Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Για τα μάτια σας μόνο

Πίσω από κάθε σύμπτωμα υπάρχει ένα αίτιο, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρό, το οποίο θα πρέπει να σας κινητοποιήσει για μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρο – και σε σπάνιες περιπτώσεις να σας στείλει στα επείγοντα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Έντονος κνησμός, κοκκίνισμα των ματιών και δακρύρροια

Συχνά πρόκειται για αλλεργική αντίδραση σε συνήθεις υπόπτους, όπως η γύρη, τα ακάρεα της σκόνης και το τρίχωμα ενός κατοικίδιου ζώου. Επίσης, καλλυντικές ουσίες και είδη make-up που εφαρμόζονται κοντά στα βλέφαρα ή και στις βλεφαρίδες (σκιές, eye-liner, μάσκαρα) μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Ο οφθαλμίατρος ή ο φαρμακοποιός σας θα σας προτείνουν κάποιο ειδικό αντιισταμινικό ή κορτιζονούχο κολλύριο, ή ακόμη και αντιισταμινική αγωγή από το στόμα. Κυρίως, θα σας συμβουλεύσουν να μην υποκύπτετε στην ανάγκη να τρίψετε τα μάτια σας, καθώς μέσω των χεριών γίνεται μεταφορά βακτηρίων και ιών, που επιμολύνουν τα μάτια σας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Τσίμπλες, που συνοδεύονται από έντονο κοκκίνισμα των ματιών και του επιπεφυκότα (του εσωτερικού μέρους του βλεφάρου) και αίσθημα «ξένου σώματος» στο μάτι.

Πιθανόν να έχετε επιπεφυκίτιδα, μία κατάσταση που χρήζει εξέτασης από τον ειδικό γιατρό. Η επιπεφυκίτιδα («ροζ μάτι») οφείλεται σε ιό ή σε βακτήριο, αν και η συγκεκριμένη φλεγμονή του επιπεφυκότα μπορεί ορισμένες φορές να προκαλείται από αλλεργία.

Η ιογενής επιπεφυκίτιδα κάνει τον κύκλο της, που συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από 1 με 2 εβδομάδες. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική, καθώς οφείλεται στον ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, ο οποίος μεταδίδεται όχι μόνο με την άμεση σωματική επαφή, αλλά και μέσω μολυσμένων επιφανειών και αντικειμένων. Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα απαιτεί τοπική αντιβιοτική θεραπεία με οφθαλμικές σταγόνες ή και αλοιφές. Η χρήση συνθετικών δακρύων μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της ιογενούς αλλά και της βακτηριακής επιπεφυκίτιδας μέχρι την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο και την έναρξη της αγωγής.

ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Επώδυνο εξόγκωμα στο άνω ή κάτω βλέφαρο του ματιού, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό του τμήμα. Το ερώτημα είναι σύνηθες: πρόκειται για κριθαράκι (κριθή) ή για χαλάζιο;

Το κριθαράκι είναι μία φλεγμονή που προκαλείται λόγω μόλυνσης από κάποιο βακτήριο, συνήθως του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου. Πρόκειται για φλεγμονή αδένων, οι οποίοι βρίσκονται στα βλέφαρα και παράγουν μία λιπαντική ουσία –βασικό συστατικό του στρώματος δακρύων–, που καλύπτει και ενυδατώνει το μάτι. Συνήθως υποχωρεί μόνο του ή με τη χρήση τοπικής αντιβιοτικής αγωγής που θα συνιστήσει ο γιατρός. Οι ζεστές κομπρέσες με νερό ή και χαμομήλι, οι οποίες μπορούν να εφαρμόζονται πολλές φορές την ημέρα, είναι αποτελεσματικές. Συνήθως το κριθαράκι «ξεφουσκώνει» μέσα σε 3-4 εικοσιτετράωρα ή «σπάει» μόνο του, ανακουφίζοντας άμεσα τον ασθενή από τα συμπτώματα. Αν «ανοίξει», ο ασθενής πρέπει να καθαρίσει προσεκτικά το μάτι του με καθαρό πανί ή γάζα, ώστε να απομακρύνει τα εκκρίματα.

Το χαλάζιο εντοπίζεται στους ίδιους αδένες που εντοπίζεται και το κριθαράκι, τους μεϊβομιανούς, αλλά η διαφορά είναι ότι το πρώτο αποτελεί ένα είδος αντίδρασης σε εγκλωβισμένες λιπαρές εκκρίσεις, και όχι αποτέλεσμα μόλυνσης από βακτήριο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιμολυνθεί. Συχνά μάλιστα μπορεί να κοκκινίσει και να πρηστεί όλη η περιοχή του βλεφάρου, όπως συμβαίνει με το κριθαράκι.

