Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Φλεβική νόσος

Πρόκειται για μια πολύ συχνή νόσο που συνήθως ξεκινάει σε μικρή ηλικία και εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες των τελευταίων ετών δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς και πολύ συχνά αποτελεί αιτία κατάθλιψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 60% του πληθυσμού που εμφανίζουν συμπτώματα χρόνιας φλεβικής νόσου το μεγαλύτερο ποσοστό είναι γυναίκες. Τα βασικά χαρακτηριστικά της νόσου στο ξεκίνημά της είναι συνήθως τα πρησμένα, κουρασμένα πόδια με αίσθημα βάρους αλλά και πόνου ενώ οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ασθενή είναι δραματικές. Κακοδιαθεσία, προβλήματα στον εργασιακό του χώρο, απώλεια ωρών εργασίας, προώρη συνταξιοδότηση, υψηλό κόστος αντιμετώπισης των επιπλοκών αλλά και ψυχολογικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και Προέδρου της Ελληνικής Φλεβολογικής Εταιρείας, Αντώνη Παπαγεωργίου η Χρόνια Φλεβική Νόσος αρχίζει από νεαρή ηλικία και έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά καθώς εξελίσσεται:

  1. 10% των μαθητών ηλικίας 10-12 είχαν μικρούς κιρσούς (γυμνασίου στο Bochum)
  2. 4 χρόνια αργότερα το 30% των ίδιων μαθητών είχαν κιρσούς μεγαλύτερης βαρύτητας
  3. Αυξάνει με την ηλικία:
  • Στους άνδρες από 3% στα 30 τους μέχρι 20-50% στα 70 τους χρόνια
  • Στις γυναίκες από 20% στα 30 τους μέχρι 50% στα 70 τους χρόνια

Τί είναι τελικά η χρόνια φλεβική νόσος;

Η χρόνια φλεβική νόσος είναι αποτέλεσμα μιας σειράς αλλοιώσεων στα κάτω άκρα, όταν οι φλέβες δεν επαναφέρουν σωστά το αίμα στην καρδιά. Σύμφωνα με τους γιατρούς το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την εμφάνιση ευρυαγγειών, το δεύτερο στάδιο την εμφάνιση κιρσών, το τρίτο στάδιο την εμφάνιση οιδήματος, ενώ στα επόμενα στάδια αρχίζουν οι πιο σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις, υπέρχρωση, έκζεμα, λιποδερματοσκλήρυνση καθώς και επουλωμένο και ενεργό έλκος. Η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να ξεκινάει έγκαιρα και να συνεχίζεται σε χρόνια βάση έτσι ώστε να περιορίζονται οι οι σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ασθενή αλλά και για να αποφεύγονται σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να επιβαρύνουν την κατάστασή του στο μέλλον.

Μας ρωτάτε. Σας απαντάμε.

Τι είναι τελικά η χρόνια φλεβική νόσος και ποια τα συμπτώματά της;

Η χρόνια φλεβική νόσος αποτελεί μία ανωμαλία στη λειτουργία του φλεβικού συστήματος, η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια των βαλβίδων. Είναι μία αλληλουχία αλλοιώσεων που συμβαίνουν στα κάτω άκρα, όταν οι φλέβες δεν επαναφέρουν σωστά το αίμα στην καρδιά. Αποτελεί μία χρόνια και εξελικτική νόσο της οποίας τα συμπτώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από το αρχικό στάδιο.

Τα συμπτώματα επιδεινώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να τα αμελήσουμε κατά τους χειμερινούς μήνες. Για τον λόγο αυτό, η νόσος πρέπει να αντιμετωπίζεται καθ' όλη τη διαρκεια του χρόνου.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της χρόνιας φλεβικής νόσου είναι τα πρησμένα πόδια με αίσθημα βάρους και πόνου. Το χειμώνα, αυτά είναι εμφανή σε μικρότερο βαθμό αλλά με την πάροδο των ετών, το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί. Η συγκεκριμένη νόσος σχετίζεται άμεσα με την καθημερινότητα των ασθενών. Τα άτομα τα οποία κατά την εργασία τους είναι για πολλή ώρα όρθια ή καθιστά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτή τη νόσο.

Σε όλα τα στάδια της εξέλιξης της νόσου απαιτείται αγωγή, τόσο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων όσο και για την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ο ασθενής μπορεί μελλοντικά να εμφανίσει φλεβικά έλκη, τα οποία αλλοιώνουν την ποιότητα του δέρματος, αλλά και θρομβοφλεβίτιδα.

Η συγκεκριμένη νόσος χρειάζεται έναν υγιή τρόπο ζωής, ο οποίος θα περιλαμβάνει σωστή διατροφή και καθημερινή άθληση. Οι βλαβερές διατροφικές συνήθειες αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα καταπόνησης για τις φλέβες και τις αρτηρίες. Η καλύτερη άθληση για τα πόδια είναι αυτή που δυναμώνει τους μύες, χωρίς να καταπονεί το φλεβικό σύστημα όπως για παράδειγμα η κολύμβηση ή το χαλαρό τρέξιμο. Αναζητήστε στο φαρμακείο τα ειδικά σκευάσματα για την ανακούφιση της χρόνιας φλεβικής νόσου.