Συμβουλές Ομορφιάς

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΟμορφιάςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Απολέπιση από την κορυφή ως τα νύχια

Η απολέπιση αναζωογονεί την επιδερµίδα, καθώς αποµακρύνει τα νεκρά κύτταρα, ελευθερώνει τους πόρους και διευκολύνει την κυκλοφορία του αίµατος στις βαθύτερες στιβάδες του δέρµατος. Είναι µια κίνηση που πρέπει να την εντάξουµε στη ρουτίνα της οµορφιάς µας, όµως τώρα είναι η ιδανική εποχή για µια απολεπιστική τελετουργία εις βάθος, που θα ανανεώσει και τη διάθεσή µας.

Πρόσωπο και λαιµός

Το πρόσωπό µας είναι ο κύριος αποδέκτης των καιρικών συνθηκών που επικρατούν τον χειµώνα και είναι αναµενόµενο να έχει αποκτήσει ένα στρώµα από ξηρά κύτταρα. Όµως, ένα καλό «γυάλισµα» θα αφήσει την επιδερµίδα απαλή και λεία. Συγχρόνως, το πρόσωπό µας έχει την πιο λεπτή και ευαίσθητη επιδερµίδα, οπότε πρέπει να του φερόµαστε µε καλοσύνη και ευγένεια µε τα κατάλληλα απαλά προϊόντα.

Υπάρχουν δύο είδη απολεπιστικών, εξίσου καλών: η επιλογή τους εξαρτάται από τις ειδικές ανάγκες της κάθε επιδερµίδας.

Τα φυσικά απολεπιστικά περιέχουν κόκκους, που µε την τριβή αποµακρύνουν τα νεκρά κύτταρα. Απλώς αποφύγετε τους συνθετικούς κόκκους. Αυτά τα µικροπλαστικά δεν διαλύονται και αποτελούν σήµερα τον υπ’αριθµόν ένα κίνδυνο για το περιβάλλον, καθώς καταλήγουν στη θάλασσα, µολύνοντας «αόρατα» το νερό και τα αθώα θαλάσσια όντα που τα καταπίνουν.

Τα χηµικά απολεπιστικά προϊόντα αποτελούνται από φυσικά οξέα και εφαρµόζονται τοπικά για να αποµακρύνουν τις φολίδες του δέρµατος. Μια δηµοφιλής επιλογή είναι το άλφα-υδροξύ οξύ (ΑΗΑ), που συχνά προέρχεται από οξέα φρούτων. Για να αποφύγετε τυχόν ερεθισµούς, ξεκινήστε µε χαµηλή περιεκτικότητα και να θυµάστε ότι µπορεί να αυξηθεί η ευαισθησία σας στον ήλιο.

Όποιο από τα δύο είδη επιλέξετε, µην ξεχνάτε να απολεπίσετε και την περιοχή του λαιµού και του ντεκολτέ!

Τα ιδανικά συστατικά: ∆εν είναι όλα τα απολεπιστικά προϊόντα κατάλληλα για την ντελικάτη επιδερµίδα του προσώπου και του λαιµού. Για παράδειγµα, τα απολεπιστικά µε δηµητριακά ή ρύζι είναι σοφές επιλογές, όµως εκείνα από βερίκοκο ή καρύδι είναι πολύ επιθετικά.

Απολεπιστικά µε βάση το άλφα-υδροξύ οξύ (AHA) και το βήτα-υδροξύ οξύ (BHA) συνήθως προορίζονται για το πρόσωπο. Εκείνα µε BHA θεωρούνται κατάλληλα για λιπαρές επιδερµίδες, ειδικά αν παρουσιάζουν ακµή. Μια φυσική πηγή BHA είναι o φλοιός ιτιάς που περιέχεται σε κάποια φυσικά προϊόντα για την ακµή.

Χείλη

Πώς θα θεραπευτούν τα σκασµένα χείλη του χειµώνα; Μια καλή συνήθεια είναι, κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας, να περνάτε τα χείλη σας µε την οδοντόβουρτσα 2-3 φορές για φυσικό µασάζ και έπειτα να τα ενυδατώνετε µε ένα lip balm ή φυσικό ελαιόλαδο, που έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγµονώδη δράση. Η απολέπιση στα χείλη είναι αποτελεσµατική, όπως και σε κάθε άλλο σηµείο του σώµατος.

Τα ιδανικά συστατικά: Η καστανή ζάχαρη είναι ένα φυσικό –και πολύ νόστιµο!– απολεπιστικό προϊόν για τα χείλη. Άλλες επιλογές είναι το µέλι και το φυτικό λάδι (όπως το ελαιόλαδο που αναφέραµε και το έλαιο καρύδας).

