Άρθρα από φαρμακοποιούς του δικτύου μας

Επιστροφή στα άρθρααπό φαρμακοποιούς του δικτύου μαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Από τα χείλη πιάνεται...

«Καραδοκεί» για να κάνει την εμφάνισή του με τρόπο που δεν περνά απαρατήρητος. Ο επιχείλιος έρπης ταλαιπωρεί τα «θύματά» του με αρκετά επώδυνα συμπτώματα.

Γνωριμία με τον «εχθρό»

Ο επιχείλιος έρπης είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV1). Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι το 90% των ενηλίκων διαθέτει αντισώματα κατά του συγκεκριμένου ιού. Στα περισσότερα «θύματά» του κάνει την πρώτη εμφάνισή του πριν τα 20 χρόνια τους και έκτοτε παραμένει αδρανής στους νευρικούς ιστούς του προσώπου περιμένοντας μια αφορμή για να επαναδραστηριοποιηθεί, όπως το στρες, η κόπωση, η υπεριώδης ακτινοβολία, η εγκυμοσύνη, η έμμηνος ρύση, το κρυολόγημα και ο υψηλός πυρετός. Οι δερματικές βλάβες διαρκούν από 7 έως 14 μέρες, ενώ η επούλωση είναι απόλυτη, χωρίς να αφήνει ουλές.

Πώς μεταδίδεται

Η μετάδοση γίνεται άμεσα, μέσω επαφής με τις φυσαλίδες ή με τις εκκρίσεις τους, ή έμμεσα, μέσω επαφής με προσωπικά αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, όπως πετσέτες, οδοντόβουρτσες, ποτήρια κ.λπ. Υπάρχει περίπτωση να μεταδοθεί από ανθρώπους που τον έχουν, οι οποίοι δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα, καθώς ο ιός παραμένει στα κύτταρα του δέρματος σε κατάσταση «νάρκης».

Πάρτε τα μέτρα σας

Αν σας ταλαιπωρεί ο ιός του επιχείλιου έρπητα, είναι στο χέρι σας να εμποδίσετε τη μετάδοσή του. Γι' αυτό, μη μοιράζεστε τα προσωπικά σας αντικείμενα με άλλους, αποφύγετε τις επαφές με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, μη σπάτε τις φυσαλίδες για να μη μολυνθεί η περιοχή και με άλλα μικρόβια, μην ακουμπάτε τα μάτια σας, πλένετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και χρησιμοποιείτε αντιβακτηριακά διαλύματα.

Η θεραπεία

Ο επιχείλιος έρπης υποχωρεί από μόνος του όταν κλείσει τον κύκλο του, περίπου σε 10 με 14 μέρες. Φάρμακα κατά των ιών, όπως η ακυκλοβίρη, μπορούν να ανακουφίσουν την ένταση των συμπτωμάτων και να μειώσουν τη διάρκειά τους. Μάλιστα, όσο πιο νωρίς αρχίσει ο ασθενής τη θεραπεία, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. Τα ειδικά επιθέματα για τον επιχείλιο έρπητα βοηθούν σημαντικά στην ανακούφιση από τον πόνο και στην ταχύτερη επούλωση.