Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Αρθρώσεις

«Αρθρώσεις» είναι τα μέρη του ανθρώπινου σώματος τα οποία στηρίζουν και βοηθούν το σώμα να μετακινηθεί.

 

Κατασκευή (δομή)

Μια άρθρωση αποτελείται από τον χόνδρο, το υποχόνδριο οστό, το αρθρικό υγρό και τα γύρω από αυτή στηρικτικά μέσα, όπως είναι ο θύλακος (σύνδεσμοι και τένοντες).

Ο αρθρικός χόνδρος περιέχει ένα είδος πρωτεϊνών (πρωτεογλυκάνες) οι οποίες, μαζί με το κολλαγόνο, συνθέτουν τον χόνδρο. Κύρια συστατικά των πρωτεογλυκανών είναι η γλυκοσαμίνη και η χονδροϊτίνη.

 

Παθήσεις αρθρώσεων

  • Από φλεγμονές (αρθρίτιδες), όπως μικροβιακές – ιογενείς – αυτοάνοσες (ρευματοειδής αρθρίτιδα).
  • Από μεταβολικές ή εκφυλιστικές παθήσεις (αρθροπάθειες), όπως η ουρική, η ψωριασική και η οστεο-αρθρίτιδα.
  • Από τραυματισμούς (μετατραυματικές αρθρίτιδες), τροχαία ατυχήματα, επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς (καταπόνηση αθλητική ή εργασιακή).

 

Πρόληψη

Η γρήγορη φθορά μιας άρθρωσης μπορεί να μειωθεί ελέγχοντας το σωματικό βάρος (διατροφή) με σωστή άσκηση (κολύμβηση) και με διατήρηση της μυϊκής ελαστικότητας (διατάσεις).

 

Αντιμετώπιση

Οι αρθρίτιδες – αρθροπάθειες μπορούν να αντιμετωπιστούν με φυσικά μέσα (άσκηση – παγοθεραπεία - φυσικοθεραπεία), με χημικά μέσα (αναλγητικά - αντιφλεγμονώδη) και τέλος με συνθέσεις από φυσικές πρώτες ύλες, όπως γλυκοσαμίνη, χονδροϊτίνη, MSM, κολλαγόνο, εκχύλισμα άγριας τριανταφυλλιάς, οι οποίες έχουν πολυπαραγοντική δράση, όπως διατήρηση της ακεραιότητας των χόνδρων και των συνδέσμων, μείωση του πόνου και αντιφλεγμονώδη δράση.

 

Φυσικά συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση της καλής κατάστασης των αρθρώσεων

Η γλυκοσαμίνη αποτελεί δομικό συστατικό του χόνδρου, που παράγεται φυσιολογικά από τον οργανισμό σε όλο και μικρότερες ποσότητες όσο μεγαλώνουμε. Διεγείρει την παραγωγή των πρωτεογλυκανών και του κολλαγόνου και συμβάλλει στη συντήρηση του χόνδρου και των συνδέσμων. Επιπλέον, βελτιώνει την κινητικότητα και την ελαστικότητα των αρθρώσεων. Η λήψη γλυκοσαμίνης μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της φθοράς των αρθρώσεων και στη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση.

Η χονδροϊτίνη αποτελεί επίσης δομικό συστατικό του χόνδρου και παράγεται φυσιολογικά από τον οργανισμό. Συμμετέχει στη διατήρηση των λιπαντικών ιδιοτήτων του αρθρικού υγρού και εμποδίζει τη δράση ενζύμων που διασπούν τον χόνδρο. Βελτιώνει την κινητικότητα των αρθρώσεων και προάγει την ελαστικότητα και την ευκαμψία στους χόνδρους, τους συνδέσμους και τους τένοντες. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.

Το κολλαγόνο είναι βασικό συστατικό του χόνδρου. Περισσότερο από το 90% του κολλαγόνου στους χόνδρους είναι τύπου ΙΙ. Το κολλαγόνο τύπου ΙΙ, και ειδικά  η υδρολυμένη του μορφή, περιέχει υψηλή ποσότητα του αμινοξέος υδροξυλυσίνη και απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό, συγκριτικά με άλλες μορφές. Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη υδρολυμένου κολλαγόνου διεγείρει το σχηματισμό κολλαγόνου στις αρθρώσεις, συμβάλλει στη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση και μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στη μείωση του πόνου. Επιπλέον, μελέτες υποστηρίζουν τη χρήση του, ακόμα και τη μακροχρόνια, σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας και οστεοπόρωσης.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα EPA και DHA, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή (εμποδίζοντας την παραγωγή κάποιων φλεγμονωδών προσταγλανδινών) και με αυτόν τον τρόπο ελαττώνουν τον πόνο στις αρθρώσεις. Λόγω της αντιφλεγμονώδους αυτής δράσης, θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμα για τη μείωση του πόνου και της πρωινής δυσκαμψίας που οφείλονται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μελέτη για τα ωμέγα-3 έχει δείξει ότι άτομα που χρησιμοποιούσαν αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τη μείωση του πόνου κατάφεραν να μειώσουν σταδιακά τη χρήση τους, λαμβάνοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Πλούσιες πηγές ωμέγα-3 είναι το ιχθυέλαιο και το μουρουνέλαιο.

Η φύση είναι γεμάτη με φυσικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των αρθρώσεων. Με την κατάλληλη ενημέρωση και ιατρική συμβουλή, μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία των αρθρώσεών σας και να απολαύσετε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

 

Ανδρέας Πατρίκαλος, Χειρουργός Ορθοπεδικός

 

Απαντά ο φαρμακοποιός σας:

Μου διαγνώστηκε οστεοπόρωση. Είναι σοβαρό;

Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση του μεταβολισμού κατά την οποία έχουμε σταδιακή μείωση της οστικής πυκνότητας, αλλά και της ποιότητας των οστών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος καταγμάτων.

Παράγοντες εμφάνισης της οστεοπόρωσης είναι οι: ηλικία, φύλο, ανεπάρκεια ορμονών, ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου, κάπνισμα, λήψη κορτιζόνης, καθιστικός τρόπος ζωής κ.ά. Μετά τα 50, καλό είναι οι γυναίκες, κυρίως, να υποβληθούν σε μέτρηση οστικής πυκνότητας. Ιδιαίτερη βοήθεια παρέχουν το ασβέστιο και η βιταμίνη D, καθώς και τα φάρμακα οστεοπόρωσης (καλσιτονίνη, αλενδρονάτη, επιστρονάτη κ.ά.). Σημαντική είναι και η σωματική άσκηση.