Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Διάρροια & δυσκοιλιότητα: Δύο προβλήματα που έχουν λύση

Σχεδόν όλοι σε κάποια φάση της ζωής τους θα εμφανίσουν περιστασιακά δυσκοιλιότητα, χωρίς να παραμένει σε χρόνια βάση. Ιδιοπαθή δυσκοιλιότητα αναφέρουν συχνότερα οι γυναίκες, τα άτομα άνω των 45 ετών, οι υπέρβαροι αλλά και οι λιποβαρείς. Η χρόνια δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται με δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, λήψη αρκετής ποσότητας υγρών και σωματική άσκηση. Όμως τα μέτρα αυτά σπάνια είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και συχνά χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής και φαρμακευτικά σκευάσματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση σοβαρών προβλημάτων.  Σε περίπτωση οξείας δυσκοιλιότητας, είναι σημαντικό να απευθυνθεί κάποιος στον γιατρό όσο το δυνατόν νωρίτερα για τον αποκλεισμό καρκίνου.

Καταπολεμήστε τη διάρροια

Τι συμβαίνει όταν κάποιος έχει πολλές μαλακές ή υδαρείς κενώσεις μέσα στην ημέρα ή το αντίθετο, όταν έχει δηλαδή έντονη δυσκολία κατά την αφόδευση;

Στην πρώτη περίπτωση, μας απασχολεί όταν έχουμε πάνω από 3 κενώσεις την ημέρα. Όταν η διάρροια ξεπεράσει τις 4 εβδομάδες, μιλάμε για χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο, το οποίο μπορεί να σχετίζεται με ένα τεράστιο φάσμα παθήσεων.

Το χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο επηρεάζει πολύ την ποιότητα ζωής και χρειάζεται διερεύνηση, γιατί υπάρχουν πάρα πολλές παθήσεις που μπορεί να υποκρύπτονται.

Αντιθέτως, ένα οξύ διαρροϊκό σύνδρομο, που μπορεί να προέλθει π.χ. από μια απλή γαστρεντερίτιδα, δεν μας ανησυχεί και δεν χρειάζεται διερεύνηση.

Όσον αφορά την οξεία διάρροια δεν χρειάζεται ο ασθενής να απευθυνθεί από την πρώτη στιγμή στον γιατρό, επειδή η νόσος μέσα σε 2-3 μέρες παρουσιάζει ύφεση. Αυτό που χρειάζεται να κάνει είναι να πίνει αρκετά υγρά, να αποφεύγει το αλκοόλ, τον καφέ, τους χυμούς και το γάλα.

Το κάπνισμα επιδεινώνει τα συμπτώματα. Ο κίνδυνος είναι η αφυδάτωση και σε αυτήν είναι επιρρεπείς τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Στον γιατρό θα πρέπει να απευθυνθεί κάποιος όταν οι διάρροιες επιμένουν για πάνω από 3 μέρες, ο πόνος στην κοιλιά είναι έντονος, ο πυρετός παραμένει ψηλός, όταν στα κόπρανα υπάρχει αίμα, βλέννα, πύον ή γίνονται μαύρα, καθώς και όταν υπάρχουν σημάδια σοβαρής αφυδάτωσης, όπως έντονη δίψα, λίγα ή καθόλου ούρα, πολύ σκούρα ούρα, έντονη ζάλη ή πονοκέφαλος, ξερό δέρμα και εντονότατη εξάντληση.

Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση. Αντιβιοτικά θα πρέπει να χορηγούνται όταν υπάρχει υπόνοια μικροβιακής ή παρασιτικής λοίμωξης. Η θεραπεία στο χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο εξαρτάται από την υποκείμενη νόσο και είναι εξατομικευμένη.

Μπορεί να είναι μόνο αλλαγή διατροφικών συνηθειών, αλλά μπορεί να χρειάζεται χρόνια φαρμακευτική αγωγή ή και χειρουργική.

 

Από τη Βασιλική Αρβανίτη, Γαστρεντερολόγο – Ηπατολόγο, υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Απαντά ο φαρμακοποιός σας:

Γιατί έχω έντονο πόνο στην κοιλιά, πρήξιμο και πολλές φορές διάρροια;

Πρόκειται για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, που αφορά σχεδόν 1 στους 4 Έλληνες. Είναι διαταραχή της μυϊκής λειτουργίας του εντέρου χωρίς κίνδυνο για την υγεία μας, όμως ο έντονος κοιλιακός πόνος και οι διαταραχές κενώσεων (διάρροια ή δυσκοιλιότητα) επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας.

Ύποπτες για το ευερέθιστο έντερο είναι κάποιες τροφές στις οποίες ο ασθενής έχει, πιθανόν, τροφική δυσανεξία. Τα τρόφιμα που ενοχοποιούνται είναι τα γαλακτοκομικά, οι πιπεριές, τα αυγά, τα πορτοκάλια, ο καφές. Υπεύθυνοι μπορεί να είναι επίσης το στρες, αλλά και κάποιες φορές μια παλιά εντερική λοίμωξη.

Η θεραπεία βασίζεται πάντα, κατά κύριο λόγο, στην αλλαγή της διατροφής και στη χρήση σπασμολυτικών φαρμάκων. Χρήσιμες είναι η άσκηση και η χρήση προβιοτικών, δηλαδή φιλικών βακτηρίων που έχουν ενεργητική δράση στη λειτουργία του εντέρου.