Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

«Ανδρόπαυση»: Κι όµως συµβαίνει!

Κακή στύση, κακός ύπνος, κακή διάθεση. Όπως η κλιµακτήριος στις γυναίκες, έτσι και η «ανδρόπαυση» είναι µια φυσιολογική -και όχι παθολογική- κατάσταση που συνδέεται µε την ηλικία και ξεκινά όταν τα επίπεδα των ανδρογόνων στο αίµα µειώνονται, στο πλαίσιο της φυσιολογικής γήρανσης. Μελέτες καταδεικνύουν µείωση των επιπέδων της -µαγικής για τους άνδρες- τεστοστερόνης έως και 50% ανάµεσα στην ηλικία των 25 και στα 75 έτη. Ωστόσο, δεν µιλάµε για ανδρόπαυση στην ηλικία των 35, αλλά πολύ αργότερα, κάπου στη µέση ηλικία, όταν αρκετοί παρουσιάζουν συµπτώµατα που κλονίζουν την εικόνα του αρσενικού µέσα τους. ∆εν είναι σπάνιες οι φορές που ένας πενηνταπεντάρης καταπιάνεται µε ριψοκίνδυνα και ιδιαίτερα απαιτητικά σπορ, προσπαθώντας να αποδείξει ότι βρίσκεται ακόµη σε φόρµα.

Όψιµος υπογοναδισµός

Η «ανδρόπαυση», αν και όρος παραπλανητικός σύµφωνα µε τους ειδικούς, αποτελεί διεθνώς θέµα συζήτησης και αµφισβήτησης µεταξύ των επιστηµόνων. Σύµφωνα µε πρόσφατη µελέτη, η πτώση των ορµονών µε την ηλικία δεν κάνει διακρίσεις, και ο υπογοναδισµός όψιµης έναρξης (Σύνδροµο LOH), όπως ονοµάζεται η κατάσταση, συµβαίνει και στους πιο αρρενωπούς µεσήλικες. Ανδρόπαυση έχει ο άνδρας µε τρία τουλάχιστον σεξουαλικά συµπτώµατα (πτωχή πρωινή στύση, µειωµένη ερωτική επιθυµία, στυτική δυσλειτουργία), σε συνδυασµό µε επίπεδα ολικής τεστοστερόνης κάτω από 3,2 ng/ml και ελεύθερης τεστοστερόνης κάτω από 64 pg/ml. Ο ορισµός που δίνεται είναι: «Το κλινικό και βιοχηµικό σύνδροµο που εµφανίζεται στον άνδρα προχωρηµένης ηλικίας και χαρακτηρίζεται από την πιθανή συµπτωµατολογία της ανεπάρκειας της τεστοστερόνης, µε δυσµενή αποτελέσµατα στην ποιότητα ζωής των ασθενών».

Τα συµπτώµατα συχνά παραµένουν αδιάγνωστα, καθώς παρατηρούνται σε πλήθος παθολογικών καταστάσεων. Η έλλειψη ερωτικής διάθεσης σε έναν άνδρα που έχει περάσει τη µέση ηλικία µπορεί να θεωρηθεί απλώς στοιχείο της ωριµότητάς του ή πρώιµο σύµπτωµα κατάθλιψης. Θα λέγαµε ότι η ανδρόπαυση είναι δυσδιάγνωστη και συχνά οδηγεί τους άνδρες στον ψυχίατρο και όχι στον ανδρολόγο.

Συµπτώµατα

  • Μείωση των αυτόµατων πρωινών και νυχτερινών στύσεων.
  • Αλλαγές στο θυµικό (κατάθλιψη - επιθετικότητα).
  • Εύκολη κόπωση.
  • ∆ιαταραχές ύπνου.
  • Μείωση της οστικής πυκνότητας και, µε την πάροδο του χρόνου, οστεοπόρωση.
  • Μείωση της µυϊκής µάζας και αύξηση του λιπώδους ιστού.
  • Μείωση της τριχοφυΐας στο σώµα.

Και σπανιότερα:

  • Ολιγοσπερµία ή και ασπερµία.
  • Εξάψεις.
  • ∆ιαταραχές µνήµης.

Υπάρχει θεραπεία;

Όπως και στην εµµηνόπαυση, έτσι και στην ανδρόπαυση, θεραπεία νοείται η αναπλήρωση των χαµένων ορµονών µε φαρµακευτικά σκευάσµατα, πρακτική διόλου διαδεδοµένη, µιας και έχει πληθώρα αντενδείξεων και παρενεργειών. Η θεραπεία µε τεστοστερόνη δεν είναι πανάκεια ούτε άµοιρη κινδύνων, γι’ αυτό και δεν χρησιµοποιείται ευρέως ως θεραπεία αποκατάστασης. Για όσους πάντως λαµβάνουν «θεραπεία», είναι απαραίτητες οι εξετάσεις για την ηπατική λειτουργία και το ύψος των λιπιδίων, ενώ ο καρδιολογικός έλεγχος και ο έλεγχος του προστάτη κρίνονται αναγκαίοι.