Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Body shaming: Η μάστιγα του σώματος και της ψυχής

Στο πέρασμα των χρόνων, ειδικά όμως τα τελευταία χρόνια, το γυναικείο, αλλά και το ανδρικό, σώμα δέχεται σκληρή κριτική. Οι έφηβοι αντιμετωπίζουν τη «σκληρή κριτική» των συμμαθητών τους, που πολλές φορές αγγίζει το όριο του bullying, οι ενήλικες τα επικριτικά σχόλια των υπολοίπων και τα βλέμματα που «μαρτυρούν» κακεντρέχεια, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι επιβαρύνονται με τις σκέψεις ότι ο χρόνος περνά, γίνεται σκληρός μαζί τους και με το σώμα τους.

Οποιαδήποτε κριτική και να δεχτούμε για το σώμα μας, αυτό που έχει πραγματική δύναμη και νόημα είναι τι πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι για αυτό. Πώς αισθανόμαστε για αυτό, πώς μιλάμε για αυτό και πώς του συμπεριφερόμαστε. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια θετική εξωτερική αυτογνωσία, η οποία θα προέρχεται και θα πηγάζει από τη θετική εσωτερική αυτοεικόνα. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εξωτερική μας εικόνα όσο πλησιάζουν οι εμφανίσεις στην παραλία, όπου το σώμα μας εκτίθεται περισσότερο, οι κριτικές αυξάνονται και οι συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα είναι εντονότερες και συχνότερες.

Όλο αυτό το κλίμα μάς δημιουργεί περισσότερο άγχος και μεγαλύτερη ανασφάλεια. Έτσι ξεκινά συνήθως ένας εσωτερικός διάλογος: «Δεν είμαι τόσο λεπτή όσο θα ήθελα», «έχω παραπανίσια κιλά», «έχω καμπύλες», «πώς θα εμφανιστώ στην παραλία», «τι σχόλια θα ακούσω και φέτος»… Σκέψεις που όχι μόνο δεν μας βοηθούν να δούμε το σώμα μας θετικά, αλλά μας ανοίγουν νέα ερωτήματα και μας οδηγούν σε έναν ατέρμονο φαύλο κύκλο. Πολλές φορές, οι προσπάθειές μας να ξεφύγουμε μας οδηγούν σε λανθασμένες επιλογές, όπως εξαντλητικές δίαιτες και αυστηρά προγράμματα γυμναστικής.

Πώς μπορούμε να διακόψουμε ή, ακόμα καλύτερα, να μην μπούμε καθόλου σε αυτόν τον φαύλο κύκλο:

Εξαιρετικά σημαντικό είναι να θελήσουμε να πετύχουμε μια συμφιλίωση με το φαγητό και τα κιλά μας και να δώσουμε έμφαση σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία, στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Αγαπάμε το σώμα μας και το αποδεχόμαστε εμείς πρώτοι όπως είναι. Κάνουμε το πρώτο βήμα και διαβεβαιώνουμε τους εαυτούς μας ότι μας αγαπάμε. Αν θέλουμε να χάσουμε κιλά, να το επιδιώξουμε έχοντας ως κύριο κίνητρο τι είναι καλό για την υγεία μας και μόνο. Δεν αλλάζουμε μόνο γιατί φοβόμαστε και θέλουμε να αποφύγουμε τα σχόλια των υπολοίπων. Αυτή η αποδοχή θα μας βοηθήσει να είμαστε και περισσότερο έτοιμοι να απαντήσουμε στα κακόβουλα σχόλια κάποιου.

Αναθεωρούμε τα σύγχρονα πρότυπα. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, όλα έχουν μεταμορφωθεί σε μια εικόνα που, πολλές φορές, δεν έχει να κάνει με την ίδια την πραγματικότητα. Παντού προβάλλονται τέλεια σώματα, καλλίγραμμες γυναίκες, ξεκούραστες, όμορφες. Μέσα σε αυτήν την τελειότητα που απεικονίζεται και φτάνει ώς το τελικό προϊόν, ξεχνάμε ότι αυτό επιτυγχάνεται μέσω της τεχνολογίας και μιας πλειάδας φίλτρων που χρησιμοποιούνται πλέον και από καθημερινές γυναίκες. Οι αληθινοί άνθρωποι έχουν αληθινά σώματα, τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που καθημερινά και συνεχώς προβάλλονται κυρίως από τα social media. Η διαστρέβλωση αυτής της πραγματικότητας όχι μόνο μας αγχώνει, δίνοντας μια εντελώς λανθασμένη εικόνα του σώματος, αλλά και μας οδηγεί, σχεδόν χωρίς να το συνειδητοποιούμε, στο να μην εκτιμούμε τον εαυτό μας και την αξία του, βάζοντας ως προτεραιότητα την εξωτερική εικόνα και εμφάνιση, παραγκωνίζοντας ταυτόχρονα την ψυχική μας υγεία.

Να μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε μόνο το σώμα μας και ό,τι φαίνεται, αλλά ότι διαθέτουμε και ταλέντα, χαρίσματα, δεξιότητες και άλλα θετικά χαρακτηριστικά που αφορούν τον εσωτερικό μας κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίσουμε τον εαυτό μας με ευγένεια και καλοσύνη.

Φροντίζουμε να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας, όσο συχνά χρειάζεται, πως δεν μας προσδιορίζει ένα νούμερο κιλών στη ζυγαριά ή εκατοστών ύψους ή οτιδήποτε άλλο μας κάνουν οι άλλοι να νιώθουμε ότι μας χαρακτηρίζει. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, ξεχωριστός και όμορφος με τον δικό του τρόπο. Ακόμα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως αν κάτι μας δυσαρεστεί στην εμφάνισή μας και αυτό χαλάει την ψυχολογία μας, τότε έχουμε στη διάθεσή μας αμέτρητους τρόπους για να μπορέσουμε να το διορθώσουμε και να αισθανθούμε καλύτερα εμείς οι ίδιοι με τον εαυτό μας.

Το κλειδί της επιτυχίας σε όλα τα παραπάνω είναι, πριν από οτιδήποτε άλλο, να αποδεχτούμε τον εαυτό μας όπως είναι σήμερα, να τον αγαπήσουμε και να τον ευχαριστήσουμε για όλα όσα κάνει κάθε μέρα για εμάς. Είναι ίσως το μεγαλύτερο δώρο που εμείς οι ίδιοι μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Μήπως ήρθε η στιγμή;