Η αντιμετώπισή του ξεκινά συνήθως συντηρητικά, με ζεστές κομπρέσες, συνθετικά δάκρυα και τοπική αγωγή με αντιβιοτικά και κορτιζόνη. Αν μετά την υποχώρηση της φλεγμονής δεν υποχωρήσει και η διόγκωση, συνιστάται η χειρουργική επέμβαση.

ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Όχι πια δάκρυα

Αν νιώθετε τα μάτια σας στεγνά, έχετε συχνά το αίσθημα καύσου ή «άμμου» και η όρασή σας θολώνει, επανερχόμενη μόλις κλείσετε και ανοίξετε τα μάτια σας, τότε παρουσιάζετε ξηροφθαλμία, ένα σύμπτωμα που εξαρτάται από πολλές παθολογικές ή μη καταστάσεις. Η πολύωρη χρήση υπολογιστή, η έλλειψη υγρασίας στην ατμόσφαιρα του σπιτιού (π.χ. τον χειμώνα με τη χρήση θερμαντικών σωμάτων), η χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντικαταθλιπτικά, οι ορμονικές διαταραχές, η αϋπνία, η προχωρημένη ηλικία, αλλά και υποκείμενα νοσήματα και σύνδρομα, όπως το σύνδρομο Sjögren (Σγιόγκρεν), επηρεάζουν τη λειτουργία των δακρυγόνων αδένων. Μόνο ο οφθαλμίατρος, μέσω ειδικής εξέτασης, μπορεί να εκτιμήσει τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας και να σας προτείνει τη χρήση συνθετικών δακρύων ή να συνιστήσει περαιτέρω εξετάσεις και συνεκτίμηση από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Θολή όραση

Όταν δεν οφείλεται σε ξηροφθαλμία, διεγνωσμένη μυωπία ή άλλη διαθλαστική ανωμαλία (υπερμετρωπία, πρεσβυωπία κ.ά.), και ειδικά όταν παρουσιάζεται αιφνίδια, η θολή όραση αποτελεί σύμπτωμα που πρέπει να σας οδηγήσει επειγόντως στον οφθαλμίατρο. Εκείνος θα εκτιμήσει αν πρόκειται για οφθαλμολογικό πρόβλημα ή για σύμπτωμα άλλης, σοβαρής πάθησης ή συμβάντος.

ΣΥΜΠΤΩΜΑ: Έντονος πόνος

Εκτός από τον τραυματισμό στο μάτι, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης και μεταφοράς στα επείγοντα του πλησιέστερου εφημερεύοντος νοσοκομείου, ένας ξαφνικός, μη γνώριμος πόνος στο μάτι πρέπει να σας οδηγήσει στον οφθαλμίατρο, καθώς μπορεί να αφορά οφθαλμολογικά ή μη νοσήματα: από γλαύκωμα και οπτική νευρίτιδα μέχρι ιγμορίτιδα και πολλαπλή σκλήρυνση. Η πιο κοινή, πάντως, αιτία έντονου πόνου στο μάτι δεν σχετίζεται με οφθαλμολογικά νοσήματα, αλλά με την ημικρανία, καθώς είναι ένα από τα συμπτώματα που αναφέρουν οι πάσχοντες από κρίσεις ημικρανίας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑ: «Αστραπές» και φλας

Οι απότομες σύντομες λάμψεις που θυμίζουν το φλας της φωτογραφικής μηχανής, όταν μάλιστα ακολουθούν την αιφνίδια εμφάνιση σκιών ή σκούρων κηλίδων στο οπτικό πεδίο, πρέπει να οδηγούν τον ασθενή αμέσως στον οφθαλμίατρο, καθώς μπορεί να οφείλονται σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, μία επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Τροφές που κάνουν καλό στα μάτια

Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως το kale (λαχανίδα) και το σπανάκι, περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στην ωχρά κηλίδα, στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς.  Τα καρότα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, που είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της ξηροφθαλμίας και τη διατήρηση της καλής όρασης, ενώ προλαμβάνουν τον καταρράκτη. Οι πράσινες πιπεριές (μόνο ένα φλιτζάνι παρέχει το 100% της συνιστώμενης  ημερήσιας πρόσληψης των βιταμινών Α και C) προλαμβάνουν τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Τέλος, στο φαρμακείο, με την βοήθεια του φαρμακοποιού, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία συμπληρωμάτων διατροφής για υγιή μάτια!