετε από κάποια αλλεργία.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλλεργία;

Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε άμεσα ένα γιατρό και να μην αφήσετε τον οργανισμό σας να ταλαιπωρηθεί. Πέρα από τη δική σας κόπωση, οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι δυνατόν να επεκταθούν στους πνεύμονες, εκθέτοντάς σας σε αυξημένο κίνδυνο. Για τις ήπιες αλλεργίες υπάρχουν αρκετά αντιισταμινικά, ρινικά κορτικοστεροειδή και αντισυμφορητικά, τα οποία μπορεί να σας συνταγογραφήσει ο γιατρός σας για να ανακουφιστείτε. Αν, ωστόσο, η αλλεργία σας είναι σοβαρή και σας ρίχνει στο κρεβάτι, υπάρχει μια θεραπεία με ενέση που δημιουργεί μακρόχρονη ανοσία σ’ ένα ή και περισσότερα αλλεργιογόνα, υποβάλλοντάς σας σε αυξημένες δόσεις από αυτά. Η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα, καθώς μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια.

Πρακτικές συμβουλές για τις αλλεργίες

  • Πριν πέσετε για ύπνο κάντε ένα μπάνιο και λούστε τα μαλλιά σας, ώστε να απομακρύνετε τη γύρη που συγκεντρώνεται πάνω στο σώμα σας.
  • Αποφύγετε να κοιμάστε με ανοιχτά παράθυρα, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες τα φυτά απελευθερώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες γύρης.
  • Καθαρίστε το σπίτι σας με τη βοήθεια μιας σκούπας που διαθέτει φίλτρο HEPA, ένα ειδικό σύστημα που συγκρατεί το 99,9% των σωματιδίων.
  • Αερίζετε και καθαρίζετε το σπίτι σας συχνά.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα αλλά και τους κλειστούς χώρους με καπνό, καθώς έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνουν τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Κάντε κλικ

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να  επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας: www.allergy.org.gr