Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Εαρινή κόπωση & συμπληρώματα διατροφής

Η άνοιξη παραδοσιακά φέρνει μαζί της την ελπίδα, την αισιοδοξία και την προσδοκία για κάτι καλύτερο. Είναι η εποχή που όλα τριγύρω ανθίζουν, παίρνουν χρώμα, ζωή. Κι ενώ η διάθεσή μας «χτυπάει κόκκινο» και νιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε τόσο πολλά, ταυτόχρονα αισθανόμαστε έντονη κατατονία και κόπωση. Η συγκεκριμένη εποχή χαρακτηρίζεται ως μεταβατική και ανέκαθεν θεωρούνταν περίοδος συσσωρευμένης σωματικής και πνευματικής κόπωσης.

Η απαραίτητη αποτοξίνωση

Τον χειμώνα, η σωματική άσκηση περιορίζεται, ενώ η διατροφή εμπλουτίζεται με λιπαρά και υδατάνθρακες, λόγω των αυξημένων ενεργειακών απαιτήσεων του οργανισμού, προκειμένου να αντεπεξέλθει στο κρύο. Εδώ προστίθενται και οι αλλαγές των συνηθειών μας, λόγω των έκτακτων συνθηκών της καραντίνας, που προκαλούν επιπλέον άγχος και αβεβαιότητα, λειτουργώντας επιβαρυντικά για την ψυχική μας υγεία. Για τους παραπάνω λόγους, η εντατική αποτοξίνωση του οργανισμού κρίνεται απαραίτητη και επιτυγχάνεται στον μέγιστο βαθμό με τα συμπληρώματα γλουταθειόνης. Η γλουταθειόνη είναι χημική οργανική ένωση, τριπεπτίδιο, αποτελούμενη από τα αμινοξέα γλουταμινικό οξύ, γλυκίνη και κυστεΐνη. Προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και παράλληλα συμβάλλει στην υγιή κυτταρική ανανέωση. Η κυστεΐνη εκτοπίζει από τον οργανισμό τη βιταμίνη C, που επίσης δρα κατά του οξειδωτικού στρες. Για τον λόγο αυτό, συνιστάται ταυτόχρονη λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C έως ένα γραμμάριο ημερησίως. Η πιο απορροφήσιμη μορφή της βιταμίνης C είναι η εστερική, που είναι πιο φιλική στον βλεννογόνο του στομάχου. Όσον αφορά τη συχνότητα λήψης, τα σκευάσματα γλουταθειόνης λαμβάνονται περίπου δύο φορές ετησίως, για διάστημα που συνήθως δεν υπερβαίνει τις είκοσι ημέρες. Αντενδείξεις αποτελούν η επιβαρυμένη ηπατική και νεφρική λειτουργία.

Για τις αλλεργίες

Για πολλούς, η άνοιξη ταυτίζεται με εποχικές αλλεργίες. Τα αλλεργικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: ρινίτιδα, φτέρνισμα, δακρύρροια, δερματικά εξανθήματα, αλλά και δύσπνοια. Ουσίες που δεν είναι παθογόνοι παράγοντες, όπως η γύρη και η σκόνη, εισερχόμενες κυρίως μέσω του αναπνευστικού συστήματος, μπορούν να προκαλέσουν τοπικές ή και συστηματικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος, άλλοτε ήπιας και άλλοτε ισχυρότερης έντασης. Υπεύθυνη για όλες τις αντιδράσεις αλλεργικού τύπου είναι η ισταμίνη, η οποία εκκρίνεται αμέσως μόλις ο οργανισμός έρθει σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο που λανθασμένα αναγνωρίζει ως εχθρό. Η συμπτωματική αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων επιτυγχάνεται με την αναστολή της έκκρισης και της δράσης της ισταμίνης. Τα συνήθη φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι τα αντιισταμινικά, αλλά και τα κορτικοστεροειδή, τα οποία χορηγούνται τοπικά, αλλά επίσης είναι καταπινόμενα και εισπνεόμενα. Μόνη της η φαρμακευτική αγωγή συχνά δεν επιφέρει το βέλτιστο αποτέλεσμα, και γι’ αυτό συνιστώνται επικουρικά σκευάσματα κερσετίνης. Η κερσετίνη ανήκει στην οικογένεια των βιοφλαβονοειδών και συναντάται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως το μήλο και το κρεμμύδι, ωστόσο μόνο σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αναχαιτίζει την έξαρση της εποχικής αλλεργίας. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και θεωρείται ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες. Συμπληρώματα κερσετίνης λαμβάνονται κυρίως τους εαρινούς μήνες, τόσο για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης αλλεργικού επεισοδίου όσο και για τον έλεγχο των συμπτωμάτων κατά την εμφάνιση αυτού.

Πνευματική διαύγεια

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για την υγιή λειτουργία του νευρικού συστήματος και την πνευματική διαύγεια. Τα νευρικά κύτταρα με την πάροδο του χρόνου εκφυλίζονται, χάνουν δηλαδή την αποτελεσματική λειτουργικότητά τους, με συνέπεια την έκπτωση της νευρικής λειτουργίας. Δεν είναι διόλου τυχαία η ραγδαία αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του Alzheimer και του Parkinson, αν αναλογιστούμε τον «τεμπέλικο» τρόπο ζωής των σύγχρονων κοινωνιών του δυτικού κόσμου. Έτοιμη, «μασημένη» πληροφορία, επίμονο καθημερινό άγχος, καθιστική ζωή και ανθυγιεινή διατροφή επιβαρύνουν τον οργανισμό μη αναστρέψιμα. Ισχυρά νευροτροφικές βιταμίνες είναι η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, η πυριδοξίνη, αλλά και το φολικό οξύ, το οποίο συνιστάται στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι συμβάλλει στον υγιή σχηματισμό του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Τέλος, σημαντική είναι η δράση της βιταμίνης Β12, γνωστής ως κοβαλαμίνης, απαραίτητου παράγοντα για την αιμοποίηση στον μυελό των οστών.

Η πολύτιμη D3

Ο σημαντικός ρόλος της βιταμίνης D3 στις χιλιάδες καθημερινές μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού, αλλά και στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, είναι αδιαμφισβήτητος. Η πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας μας διαγιγνώσκεται με έλλειψή της, γι’ αυτό και συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων της με παράλληλη ολιγόλεπτη καθημερινή έκθεση στον ήλιο. Καλό είναι να λαμβάνεται μαζί με βιταμίνη Κ2, που ευνοεί την καλύτερη και ευκολότερη απορρόφηση της D3.

Κλείνοντας, πρέπει να σημειωθεί ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι πανάκεια, ούτε υποκαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά ο συνδυασμός των δύο οδηγεί στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επιβάλλεται η συνεχής συνεργασία με τους κατάλληλους επαγγελματίες υγείας (γιατρός, φαρμακοποιός), όταν συνυπάρχουν χρόνια ή οξεία υποκείμενα νοσήματα. Στόχος όλων μας είναι να φροντίζουμε καθημερινά το σώμα και την ψυχή μας, ώστε να παραμένουμε υγιείς όλες τις εποχές του χρόνου.