Άρθρα από φαρμακοποιούς του δικτύου μας

Επιστροφή στα άρθρααπό φαρμακοποιούς του δικτύου μαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Φυτικά συμπληρώματα

Ginseng

Πρόκειται για φαρμακευτικό φυτό, του οποίου οι ιδιότητες έχουν αποδειχθεί ευεργετικές στην αντιμετώπιση του διαβήτη και του καρκίνου, καθώς και στο καρδιαγγειακό, ανοσοποιητικό και κεντρικό νευρικό σύστημα. Η ρίζα Panax Ginseng, που είναι γνωστή ως «κορεάτικο ή ασιάτικο ginseng», χρησιμοποιείται για περισσότερα από 2.000 χρόνια στην Ανατολική Ασία ως παραδοσιακό φάρμακο. Η λέξη «panax» προέρχεται από τη λέξη «πανάκεια», που σημαίνει θεραπεία για όλες τις ασθένειες, μακροζωία, φυσική αντίσταση και αντοχή. Έχουν απομονωθεί περίπου 50 διαφορετικές δραστικές ουσίες ginsenosides στη ρίζα του φυτού. Δεν πρέπει να συγχέεται το κορεάτικο/ασιάτικο ginseng με το αμερικάνικο και το σιβηριανό.

Το κορεάτικο/ασιάτικο ginseng προσφέρει ενέργεια σε καταπονημένους οργανισμούς, βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τη γνωσιακή λειτουργία (μνήμη, συγκέντρωση, αριθμητικούς υπολογισμούς) σε μεσήλικες υγιείς ανθρώπους, ιδίως όταν συνδυάζεται με gingko biloba, καθώς και τη στυτική δυσλειτουργία και τη σεξουαλική διέγερση και ικανοποίηση. Χρησιμοποιείται προληπτικά στη γρίπη, αλλά δεν μειώνει την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων.

Το αμερικάνικο ginseng συμβάλλει στη μείωση τόσο του προγευματικού όσο και του μεταγευματικού σακχάρου του αίματος σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Επίσης, περιορίζει την ιογενή λοίμωξη των αεροφόρων οδών, ελαττώνοντας τη συχνότητα και την ένταση των συμπτωμάτων.

Το σιβηριανό ginseng λαμβάνεται προληπτικά κατά των συμπτωμάτων της γρίπης και του κρυολογήματος, καθώς και για τη μείωση της έντασής τους σε ασθενείς με απλό έρπη τύπου 2.

Όλα τα είδη ginseng είναι πολύ καλά ανεκτά όταν λαμβάνονται μέχρι 6 μήνες, με ενδιάμεσα διαλείμματα. Σε πιο ευαίσθητους οργανισμούς μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία. Σπάνια, ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση και προκαλούν πονοκέφαλο.

Πρόπολη

Είναι το ρητινώδες μείγμα που παράγουν οι μέλισσες, για να σφραγίσουν τα ανοίγματα στην κυψέλη και να προστατευτούν από τους… εισβολείς (η λέξη «πρόπολη» προέρχεται από το πρόθεμα «προ» και τη λέξη «πόλη»). Αποτελείται από 50% ρητίνες, 30% κερί, 10% αιθέρια έλαια, 5% γύρη και 5% άλλες οργανικές ουσίες. Χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, της ακμής, του απλού έρπη και του έρπη γεννητικών οργάνων. Επίσης, βοηθά στην επούλωση των τραυ- μάτων, ενώ είναι βασικό συστατικό σε οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, λόγω των φλαβονοειδών που εμπεριέχει, στα οποία οφείλονται και οι ανοσορυθμιστικές ιδιότητές της. Συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων των κρυολογημάτων και των ιώσεων, και διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες (ιδίως όταν συνδυαστεί με χλωρεξιδίνη, είναι εξαιρετική κατά της τερηδόνας). Επιπλέον, έχει αντιμυκητιασική δράση –τόσο δερματικά, όσο στοματικά και κολπικά–, καθώς και αντιφλεγμονώδη και αντιπρωτοζωική. Φαίνεται να επηρεάζει θετικά τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, το σωματικό βάρος, τη νεφρική λειτουργία και το λιπιδαιμικό προφίλ των διαβητικών. Επίσης, είναι πολλά υποσχόμενη στην πρόληψη της διαβητικής νεφροπάθειας σε διαβητικούς, λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης. Είτε λαμβάνεται από το στόμα είτε εφαρμόζεται τοπικά, είναι πολύ καλά ανεκτή. Αντενδείκνυται φυσικά για όσους είναι αλλεργικοί στα προϊόντα της μέλισσας.

Ωμέγα-3 λιπαρά

Είναι τα «καλά» λιπαρά που υπάρχουν στα μικρά ψάρια, όπως το σκουμπρί, η σαρδέλα και ο τόνος, και σε φυτικές πηγές, όπως οι ξηροί καρποί. Η κατανάλωσή τους είναι πολύ σημαντική, εφόσον ο οργανισμός δεν μπορεί να τα παράγει από μόνος του. Τα ωμέγα-3 χρησιμοποιούνται ως αγωγή για τη μείωση των τριγλυκεριδίων και γενικότερα έχουν ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς βελτιώνουν τη ροή του αίματος (ήπια αντιπηκτική δράση) και εμποδίζουν την αθηρωμάτωση. Έτσι, προτείνονται τόσο σε ασθενείς με υπερτριγλυκεριδαιμία όσο και σε ασθενείς με υπέρταση. Επίσης, έχουν αντικαταθλιπτική δράση (και στην επιλόχια κατάθλιψη) και μπορούν να χορηγηθούν παράλληλα με φαρμακευτική αγωγή. Χορηγούνται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη των οφθαλμών και του εγκεφάλου του βρέφους. Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση, κυρίως όταν εφαρμόζονται τοπικά. Επιπλέον, έχουν ευεργετικά αποτελέσματα σε παιδιά 8-13 ετών με ελλειμματική προσοχή-υπερκινητικότητα, καθώς βελτιώνουν την πνευματική λειτουργία, την προσοχή και τη σχολική συμπεριφορά.

Ashwagandha

Πρόκειται για έναν μικρό αειθαλή θάμνο που φύεται στην Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Οι καρποί και η ρίζα της χρησιμοποιούνται ως δρόγες. Η ashwagandha έχει προσαρμογόνο δράση και βοηθά στη διαχείριση του στρες. H προτεινόμενη δοσολογία είναι είναι 300 mg δύο φορές ημερησίως για 2 μήνες. Αντενδείκνυται για ασθενείς που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, καθώς φαίνεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, αντενδείκνυται για άτομα που λαμβάνουν ηρεμιστικά φάρμακα, γιατί μπορεί να προκαλέσει υπνηλία.

Saw Palmetto (serenoa repens)

Πρόκειται για ένα δέντρο του οποίου οι καρποί αποτελούν φαρμακευτική δρόγη. Χρησιμοποιείται για να μειώσει τη φλεγμονή στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Η προτεινόμενη δοσολογία είναι 320 mg ημερησίως. Επίσης, εμποδίζει τη μετατροπή της τεστοστερόνης στον πιο δραστικό μεταβολίτη της, τη διυδροτεστοστερόνη, στην οποία οφείλεται η ανδρογενετική αλωπεκία.

 

Από την φαρμακοποιό Σιμώνη Ρες του Δικτύου Pharma PLUS στο Κερατσίνι.