Σώµα και χέρια

Απολεπίστε απαλά την περιοχή του στήθους, την πλάτη, τα χέρια και τα πόδια στο ντους, για λιγότερη φασαρία. Πριν ακόµη βραχείτε, η τεχνική του στεγνού σκουπίσµατος (τρίψιµο µε πετσέτα σε στεγνό δέρµα) βοηθά την κυκλοφορία του αίµατος, βελτιώνει τον τόνο της επιδερµίδας και απολεπίζει. Κάντε µεγάλες κινήσεις µε κατεύθυνση προς την καρδιά.

Χρησιµοποιήστε λούφα ή φυσικό σφουγγάρι, ανάλογα µε το πόσο δραστική θέλετε να είναι η απολέπιση. Επιµείνετε στους αγκώνες, όπου η επιδερµίδα είναι πιο σκληρή, και στα µπράτσα, που συχνά εµφανίζουν µικρά σπιθουράκια.

Τα ιδανικά συστατικά: Eπιλέξτε ένα απολεπιστικό µε αλάτι, ζάχαρη ή βρόµη.

Πόδια

Η τεχνική του στεγνού σκουπίσµατος είναι χρήσιµη και στα πόδια, καθώς βοηθά στην καταπολέµηση της κυτταρίτιδας. Χρησιµοποιήστε λούφα, δείχνοντας προσοχή στα γόνατα και τα πέλµατα. Καθώς η επιδερµίδα στα πόδια είναι πιο ανθεκτική, µπορείτε να χρησιµοποιήσετε ένα πιο «επιθετικό» απολεπιστικό προϊόν.

Τα ιδανικά συστατικά: Η µέντα και ο δυόσµος δροσίζουν και αναζωογονούν, ενώ συγχρόνως έχουν και εξαιρετικές αποσµητικές ιδιότητες. Κάποια απολεπιστικά περιέχουν και ελαφρόπετρα για τις δύσκολες περιπτώσεις.

Και µετά την απολέπιση τι;

Τρία είναι τα µυστικά: ενυδάτωση, ενυδάτωση και ενυδάτωση! Τώρα που όλοι οι πόροι είναι ανοιχτοί, η ενυδατική σας κρέµα θα µπορεί να έχει τη µέγιστη δυνατή δράση.

Θυµηθείτε ότι, ενώ θέλετε να αντικαταστήσετε τις πλούσιες κρέµες του χειµώνα µε πιο ελαφριές εκδοχές τους, εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να διατηρείτε την υγρασία της επιδερµίδας σας. Εφαρµόστε την κρέµα αµέσως µετά το ντους και αποφύγετε να κάθεστε πολύ κάτω από το καυτό νερό, το οποίο µπορεί να αφυδατώσει την επιδερµίδα σας.

Φασίνα στο νεσεσέρ

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε «γενική» στο νεσεσέρ σας;

Έλεγχος: Τα καλλυντικά έχουν ηµεροµηνία λήξης στη συσκευασία τους. Αν δεν τη βρίσκετε, προσπαθήστε να θυµηθείτε πόσο καιρό έχετε το συγκεκριµένο προϊόν. Σε γενικές γραµµές, ένα καλλυντικό αντέχει ένα έτος µετά το άνοιγµα της συσκευασίας του, όµως πετάξτε το και
νωρίτερα αν δείτε αλλοιώσεις στην υφή ή τη µυρωδιά του.

Επιλογή: Κάντε µια γρήγορη καταγραφή και δείτε τι σας λείπει µετά τον έλεγχό σας. Πριν φτιάξετε τη λίστα µε τα ψώνια σας, σκεφτείτε γιατί αυτό το προϊόν που πετάξατε έµεινε αχρησιµοποίητο στο νεσεσέρ σας για πάνω έναν χρόνο. Το χρειάζεστε πραγµατικά; Και, αν ναι, µήπως
σε άλλη απόχρωση;

Καθάρισµα: Αν δεν καθαρίζονται τακτικά, τα πινέλα µπορούν να µετατραπούν σε εστίες βακτηρίων. Γεµίστε ένα ποτήρι µε ζεστό νερό και αντιβακτηριδιακό σαπούνι ή σαµπουάν και µία κουταλιά λευκό ξίδι. Αναδεύστε µε το πινέλο και αλλάξτε το νερό, αν είναι απαραίτητο. Ξεπλύντε βουρτσίζοντας τα πινέλα µε µια µικρή χτένα.

Καθαρίστε τα κραγιόν, τα µολύβια και τις παλέτες µε ένα πανί εµποτισµένο µε λίγο οινόπνευµα.

Πλύντε τα σφουγγάρια σχολαστικά κάτω από τρεχούµενο νερό µε ένα απαλό σαπούνι ή σαµπουάν.