Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Γελάστε, είναι θεραπευτικό

Το γέλιο είναι σαν τον βήχα: δεν κρύβεται, δεν περνά απαρατήρητο και είναι μεταδοτικό. Αλλάζει όχι μόνο τη διάθεσή μας, αλλά και την εικόνα μας, καθώς συσπώνται οι μύες του προσώπου, ενώ δονείται και χαλαρώνει ολόκληρο το σώμα – εξ ου και η φράση «λύθηκα στα γέλια».

Αυτός ο ακούσιος σπασμός του διαφράγματος και των κοιλιακών μυών, που προκαλείται επειδή ακούσαμε, είδαμε ή σκεφτήκαμε κάτι αστείο, είναι –σύμφωνα με τους ειδικούς– ευεργετικός για την υγεία, καθώς δρα αγχολυτικά. Και έχει πλέον αποδειχθεί επιστημονικά ότι, όσο λιγότερο στρες έχουμε, τόσο καλύτερη είναι και η υγεία μας. Ας γελάσουμε, λοιπόν, με την καρδιά μας.

Δέκα λόγοι για να «σκάσετε στα γέλια»

1. Το γέλιο είναι άσκηση: Γυμνάζει τους έσω λοξούς κοιλιακούς μυς, μια μυϊκή ομάδα που απαιτεί σκληρή προπόνηση με τα γνωστά «ροκανίσματα», για να μας επιβραβεύσει με τη δημοφιλή καλοκαιρινή «six pack» εμφάνιση. Επίσης, ασκεί τους θωρακικούς μυς, τους μυς της ουροδόχου κύστης και τους μυς του προσώπου. Τα πρόσωπα που γελούν έχουν ρυτίδες, αλλά σπάνια εμφανίζουν χαλάρωση. Και κυρίως είναι άκρως ελκυστικά.

2. Όπως και το γρήγορο βάδισμα, το γέλιο βελτιώνει τη φυσική κατάσταση με αύξηση του καρδιακού ρυθμού και του ρυθμού της αναπνοής.

3. Μειώνει την αρτηριακή πίεση, και γι’ αυτό βοηθά την καρδιακή λειτουργία.

4. Μας δημιουργεί αίσθημα ευεξίας, απελευθερώνοντας ενδορφίνες, τις χημικές ουσίες που παράγει ο οργανισμός μας και έχουν αντικαταθλιπτική και παυσίπονη δράση.

5. Βοηθά την πέψη: Με ένα καλό αστείο στο τραπέζι, όλοι θα γελάσουν… και θα χωνέψουν.

6. Είναι αντίδοτο στο άγχος, και γι’ αυτό περιορίζει τα συμπτώματα παθήσεων που σχετίζονται με αυτό. Αν υποφέρετε από κολίτιδα, πονοκεφάλους, γαστρίτιδα ή δυσκοιλιότητα, ενδεχομένως να βρείτε όχι γιατρειά, αλλά ανακούφιση στη γελωτοθεραπεία.

7. Το γέλιο δυναμώνει το αναπνευστικό σύστημα, καθώς, όταν γελάμε με την ψυχή μας, στην πραγματικότητα γελάμε με τους πνεύμονές μας, αναπνέοντας δυνατά και βαθιά.

8. Στο χημικό κοκτέιλ που εκκρίνεται με το γέλιο εμφανίζεται και η ντοπαμίνη, η οποία επηρεάζει τη μάθηση.

9. Το γέλιο, καθώς είναι ήπια αερόβια άσκηση, μας βοηθά να καίμε θερμίδες, έως και 120 την ώρα. (Δυστυχώς, δεν μπορούμε να γελάμε ασταμάτητα επί 60 λεπτά.)

10. Μας κάνει πιο κοινωνικούς: Ένας άνθρωπος που γελά ή κάνει τους άλλους να γελούν δείχνει –και πιθανόν είναι– «ανοιχτός» και καλοπροαίρετος. Το γέλιο σπάει τον «πάγο» στις κοινωνικές συνευρέσεις και στους εργασιακούς χώρους, και δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για εποικοδομητική επικοινωνία.

Προσοχή στις υπερβολές!

Αν είστε έγκυος, υποφέρετε από συχνές κρίσεις άσθματος που σχετίζονται με την άσκηση ή παρουσιάζετε συγγενή εξάρθρωση της κάτω γνάθου, συγκρατηθείτε. Το δυνατό και παρατεταμένο γέλιο μπορεί να σας βάλει σε μπελάδες. Επίσης, αν έχετε πρόσφατα χειρουργηθεί και έχετε ράμματα στο πρόσωπο, τον θώρακα ή την περιοχή της κοιλιάς, αφήστε... τις κωμωδίες για αργότερα.

