Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Γιατρέ, πονάω!

Αν ανήκετε στο 15% των γυναικών των οποίων η περίοδος συνοδεύεται από έντονους πόνους (κράµπες χαµηλά στην κοιλιά, πόνους στη µέση, διάρροια και σπανιότερα εµετό, πονοκεφάλους, ζάλη, ακόµη και λιποθυµία), τη λύση θα σας δώσει ο γυναικολόγος, αφού σας εξετάσει κλινικά και πιθανόν και µε υπερηχογράφηµα, καθώς η ακριβής διάγνωση έχει σηµασία.

Αν από τότε που θυµάστε τον έφηβο εαυτό σας είχατε ανυπόφορους πόνους κατά την περίοδο, τότε έχετε πρωτοπαθή δυσµηνόρροια, και ένοχος είναι οι προσταγλανδίνες, οι ορµόνες που παράγονται στη µήτρα και προκαλούν συσπάσεις των µυών της και κατ’ επέκταση πόνους. Στην αρχή της περιόδου το επίπεδο των προσταγλανδινών είναι υψηλό και στη συνέχεια µειώνεται. Έτσι εξηγείται γιατί ο πόνος µειώνεται από τη δεύτερη ή τρίτη ηµέρα της περιόδου. Συνήθως µε το πέρασµα των χρόνων και την έλευση των παιδιών τα συµπτώµατα γίνονται ηπιότερα ή εξαφανίζονται.

Αν τα συµπτώµατα εµφανίστηκαν αργότερα στη ζωή σας και η διάρκεια του πόνου είναι µεγαλύτερη από τις συνήθεις κράµπες, η διάγνωση είναι δευτεροπαθής δυσµηνόρροια. Σε αυτή την περίπτωση, πιθανές αιτίες είναι η ενδοµητρίωση, η πυελική φλεγµονή, η αδενοµύωση, τα ινοµυώµατα, το σπιράλ, η στένωση του τραχήλου και η κύστη ωοθήκης. Τα συµπτώµατα υποχωρούν, όταν αντιµετωπιστούν φαρµακευτικά ή και χειρουργικά τα παθολογικά αίτια.

Η αντιµετώπιση

Στο φαρµακείο: Για την πρωτοπαθή δυσµηνόρροια ορισµένοι γιατροί συστήνουν φάρµακα τα οποία αναστέλλουν τις προσταγλανδίνες, και γι’ αυτό λαµβάνονται πριν από την περίοδο και µέχρι τις πρώτες 2 ηµέρες του κύκλου. Συνήθως, όµως, γιατροί και φαρµακοποιοί προτείνουν αναλγητικά και σπασµολυτικά σκευάσµατα. Εάν κι αυτά δεν φέρουν αποτελέσµατα, συνιστάται η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων, τα οποία αναστέλλουν την ωορρηξία, µε συνέπεια µικρότερη ροή αίµατος και λιγότερες συσπάσεις της µήτρας. Επικουρικά, θα βοηθούσαν συµπληρώµατα ασβεστίου, βιταµινών C και B6 και νιασίνης.

Στην κουζίνα: Το ρόφηµα της κανέλας είναι ένα εξαιρετικό αναλγητικό, χωρίς παρενέργειες, γνωστό από τις γιαγιάδες µας.

Στο πιάτο: Η δίαιτα που βοηθά αποτελείται από πρωτεΐνες και τροφές πλούσιες σε κάλιο. Ο καφές, η ζάχαρη και το αλάτι επιδεινώνουν τα συµπτώµατα.

Στο κρεβάτι: Ο οργασµός νικά τη δυσµηνόρροια.

FAQ

Να πηγαίνω γυµναστήριο τις δύσκολες µέρες; Mε κάθε είδους άσκηση, το αίµα κυκλοφορεί καλύτερα και οι πόνοι µειώνονται αισθητά.

Μήπως πονάω περισσότερο επειδή έχω... τις µαύρες µου; Τα συµπτώµατα κάθε νοσήµατος επιδεινώνονται όταν είµαστε κουρασµένοι ή στρεσαρισµένοι. Εύκολος τρόπος να αντιµετωπίσετε το στρες και την κούραση; Ο ύπνος. Κοιµηθείτε καλά την εβδοµάδα πριν από την περίοδο και κατά τη διάρκειά της.

Να κοιµηθώ µε µια θερµοφόρα στην κοιλιά; Τα ζεστά επιθέµατα ανακουφίζουν από τον πόνο, αλλά δεν είναι ασφαλή σε περίπτωση που η δυσµηνόρροια είναι δευτεροπαθής, καθώς η ζέστη ευνοεί τη φλεγµονή.