Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Γονείς «εκχιονιστικά»: «Καθαρίζουν» για τα παιδιά

Το πρόσφατο σκάνδαλο με τις σταρ του Χόλιγουντ, που συνελήφθησαν επειδή προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την εισαγωγή των παιδιών τους σε κορυφαία κολέγια με παράνομες μεθόδους, αποκάλυψε έναν νέο τρόπο δράσης των γονιών. Η έκφραση «snowplow parenting» αναφέρεται στους γονείς «εκχιονιστικά», εκείνους δηλαδή τους μπαμπάδες και τις μαμάδες που δεν παρακολουθούν απλώς κάθε κίνηση των παιδιών τους, όπως οι γονείς «ελικόπτερα», αλλά αναλαμβάνουν και δράση. Όπως τα εκχιονιστικά μηχανήματα ανοίγουν τους δρόμους από το χιόνι, έτσι και εκείνοι βάζουν μπρος... τις μηχανές, προκειμένου να απομακρύνουν οτιδήποτε εμποδίζει την πορεία των βλασταριών τους προς τη δόξα και την επιτυχία. Μια πορεία που εκείνοι έχουν προδιαγράψει ως λαμπρή, αγνοώντας τις δυνατότητες και τις επιθυμίες των παιδιών τους.

Κάθε εμπόδιο για κακό

Φίλοι, συνήθειες, δάσκαλοι, ακόμη και διαιτητικές συνήθειες που θεωρούνται πιθανά εμπόδια ή δυσκολίες που θα μπορούσαν να αποκαρδιώσουν τα παιδιά απομακρύνονται από τους «snowplow parents». Οι αποτυχίες και οι δυσκολίες δεν αντιμετωπίζονται ως προκλήσεις της ζωής, που ατσαλώνουν τον χαρακτήρα και τη θέληση του παιδιού, αλλά ως εμπόδια για το μέλλον του. Ακόμη και οι ίδιοι οι δάσκαλοι... στήνονται στον τοίχο, αν κριθούν «ένοχοι» για τη μέτρια βαθμολογία του παιδιού.

Το σχολείο είναι η αρένα του συγκεκριμένου τύπου γονέα, ο οποίος θα ρίξει το φταίξιμο στο διδακτικό προσωπικό του σχολείου για οτιδήποτε πάει στραβά στη μαθητική ζωή του παιδιού του. Τα κίνητρα του εν λόγω γονέα διαφέρουν από αυτά του υπερπροστατευτικού, εκείνου που περιγράφεται ως γονέας «ελικόπτερο», ο οποίος ακολουθεί σαν σκιά την καθημερινότητα του παιδιού του, προκειμένου να απομακρύνει κάθε πιθανό κίνδυνο. Ο γονέας «εκχιονιστικό» νοιάζεται κυρίως για τη διασφάλιση ενός λαμπρού μέλλοντος για το παιδί του και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να του το εξασφαλίσει. Το έχει αποφασίσει: το παιδί του είναι και θα είναι νικητής. Με οποιοδήποτε τίμημα.

Τα σχετικά άρθρα στα ξένα έντυπα χρησιμοποιούν ως παραδείγματα τις ηθοποιούς Felicity Huff και Lori Loughlin, οι οποίες πλήρωσαν αδρά για να παρακάμψουν τις νόμιμες διαδικασίες και να πλήξουν το «αδιάβλητο» των εξετάσεων εισαγωγής στα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ, προκειμένου να μπουν τα παιδιά τους σε Ivy League κολέγια.