Γελωτοθεραπεία: Μια καθόλου αστεία υπόθεση

Σε πολλά νοσοκομεία των ΗΠΑ, ιδίως στις ογκολογικές κλινικές, λειτουργούν ειδικές «αίθουσες γέλιου», καθώς η γελωτοθεραπεία χρησιμοποιείται συνεπικουρικά για την ανάρρωση, αλλά και την ανακούφιση ασθενών. Νοσηλευτικά ιδρύματα για παιδιά εφαρμόζουν μάλιστα την παρακολούθηση καρτούν και αστείων βίντεο από τους μικρούς ασθενείς, ενώ στα βρετανικά νοσοκομεία παίδων επιστρατεύονται «κλόουν γιατροί», που δεν έχουν καμία σχέση με την ιατρική επιστήμη. Πρόκειται για κωμικούς οι οποίοι αναλαμβάνουν ατομικές συνεδρίες παιδιών που νοσηλεύονται με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στους θαλάμους των παιδιατρικών νοσοκομείων της χώρας μας συναντάμε ομάδες εθελοντών, οι οποίοι σκοπό έχουν να χαρίσουν στιγμές γέλιου στα παιδιά που νοσούν, προκειμένου να τα απαλλάξουν από το άγχος και να τους χαρίσουν στιγμές ευφορίας, που θα επηρεάσουν θετικά την ψυχική και σωματική τους υγεία.

Η Ελληνική Κλινική Γέλιου, το θεραπευτικό πρόγραμμα που ιδρύθηκε το 1998 από τον ολιστικό γιατρό Αλέξανδρο Λουπασάκη, είναι μια «κινητή» κλινική που αφορά συναντήσεις ομάδων συνήθως σε υπαίθριους χώρους, όπου, εκτός από γέλια μέχρις δακρύων, διδάσκονται και τεχνικές χαλάρωσης και μέθοδοι ευζωίας. «Όταν γελάμε, γελάει και η καρδιά μας» συνηθίζει να κηρύσσει ο κύριος Λουπασάκης, ο οποίος σήμερα ασχολείται περισσότερο με τα Μαθήματα Χαρούμενης Ιατρικής, στα οποία περιλαμβάνονται και οι βασικές αρχές της γελωτοθεραπείας.

Στη χώρα μας λειτουργούν πολλές κινητές μονάδες-λέσχες γέλιου, σε κάποιες από τις οποίες οι συμμετέχοντες μυούνται στη γιόγκα γέλιου, ένα όχι και τόσο νέο «trend». Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Ινδός δρ. Madan Kataria ανέπτυξε αυτό το είδος γιόγκα ως μέθοδο ενδυνάμωσης και χαλάρωσης πνεύματος και σώματος, και χιλιάδες μαθητές του την ασκούσαν στα πάρκα. Σήμερα, η γιόγκα γέλιου έχει διαδοθεί παγκοσμίως, με τα «κλαμπ γέλιου» να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ ασκείται σε σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια.

Η γελωτοθεραπεία –με ή χωρίς γιόγκα– χρησιμοποιείται κυρίως από θεραπευτές της ολιστικής ιατρικής ως μέσο πρόληψης, και όχι θεραπείας. Το γέλιο προκαλείται με ειδικές πρακτικές και ασκήσεις, που διδάσκουν στο άτομο να αντλεί αφορμές από το εξωτερικό περιβάλλον, αλλά και από τον δικό του, εσωτερικό κόσμο. Με ειδική εκπαίδευση, μία και μόνο ανάμνηση μπορεί να προκαλέσει αληθινό και πηγαίο γέλιο, το οποίο ξυπνά την αυτοθεραπεία, δηλαδή τη δυνατότητα του οργανισμού να μας θωρακίζεται από σοβαρά νοσήματα.

Στην Ελλάδα το πρώτο Κλαμπ Γέλιου ιδρύθηκε το 2008 στην Αίγινα από τις δασκάλες γιόγκα γέλιου, Βασιλική και Ελένη Σκρέκου. Ακολούθησε το Κλάμπ Γέλιου Αθήνας, το οποίο από το 2010 πραγματοποιεί ανοιχτές δωρεάν συναντήσεις εβδομαδιαίως. Σκοπός των μελών του; Να πάρουν το γέλιο στα σοβαρά.

Μάθετε περισσότερα:

  • laughter-yoga.gr: Η Βασιλική Σκρέκου είναι η πρώτη Πιστοποιημένη Δασκάλα της Yoga Γέλιου και μαθήτρια του ιδρυτή της μεθόδου, Μadan Κataria.
  • Τη σελίδα «Μαθήματα Χαρούμενης Ιατρικής» στο Facebook διαχειρίζεται ο ολιστικός γιατρός Αλέξανδρος Λουπασάκης, ιδρυτής της Ελληνικής Κλινικής Γέλιου.
  • Διαβάστε το βιβλίο Γέλιο, η καλύτερη θεραπεία του Αλέξανδρου Λουπασάκη (εκδ. Κέδρος).