Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Αλόη, να την πιεις στο ποτήρι

«Tέσσερα φυτά είναι απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπου: το σιτάρι, η άµπελος, η ελιά και η αλόη. Tο πρώτο τον τρέφει, το δεύτερο αναζωογονεί το πνεύµα του, το τρίτο τού χαρίζει αρµονία και το τέταρτο τον θεραπεύει», έγραφε στο ταξιδιωτικό του ηµερολόγιο ο Χριστόφορος Κολόµβος, ενθουσιασµένος µε τις θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης, την οποία ανακάλυψε µαζί µε την Αµερική. Οι περισσότεροι από εµάς έχουµε χρησιµοποιήσει καλλυντικές ή καταπραϋντικές κρέµες, ή ακόµη και οδοντόπαστες, µε κύριο συστατικό την αλόη, αλλά λίγοι έχουµε µυηθεί στην από στόµατος χρήση του ευεργετικού φυτού, το οποίο ήδη από την 3η χιλιετία π.X. είχε τη δόξα του ιάµατος στους πολιτισµούς του ελλαδικού χώρου.

Αν και υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη αλόης, µόνο δύο χρησιµοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς: η Aloe Vera και –πιο σπάνια– η Aloe Ferox Miller. Συνήθως, όταν οι φαρµακοποιοί αναφέρουν την αλόη, εννοούν την Aloe Vera, την «Αληθινή Αλόη», που κυκλοφορεί ως πανάκεια ανάµεσά µας. Τι ισχύει;

Φυτό πρώτων βοηθειών

Μόλις τη δεκαετία του 1930, Αµερικανοί και Ρώσοι επιστήµονες άρχισαν να µελετούν τη δυνατότητα χρήσης του φυτού στη δυτική ιατρική. Το 1959 ο Oργανισµός Tροφίµων και Φαρµάκων των HΠA (FDA) επικύρωσε επίσηµα τις σηµαντικές ιδιότητες της αλόης, ανοίγοντας έτσι τον δρόµο για την ευρύτερη χρήση της. Σήµερα γνωρίζουµε ότι η Aloe Vera είναι πηγή βιταµινών, µε κυριότερες τις Β, C, Ε και β-καροτίνη. Περιέχει αµινοξέα, µέταλλα και ιχνοστοιχεία, µεταξύ των οποίων το σελήνιο, ιδιαίτερα πολύτιµο για το ανοσοποιητικό σύστηµα. Είναι πλούσια σε σακχαρίτες, ένζυµα που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής, στερόλες, ανθρακινόνες (παυσίπονες ουσίες) και σαλικυλικό οξύ. Έχει επουλωτική, αντιβιοτική, αντιµυκητιακή, καθαρτική και αντιφλεγµονώδη δράση, τονώνει το ανοσοποιητικό και ηρεµεί το νευρικό σύστηµα, ενώ αποτοξινώνει τον οργανισµό. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και περιορίζει τους µυϊκούς και σκελετικούς πόνους, τους κολικούς και τις κρίσεις άσθµατος. Βοηθά σε κρίσεις γαστρίτιδας και καταπολεµά διαταραχές όπως η δυσκοιλιότητα και η δυσπεψία.

Στο ράφι του φαρµακείου

Σκόπιµο είναι να χρησιµοποιείτε πάντα τυποποιηµένα προϊόντα αλόης, τα οποία κυκλοφορούν σε διάφορες µορφές: κάψουλες, δισκία και τζελ. Ελέγξτε αν τα προϊόντα που επιλέγετε έχουν τη σφραγίδα έγκρισης του ∆ιεθνούς Επιστηµονικού Συµβουλίου της Αλόης (I.A.S.C.), και φυσικά, πριν τα αγοράσετε, διαβάστε τα συστατικά τους, για να διαπιστώσετε αν η αλόη βρίσκεται ανάµεσα στα πρώτα από αυτά.

Προσοχή στη χορήγηση, εάν:

  • Εγκυµονείτε ή θηλάζετε.
  • Έχετε ιστορικό ειλεών.
  • Κάνετε θεραπεία µε ινσουλίνη. (Υπάρχουν µελέτες που δείχνουν ότι η χρήση της αλόης από το στόµα µειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίµα.)
  • Έχετε αλλεργία στο σκόρδο, στο κρεµµύδι και σε άλλα φυτά της οικογένειας αυτής.
  • Παρουσιάσετε έντονες διάρροιες στη χρήση της. (Πιθανόν να χρειάζεστε µικρότερη δόση.)
  • Πάσχετε από οποιοδήποτε νόσηµα ή είστε σε θεραπευτική αγωγή. Ζητήστε τη γνώµη του γιατρού σας.