Συμβουλές Ομορφιάς

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΟμορφιάςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

C θέλω!

Η γήρανση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο με βραδεία εξέλιξη, αναπόφευκτο όμως και μη αναστρέψιμο. Διακρίνεται στην ενδογενή (δηλαδή, τη φυσιολογική, χρονολογική και αναπόφευκτη γήρανση του δέρματος) και την εξωγενή γήρανση ή φωτογήρανση.

Η ενδογενής γήρανση (intrinsic aging) θεωρείται ότι προκαλείται είτε λόγω γενετικού προγραμματισμού είτε ως αποτέλεσμα της λογικής φθοράς του συστήματος του οργανισμού μας.

Η εξωγενής γήρανση (extrinsic aging) προκαλείται από τις επιδράσεις εξωτερικών παραγόντων στο δέρμα, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία (UVR), οι χημικές ουσίες και το κάπνισμα. Επειδή όμως ο σημαντικότερος από αυτούς τους παράγοντες είναι η UVR, η εξωγενής γήρανση έχει ονομαστεί και φωτογήρανση (photoaging).

Κεντρικό ρόλο στη φθορά του συστήματος και στη γήρανση παίζουν οι ελεύθερες ρίζες, που απελευθερώνονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του φυσιολογικού μεταβολισμού των αμινοξέων και των λιπών.

Παρατηρείται χαλάρωση, οι ρυτίδες γίνονται εντονότερες και περισσότερες, το δέρμα αποκτά τραχιά υφή, οι πόροι του διογκώνονται, υπάρχει ξηρότητα και απολέπιση, ενώ δυσχρωμίες και τελαγγειεκτασίες κάνουν την εμφάνισή τους. Σε πιο σοβαρές και προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθούν ακτινικές κερατώσεις και δερματικές κακοήθειες.

Στις μέρες μας ωστόσο είμαστε πλέον σε θέση όχι μόνο να επιβραδύνουμε σημαντικά την εμφάνιση και την εξέλιξη της γήρανσης, αλλά και να εξαλείψουμε τα σημάδια της!

Και όλα αυτά με τη βοήθεια της σύγχρονης Κοσμητικής Ιατρικής, εφαρμόζοντας κανόνες και χρησιμοποιώντας μέσα, τα οποία έχουν προκύψει από την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της γήρανσης, την εξέλιξη της τεχνολογίας και γενικότερα της ιατρικής και της δερματολογίας.

 

Η βιταμίνη C (L-ασκορβικό οξύ) είναι ένας από τους σημαντικότερους αντιοξειδωτικούς παράγοντες στους ζώντες οργανισμούς:

❋ Προστατεύει σημαντικά βιολογικά μόρια, όπως οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι υδατάνθρακες και τα νουκλεϊνικά οξέα (DNA, RNA), από τη βλαπτική δράση των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) και μεταλλαξιογόνων παραγόντων.

❋ Συμβάλλει στην αναγέννηση άλλων αντιοξειδωτικών παραγόντων όπως η βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη) (λιποδιαλυτός αντιοξειδωτικός παράγοντας), καθιστώντας την έμμεσο σύμμαχο στη μάχη κατά των ελεύθερων ριζών.

❋ Συνεργάζεται με τη βιταμίνη Ε και το ένζυμο υπεροξειδάση της γλουταθειόνης για την αναστολή της καταστρεπτικής διεργασίας της υπεροξείδωσης των λιπιδίων, η οποία συνδέεται με τη διαδικασία της γήρανσης και την εκφύλιση.