Βιταμίνες – Συμπληρώματα Διατροφής

Επιστροφή στα άρθραΒιταμίνες – Συμπληρώματα ΔιατροφήςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Γαλακτικά Βακτήρια

Τα γαλακτικά βακτήρια είναι «φιλικά» βακτήρια τα οποία έχουν την ειδική ικανότητα να μετατρέπουν τα σάκχαρα σε γαλακτικό οξύ. Ο σημαντικότερος ρόλος τους είναι η παραγωγή τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ (γαλακτώδες σκεύασμα), το τυρί, το βούτυρο γάλακτος κτλ. Μερικά ευρέως γνωστά γαλακτικά βακτήρια είναι το Lactobacillus acidophilus, το Lactobacillus bulgaricus, το Streptococcus thermophilus, το Bifidobacterium bifidum κτλ. Τα γαλακτικά βακτήρια εντοπίζονται στο πεπτικό σύστημα, το δέρμα και το κολπικό βλεννογόνο όπου και αποτελούν σημαντικούς προστατευτικούς παράγοντες.

Δράση

Η κύρια δραστηριότητα των «φιλικών» γαλακτικών βακτηρίων είναι να αποτρέπουν την παρουσία παθογόνων και σηψιγόνων βακτηρίων στο έντερο. Η παραγωγή του γαλακτικού οξέος είναι η διαδικασία-κλειδί αυτής της δραστηριότητας, καθώς τα βλαβερά βακτήρια δεν αναπτύσσονται σε όξινο περιβάλλον. Τα γαλακτικά βακτήρια παράγουν επίσης τα δικά τους ειδικά αντιβιοτικά. Για παράδειγμα, το Lactobacillus acidophilus παράγει acidophiline, το Lactobacillus bulgaricus παράγει bulgarican και ούτω καθεξής.

Αυτά τα αντιβιοτικά βελτιώνουν περαιτέρω την ικανότητα των γαλακτικών βακτηρίων να καταπολεμούν λοιμογόνους μικροοργανισμούς.

Ωφέλεια λήψης συμπληρώματος Γαλακτικών Βακτηρίων

Τα συμπληρώματα με γαλακτικά βακτήρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφόρους σκοπούς, τόσο προληπτικούς όσο και θεραπευτικούς. Ακολουθούν ορισμένες περιπτώσεις που συστήνεται η χρήση τους:

Γαστρεντερικές Διαταραχές
Τα γαλακτικά βακτήρια βοηθούν στην πρόληψη πεπτικών διαταραχών, ειδικά στην περίπτωση αλλαγών στην κατανάλωση τροφίμων και νερού κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.

Δυσκοιλιότητα
Σε ορισμένες περιπτώσεις εντερικής διαταραχής, τα γαλακτικά βακτήρια μπορεί να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της βακτηριδιακής χλωρίδας στο έντερο και να διορθώσουν το πρόβλημα. Οι ικανοποιητικές ποσότητες σε ίνες και υγρά αποτελούν τους πιο σημαντικούς παράγοντες πρόληψης της δυσκοιλιότητας.

Δυσανεξία στη Λακτόζη
Στην περίπτωση ελαφριάς δυσανεξίας στη λακτόζη, τα γαλακτικά βακτήρια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων μετατρέποντας κάθε μόριο λακτόζης σε γαλακτικό οξύ. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει επίσης να υιοθετηθεί μια διατροφή χωρίς λακτόζη.

Προβλήματα Κόλπου
Η κολπίτιδα που οφείλεται στο Candida albicans, το Trichomonas ή όποιο άλλο αίτιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση συμπληρωμάτων με γαλακτικά βακτήρια, τα οποία βοηθούν στην αποκατάσταση της φυσικής βακτηριδιακής ισορροπίας του σώματος.

Χρήση Φαρμάκων
Τα αντιβιοτικά, εκτός από την κύρια ιδιότητά τους που είναι η καταστροφή των παθογόνων βακτηρίων, διαταράσσουν δυστυχώς και την ισορροπία των «φιλικών» βακτηρίων. Γι’ αυτό το λόγο, ένα συμπλήρωμα με γαλακτικά βακτήρια συνιστάται ταυτόχρονα ή αμέσως μετά τη χρήση αντιβιοτικών.

Διεγερτικά του Ανοσοποιητικού Συστήματος
Τα γαλακτικά βακτήρια είναι ικανά να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα στο επίπεδο του εντέρου.

Στεροειδή & Αντισυλληπτικά Χάπια 
Τα στεροειδή και τα αντισυλληπτικά χάπια είναι γνωστό ότι μειώνουν τα γαλακτικά βακτήρια και ως εκ τούτου ένα συμπλήρωμα κρίνεται απαραίτητο για άτομα με αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή.

 

Πηγή: www.douni.gr