Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Αντισύλληψη: Μαμάδες, σας αφορά

Για τις γυναίκες που έχουν γίνει μητέρες και θέλουν να αναβάλουν προσωρινά την έλευση ενός ακόμη παιδιού ή αποφασίζουν ότι η οικογένειά τους έχει συμπληρωθεί, υπάρχουν ποικίλοι τρόποι αντισύλληψης, προκειμένου να συνεχίσουν την ερωτική τους ζωή χωρίς απρόοπτα. Κάθε ένας από αυτούς έχει τα υπέρ και τα κατά, τα οποία αξιολογούνται ανά περίπτωση από τον προσωπικό γιατρό της γυναίκας.

Οι λεγόμενες «φυσικές μέθοδοι», δηλαδή η διακοπτόμενη συνουσία και ο υπολογισμός των ημερών, ώστε να αποκλειστούν οι ερωτικές επαφές κατά τις ημέρες της ωορρηξίας, κρίνονται αναξιόπιστες, ειδικά ο υπολογισμός της γόνιμης ημέρας, αν η γυναίκα πλησιάζει στην κλιμακτήριο.

Ενδομήτρια σπειράματα (IUD)

Το γνωστό σε όλους «σπιράλ» είναι η δημοφιλέστερη μέθοδος αντισύλληψης μεταξύ των γυναικών που έχουν γίνει μητέρες και έχουν μόνιμο σύντροφο. Τοποθετείται από τον γυναικολόγο στο ιατρείο χωρίς αναισθησία και αποτελεί έναν πολύ ασφαλή τρόπο αντισύλληψης. Σπάνια, μπορεί να προκληθεί κάποιου είδους φλεγμονή κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα από την τοποθέτησή του.

Υπάρχουν δύο είδη IUD: Τα σπειράματα που στο κάθετο σκέλος περιέχουν χαλκό και αυτά που περιέχουν προγεστερόνη. Αντένδειξη στη χρήση του σπιράλ με χαλκό αποτελεί η αλλεργία της γυναίκας σε αυτόν. Από την άλλη, το σπιράλ που περιέχει προγεστερόνη δεν τοποθετείται σε γυναίκες με αδιάγνωστες διαταραχές κύκλου (μητρορραγία). Μια συζήτηση με τον γυναικολόγο θα οδηγήσει στη σωστή επιλογή σπιράλ.

Μειονέκτημα: Σε ένα ποσοστό, που ωστόσο δεν ξεπερνά το 1% των περιπτώσεων, το σπείραμα απορρίπτεται.

Το «χάπι»

Προσφέρει αντισύλληψη σχεδόν 100%, με το ποσοστό αποτυχίας να μην ξεπερνά το 2%. Η πλειοψηφία όμως των γυναικολόγων δεν το προτείνει σε γυναίκες άνω των 35 ετών, καθώς η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων είχε συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων σε μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες. Νεότερες ωστόσο μελέτες καταδεικνύουν ότι τα ορμονικά σκευάσματα χαμηλής δοσολογίας είναι ασφαλής μέθοδος και για γυναίκες αρκετά μεγαλύτερες των 35 ετών. Ο FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) σήμερα υποστηρίζει τη συνταγογράφηση των αντισυλληπτικών χαπιών σε υγιείς, μη καπνίζουσες γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας, αρκεί να περιλαμβάνουν στο ετήσιο τσεκ-απ τους απαραιτήτως, εκτός από το Τεστ Παπανικολάου, και μαστογραφία, μέτρηση σακχάρου 2 ώρες μετά το γεύμα και πλήρη λιπιδαιμικό και καρδιολογικό έλεγχο.

Ένας επιπλέον λόγος για την προτίμηση του «χαπιού» είναι η θεραπευτική του δράση σε περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς μειώνει την ποσότητα αίματος σε περιπτώσεις έντονης εμμήνου ρύσης και αυξάνει την οστική πυκνότητα.

Προσοχή στις αντενδείξεις: Κάπνισμα, καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, ιστορικό καρκίνου του μαστού και άλλα χρόνια νοσήματα.

Προφυλακτικό

Η πιο διαδεδομένη και κλασική μέθοδος φραγμού εμποδίζει τη μετάδοση νοσημάτων και είναι η πλέον κατάλληλη για γυναίκες που δεν έχουν μόνιμο ερωτικό σύντροφο. Δεν έχει παρενέργειες, ούτε αντενδείξεις, πέραν της αλλεργίας στο latex ή σε κάποια από τις λιπαντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται.

Μειονέκτημα: Πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος «ατυχήματος».

Άλλες μέθοδοι φραγμού

Τα σπερματοκτόνα, το διάφραγμα και οι διάφορες τραχηλικές καλύπτρες δεν είναι καθόλου δημοφιλείς μέθοδοι στην Ελλάδα και έχουν ποσοστό αποτυχίας που φτάνει το 18%.

Επείγουσα αντισύλληψη

Γίνεται φαρμακευτικά ή «μηχανικά» με το «χάπι της επόμενης ημέρας» και με την τοποθέτηση ενδο- μήτριου σπειράματος. Το ειδικό χάπι λαμβάνεται μέσα σε 72 ώρες από την επαφή χωρίς προφύλαξη και εμποδίζει την ολοκλήρωση της διαδικασίας της σύλληψης, ενώ η τοποθέτηση ενδομήτριου σπει- ράματος γίνεται μέχρι και 5 ημέρες μετά την επαφή και εμποδίζει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στο ενδομήτριο.

Η δραστική οριστική λύση:

Για τις γυναίκες που είναι απολύτως βέβαιες ότι δεν θέλουν να επεκτείνουν άλλο την οικογένειά τους, η λαπαροσκοπική απολίνωση σαλπιγγών είναι μια δραστική, μη αναστρέψιμη επέμβαση, κατά την οποία απολινώνονται λαπαροσκοπικά οι σάλπιγγες. Καλό θα είναι η απόφαση
να ληφθεί μετά από πολλή σκέψη, καθώς ένα ποσοστό γυναικών, μεταξύ 6% και 20% (κυρίως οι νεότερες σε ηλικία), που αρχικά επέλεξαν τη μόνιμη κατάργηση της γονιμότητάς τους τελικά το μετάνιωσαν.