Αμαρτίες γονέων

Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι τα παιδιά που ανατρέφονται με αυτό τον τρόπο θα δυσκολευτούν στο μέλλον να διαχειριστούν τις αποτυχίες και τις απογοητεύσεις της ζωής ή να επιλύσουν μόνα τους τα προβλήματά τους. Επιπλέον, η εμμονή τους με την επιτυχία, κληροδότημα των απαιτητικών γονιών τους, πιθανότατα θα τα οδηγήσει σε μία σειρά αποτυχιών, καθώς εύκολα θα εγκαταλείπουν την προσπάθεια όταν δεν θα έχουν τη βεβαιότητα της πρωτιάς. Ακόμη, τα παιδιά αυτά, μη συναντώντας εμπόδια και αποτυχίες, δεν αποκτούν ποτέ κίνητρο για δράση. Τα προβλήματα επιλύονται πριν καλά-καλά εμφανιστούν και οι γονείς «εκχιονιστικά» καλύπτουν κάθε ανάγκη πριν αυτή καν παρουσιαστεί.

Το κοινωνικό αυτό φαινόμενο περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον καθηγητή David McCullough, συγγραφέα του βιβλίου «You Are Not Special and Other Encouragements», και έγινε αντικείμενο μελετών και δημοσκοπήσεων. Η πιο αποκαλυπτική δημοσιεύτηκε στους «New York Times» και κατέδειξε ότι τα 3/4 των ερωτηθέντων γονιών κλείνουν οι ίδιοι τα ραντεβού των «παιδιών» τους, ηλικίας 18-28 ετών, με τον γιατρό ή τον κουρέα τους. Το 11% αυτών επικοινωνούν με τον εργοδότη των παιδιών τους, όταν προκύψει κάποιο πρόβλημα στο εργασιακό τους περιβάλλον. Ενώ το 16% των γονιών με παιδιά στο κολέγιο ή το πανεπιστήμιο βάζουν οι ίδιοι ξυπνητήρι και τηλεφωνούν στα παιδιά τους, προκειμένου να τα ξυπνήσουν για να μη χάσουν μαθήματα ή εξετάσεις. Τέλος, το 8% έχουν επικοινωνήσει με έναν ή περισσότερους καθηγητές στο κολέγιο, για να παραπονεθούν για τους βαθμούς των παιδιών τους ή για να συζητήσουν κάποιο πρόβλημά τους.

Και, αν αυτά μοιάζουν «αμερικανιές», αρκεί να συλλογιστεί κανείς τους γονείς του, αλλά και την ίδια τη συμπεριφορά του ως πατέρα ή μητέρας. Οι Έλληνες γονείς, «ελικόπτερα» στην πλειοψηφία μας, εύκολα βάζουμε μπροστά το «εκχιονιστικό», προκειμένου να διανοίξουμε διάπλατα δρόμους για το παιδί μας.

Μήπως είστε γονιός «εκχιονιστικό»;

Μερικές ερωτήσεις που θα προβληματίσουν όλους τους γονείς οι οποίοι, πασχίζοντας για το καλό των παιδιών τους, τελικά τους κάνουν τη ζωή δύσκολη – και στην ενηλικίωση ακόμη δυσκολότερη:

  • Έχετε προσπαθήσει ποτέ να χρησιμοποιήσετε μέσον, ώστε να γίνει το παιδί σας δεκτό σε κάποιο σχολείο;
  • Ζητάτε τα ρέστα από δασκάλους ή καθηγητές για τους βαθμούς του παιδιού σας, θεωρώντας ότι αδίκησαν τον «καλύτερο μαθητή»;
  • Έχετε ζητήσει από τη διεύθυνση του σχολείου να αλλάξει τμήμα το παιδί σας, ώστε να είναι με τους φίλους του;
  • Έχετε διαπληκτιστεί με τον προπονητή στο μπάσκετ, επειδή αφήνει τον γιο σας συχνά στον πάγκο, ή με τον διαιτητή του αγώνα, που έδωσε ποινή στο παιδί σας ή την ομάδα του;
  • Κάνετε συχνά τις εργασίες του παιδιού σας για το σχολείο (μάλιστα μιμούμενοι τον γραφικό του χαρακτήρα);

Αν γνέψατε καταφατικά έστω και σε μία ερώτηση, σβήστε... τις μηχανές και αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν ό,τι πρέπει να κάνουν. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να μάθουν να παλεύουν με τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, που έτσι κι αλλιώς έχει η ζωή.