Άρθρα από φαρμακοποιούς του δικτύου μας

Επιστροφή στα άρθρααπό φαρμακοποιούς του δικτύου μαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Ανοσοποιητικό: Θωράκιση από τους ιούς

Πώς θα βοηθήσουµε το σώµα µας να αντιµετωπίσει τους ανεπιθύµητους επισκέπτες του χειµώνα

Ένα από τα πιο περίπλοκα και σύνθετα συστήµατα του ανθρώπινου σώµατος είναι το ανοσοποιητικό µε κύρια αποστολή την άµυνα του οργανισµού. Αυτή επιτυγχάνεται µε τη δραστηριοποίηση πολλών ιστών και οργάνων του οργανισµού για την αντιµετώπιση ενός παθογόνου µικροοργανισµού που µπορεί να προκαλέσει ασθένεια. Κυριότερα από αυτά τα όργανα θεωρούνται ο µυελός των οστών και ο θύµος αδένας, τα οποία παράγουν ειδικά κύτταρα που βοηθούν να αντιµετωπιστεί ο παθογόνος µικροοργανισµός.

Τη χειµερινή περίοδο το ανοσοποιητικό µας δοκιµάζεται ιδιαίτερα από ιώσεις που προκαλούνται από ιούς. ∆ιαφορετικοί τύποι ιών προκαλούν διαφορετικά συµπτώµατα και συνήθως µε άλλη διαβάθµιση (ή σειρά). Το λεγόµενο «κοινό κρυολόγηµα» είναι µια ιογενής λοίµωξη του ανώτερου αναπνευστικού (µύτη, φάρυγγας, λάρυγγας) που προκαλείται από ρινοϊό και έχει ήπια έναρξη, µε µικρή διάρκεια, ενώ η εποχιακή γρίπη είναι µια ιογενής λοίµωξη του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού (µύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι), µε σοβαρότερες επιπλοκές, που µπορεί να είναι µέχρι και θανατηφόρες για τις ευαίσθητες οµάδες πληθυσµών. Στη χώρα µας υπάρχει έξαρση της εποχιακής γρίπης µεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Οι σύµµαχοι

Η ικανότητα του ανοσοποιητικού µας να αντιµετωπίζει αυτά τα παθογόνα εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό και από τη σωστή και προσεγµένη διατροφή.

Σηµαντικότερη είναι η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικές βιταµίνες, που συµβάλλουν στην άµυνα του οργανισµού, εµποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες να καταστρέψουν τα υγιή κύτταρα και προστατεύοντας βιολογικές δοµές, όπως η λιπιδική µεµβράνη, οι πρωτεΐνες και το DNA. Οι βιταµίνες χωρίζονται σε υδατοδιαλυτές, όπως η βιταµίνη C, που βρίσκεται κυρίως σε εξωκυττάρια υδατικά διαλύµατα, και σε λιποδιαλυτές, όπως η βιταµίνη Ε, που βρίσκεται σε µεµβράνες ή σε λιποπρωτεΐνες.

Αντιοξειδωτική δράση εµφανίζουν και τα καροτενοειδή, όπως το Β-καροτένιο, που υπάρχει άφθονο στα καρότα και στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα πολύτιµο µέταλλο που συµβάλλει στην ενίσχυση του οργανισµού καθώς συµµετέχει στην παραγωγή των λευκών αιµοσφαιρίων, ενώ κινητοποιεί τα Τ-λεµφοκύτταρα του θύµου αδένα, τα ουδετερόφιλα κύτταρα και τα φυσικά φονικά κύτταρα του µυελού των οστών.

Επίσης, το σελήνιο δρα ως µέρος του υπεροξειδίου της γλουταθειόνης, ενός ενζύµου µε ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Η πρόπολη είναι ένα παράγωγο της µέλισσας που έχει τραβήξει την προσοχή της επιστήµης λόγω της ισχυρής αντιµικροβιακής και αντιοξειδωτικής της δράσης, που ίσως οφείλεται στην πλούσια σύστασή της σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή.

Το πράσινο τσάι είναι κι αυτό πλούσιο σε πολυφαινόλες, και δεν είναι τυχαίο που αρχαίοι πολιτισµοί, όπως ο Kινεζικός, το χρησιµοποιούσαν παραδοσιακά για θεραπείες στην καθηµερινή τους ζωή.

Ένας άλλος πολιτισµός, εκείνος των Ινδιάνων της Βόρειας Αµερικής, χρησιµοποιούσε ένα βότανο, την εχινάκεια. Τελευταία, η χρήση της έχει επεκταθεί και στη χώρα µας, καθώς έρευνες δείχνουν ότι µπορεί να µειώσει τα συµπτώµατα και τη διάρκεια του κρυολογήµατος, λόγω των αντιµικροβιακών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της, όπως και συστατικών που, επιδρώντας σε χηµικές ουσίες του σώµατος, µπορούν να µειώσουν τη φλεγµονή.