Άρθρα από φαρμακοποιούς του δικτύου μας

Επιστροφή στα άρθρααπό φαρμακοποιούς του δικτύου μαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Δυσκοιλιότητα

Αρχίζοντας κάπως χιουμοριστικά τούτο το άρθρο θα υποστηρίζαμε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, να έχει τουλάχιστον μια κένωση του εντέρου ημερησίως! Πραγματικά εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την σχετικότητα τούτης της παραδοχής γιατί ιατρικά δε σημαίνει δυσκοιλιότητα αν ο χρόνος μεταξύ δυο διαδοχικών κενώσεων δεν υπερβαίνει το τριήμερο εφόσον η προσπάθεια και η σύσταση των κοπράνων είναι φυσιολογική.

Δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πολλές φορές καθημερινό παράπονο που απασχολεί το 20% του γενικού πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση και με βάση την χρονιότητα του προβλήματος θα πρέπει να αποκλείσουμε όποια πρωτογενή παθογενή παθολογική εμπλοκή ή αιτία που οδηγεί ή εμφανίζεται με σύμπτωμα την δυσκοιλιότητα. Επίσης, πέραν τούτου δευτερογενείς αιτίες που οδηγούν σε περιστασιακή ή και χρόνια δυσκοιλιότητα αποτελούν συνοητικά η αλλαγή περιβάλλοντος όπως συμβαίνει με τα ταξίδια, η αλλαγή διατροφικών συνηθειών (χαμηλό ποσοστό φυτικών ινών), το ευερέθιστο έντερο σε έξαρση, ποικίλοι ορμονικοί λόγοι (π.χ ο υπερθυρεοειδισμός), όπως επίσης και η επίδραση διαφόρων φαρμάκων ή φαρμακευτικών αγωγών. Τέλος, ασθενείς με ιδιοπαθή δυσκοιλιότητα έρχονται αντιμέτωποι σε χρόνια βάση με το πρόβλημα που προσμετρά σε βάθος χρόνου ίσως και από την παιδική τους ηλικία.

Συμπερασματικά το πλήρες ιατρικό ιστορικό αποτελεί γνώμονα και πυξίδα όπου το σύμπτωμα δυσκοιλιότητα θα ενταχθεί από τον ειδικό ιατρό (γαστρεντερολόγο) είτε σε κάποια περιστασιακή ή και χρόνια περίπτωση συνήθως δυσκοιλιότητας ή αν ένα ομαλά λειτουργικό κατώτερο πεπτικό υποπέσει σε μια χρόνια εμμένουσα δυσκοιλιότητα, αυτό θα αποτελούσε κώδωνα επαγρύπνησης για περαιτέρω διερεύνηση και αποσαφήνιση της διάγνωσης. Ως εκ τούτου σαν αρχή δεν θα έπρεπε φυσικά να σκεπάζουμε το σύμπτωμα με μια παροδική ίσως επίλυσή του με τη χρήση κάποιου υπακτικού φαρμάκου αλλά στην προσεκτική μελέτη του.

Στις περιπτώσεις όπου το σύμπτωμα της δυσκοιλιότητας είναι κατά κάποιο τρόπο αποτέλεσμα είτε περιστασιακής είτε χρόνιας αλλά χωρίς υποκρύπτουσα παθολογική βάση, κοινή ιδιοπαθή δυσκοιλιότητα, η αντιμετώπιση μπορεί να βρίσκει διαφορετικούς ή και σύνθετους τρόπους επίλυσης.

Τρόποι Αντιμετώπισης Ήπιας ή Μετρίως Σοβαρής Δυσκοιλιότητας

  • Αλλαγή Διατροφικών Συνηθειών: Βασικός κανόνας είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών συμπεριλαμβάνοντας υψηλή συγκέντρωση φυτικών ινών (fibers) όπως και ύδατος στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκευάσματα τα οποία αυξάνουν τον όγκο σχηματιζόμενων κοπράνων διεγείροντας μηχανικά την κινητικότητα του εντέρου. Προσοχή, αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να συνοδεύονται με παράλληλη και επαρκή κατανάλωση πόσιμου ύδατος ή ευγενών υγρών (2-3 λίτρα) έτσι ώστε να μπορούν να είναι αποτελεσματικά, διαφορετικά μπορεί να οδηγήσουν σε σχηματισμό σκληρών κοπράνων.
  • Υπακτικά ή καθαρτικά: Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας με υπακτικά ή καθαρτικά έρχεται σε δεύτερη φάση εφόσον η προηγούμενη προσέγγιση δεν αποδώσει τα μέγιστα. Το πρόβλημα της ανοχής στα υπακτικά (tachyphylaxis) είναι γνωστό και αποτελεί τροχοπέδη στην εύκολη ή αβίαστη χρήση τους. Αυτά τα σκευάσματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για μικρό χρονικό διάστημα και δεν θα πρέπει να υποκαθιστούν τις φυτικές ίνες. Στα υπακτικά διεγέρτες συμπεριλαμβάνονται οι ανθρακινόνες (σέννα), το καστορέλαιο (castor oil) και η δισακοδύλη (bisacodyl), τα οποία επιδρούν τόσο στο νευρομυϊκό πλέγμα του εντέρου όσο και στο εντερικό επιθήλιο αυξάνοντας την κινητικότητα όπως και την μετακίνηση ηλεκτρολυτών στο λαχνικό επιθήλιο οδηγώντας σε ευκολότερη κένωση.
  • Κλύσματα μιας χρήσης και υπόθετα: Δρουν με ένα διαφορετικό αριθμό μηχανισμών συμπεριλαμβανομένων της λίπανσης και της μείωσης της σκληρότητας των κοπράνων, διέγερση του ορθού διαμέσου της διατάσεως του μυός του ορθού όπως επίσης και απευθείας αλλαγής των εκκρίσεων του επιθηλίου του ορθού. Τα νεότερης γενιάς υπακτικά υπόθετα αποτελούν τεχνολογικό προϊόν (όχι φάρμακο) γιατί με το σχηματισμό φυσαλίδων CO2 μετά τη διάσπαση των διττανθρακικών οδηγεί την περιοχή του ορθού σε μηχανική διέγερση και ικανοποιητική αφόδευση. Ο μεγάλος αριθμός μικροφυσαλίδων ευνοεί επίσης και τη διάσπαση μεγάλων ποσοτήτων κοπράνων που μπορεί να έχουν εγκλωβιστεί στη λήκυθο κάνοντας ευκολότερη και αποτελεσματικότερη την αφόδευση.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.