Συμβουλές Ομορφιάς

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΟμορφιάςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Eνεργός άνθρακας, o «θαυματουργός»

Τι είναι ο ενεργός άνθρακας;

Ο ενεργός άνθρακας είναι συστατικό που παράγεται από την τύρφη, το μπαμπού, το κάρβουνο, το ξύλο, το πριονίδι, τον φλοιό καρύδας και τους πυρήνες ελιάς. Αφού το ξύλο θερμανθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ελεγχόμενο περιβάλλον, στο εσωτερικό του ξυλάνθρακα δημιουργούνται μικροσκοπικοί πόροι. Αυτοί οι πόροι λειτουργούν σαν παγίδα και απορροφούν τις χημικές ουσίες και τις τοξίνες από το νερό, το δέρμα και τα δόντια. Ο ενεργός άνθρακας κονιορτοποιείται, ώστε να μεγιστοποιηθεί η επιφάνεια απορρόφησης, και μετατρέπεται σε μια άοσμη, άγευστη και μη τοξική μαύρη πούδρα.

Λόγω της ιδιότητάς του να απορροφά τοξίνες, χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία, προκειμένου να θεραπεύσει δηλητηριάσεις, να εξουδετερώσει τη δράση υπερβολικής δόσης ναρκωτικών και φαρμάκων ή να αντιμετωπίσει δηλητηριάσεις από βαρέα μέταλλα. Η απορροφητική του ικανότητα καθιστά αποτελεσματική τη χρήση του και στα φίλτρα νερού.

Μαύρος άνθρακας για λευκά δόντια;

Οι απορροφητικές ιδιότητες του ενεργού άνθρακα υπόσχονται να απομακρύνουν από τα δόντια τις δυσχρωμίες, που προκαλούνται από τις τανίνες του καφέ, του τσαγιού και του κρασιού. Παράλληλα ο ενεργός άνθρακας αυξάνει το pH του στόματος και συμβάλλει στη μείωση της συσσώρευσης όξινων πλακών και στην καταπολέμηση της κακοσμίας. Αντίθετα με τις κοινές οδοντόκρεμες, πρέπει να αφήσετε την οδοντόκρεμα με ενεργό άνθρακα να δράσει για περίπου 2 λεπτά πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας (ως συνήθως, για άλλα 2 λεπτά). Όμως οι ειδικοί της υγιεινής προειδοποιούν ότι η συγκεκριμένη οδοντόκρεμα πρέπει να είναι συμπληρωματική της συνήθους οδοντόκρεμάς σας, και όχι να την αντικαθιστά. Ο ενεργός άνθρακας για τα δόντια πωλείται και ως σκόνη (βουτάτε την οδοντόβουρτσά σας μέσα).

Η μάσκα προσώπου

Το YouTube είναι γεμάτο βίντεο με κορίτσια που αφαιρούν τη μάσκα ενεργού άνθρακα – μια διαδικασία που μοιάζει με πραγματική δοκιμασία. Πάνω στη μάσκα απομένουν τα μαύρα στίγματα και το σμήγμα, ενώ η επιδερμίδα φαίνεται λεία και απαλή. Όμως οι δερματολόγοι προειδοποιούν ότι η μάσκα είναι πολύ επιθετική, καθώς μαζί με τα νεκρά κύτταρα αφαιρεί και τις τριχούλες, και παράλληλα μειώνει τη φυσική λιπαρότητα, που είναι απαραίτητη στην επιδερμίδα (ευτυχώς, ανανεώνεται μέσα σε 30 ημέρες). Σίγουρα η δραστική αυτή μάσκα δεν πρέπει να εφαρμόζεται τακτικά.

Οι κρέμες

Μην υποκύπτετε σε παροδικές τάσεις που αφορούν την περιποίηση της επιδερμίδας σας και μη θαμπώνεστε από την παρουσία του ενεργού άνθρακα σε μια κρέμα που, κατά τα άλλα, μπορεί να περιέχει πολλά συστατικά ακατάλληλα για εσάς.

Γιατί έγινε διάσημος τώρα;

Η τάση φαίνεται να ξεκίνησε από influencers του Instagram και vloggers της ομορφιάς, που πόζαραν χαμογελαστές ενώ χρησιμοποιούσαν την κατάμαυρη οδοντόκρεμα με ενεργό άνθρακα, εξάπτοντας το ενδιαφέρον του κοινού. Η ζήτηση για ανάλογα προϊόντα αυξήθηκε και η βιομηχανία της ομορφιάς ανταποκρίθηκε.