Συμβουλές Ομορφιάς

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΟμορφιάςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Good hair days

Ειδικά μετά την έκθεση στον ήλιο, τους καλοκαιρινούς μήνες, τα μαλλιά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή για να ανακάμψουν. Οι κυριότερες ανάγκες τους είναι η βαθιά θρέψη και η αναδόμηση.

Τα κατάλληλα προϊόντα: Αφήστε στην άκρη το καλοκαιρινό σας σαμπουάν και προτιμήστε φαρμακευτικά σαμπουάν, που ενισχύουν τη θρέψη και την τόνωση, και εκμεταλλευτείτε τη συνεργιστική δράση των προϊόντων μιας ολοκληρωμένης σειράς περιποίησης μαλλιών. Μείνετε πιστοί σε αυτά για αρκετό διάστημα, για να μπορέσετε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη τους. Αν ακολουθείτε κάποια αγωγή φροντίδας των μαλλιών που σας έχει προτείνει ο φαρμακοποιός σας, μην παραλείπετε κάποιο βήμα της.

Κούρεμα: Μην τα λυπάστε. Οι άκρες τους είναι σίγουρα πιο ξηρές, πιθανόν να έχουν αποκτήσει και ψαλίδα, γι’ αυτό πρέπει να κοπούν. Δείτε το και ως ευκαιρία για να ανανεώσετε το λουκ σας με μια τελείως διαφορετική κουπ, αν είστε τολμηρές.

Βάψιμο: Δεν ξεκινήσατε με αυτό το χρώμα στην αρχή του καλοκαιριού, το ξέρετε. Πρέπει να επαναφέρετε την ομοιομορφία στο χρώμα. Μετά τη βαφή, τα μαλλιά είναι πιο ξηρά και πιο εύθραυστα, όμως δεν επηρεάζονται οι ρίζες. Μια βαφή που θα περιέχει θρεπτικά συστατικά, όπως βιοτίνη, εκχύλισμα κεχριού, εκχύλισμα ελιάς και έλαιο ιπποφαούς, θα βοηθήσει ώστε το χρώμα να γίνει πιο πλούσιο και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Μάσκες: Μπορεί η ανανέωση στο λουκ να σας ξεγελάσει και να πιστέψετε ότι έχετε πολύ υγιή μαλλιά. Στην πραγματικότητα, όμως, η ανάγκη για βαθιά θρέψη και αναδόμηση παραμένει. Κάντε μάσκες, π.χ., με ελαιόλαδο ή δαφνέλαιο, δύο φορές την εβδομάδα. Tip: Μια ζεστή βρεγμένη πετσέτα τυλιγμένη γύρω από τα μαλλιά σας, όταν εφαρμόζετε τη μάσκα, θα βοηθήσει στην καλύτερη απορρόφηση των δραστικών συστατικών της.

Συμπληρώματα: Ενισχύουν τη δομή της τρίχας, κάνοντας τα μαλλιά πιο δυνατά, πυκνά και απαλά. Κατάλληλα συμπληρώματα θεωρούνται: οι πρωτεΐνες, η βιοτίνη (ή B7), που έχει βασικό ρόλο στη σύνθεση των αμινοξέων, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος και ο χαλκός, που συντελούν στην παραγωγή κερατίνης, και η L-κυστίνη, που είναι βασικό συστατικό της κερατίνης. Η έλλειψη σιδήρου, εξαιτίας της τακτικής απώλειάς του κατά την έμμηνο ρύση, είναι κλασική αιτία της τριχόπτωσης στις γυναίκες. Ένα συμπλήρωμα σιδήρου θεωρείται απαραίτητο σε περίπτωση έλλειψης.

Tip: Στη μαγιά μπίρας περιέχεται βιοτίνη, γι’ αυτό και συμβάλλει στα δυνατά και όμορφα μαλλιά.

Εποχική τριχόπτωση

Το φθινόπωρο είναι η μία εκ των δύο εποχών που παρατηρείται έντονη τριχόπτωση – χάνονται περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως. Μην τρομάζετε ωστόσο, γιατί θεωρείται φυσιολογικό φαινόμενο.

Λάβετε τα μέτρα σας, ενισχύοντας τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες, βιταμίνες C και Ε, ασβέστιο, ψευδάργυρο και, φυσικά, σίδηρο.

Επιπλέον, δώστε στον οργανισμό σας την ευκαιρία να πάρει ό,τι χρειάζεται με τα αντίστοιχα συμπληρώματα διατροφής, καθώς δύσκολα καταφέρνει κανείς να καλύψει τις ανάγκες μόνο με τη διατροφή. Θα βρείτε εξειδικευμένα συμπληρώματα με όλα τα παραπάνω στοιχεία σε συνδυασμούς μεταξύ τους, τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα των μαλλιών σας και θα τα δυναμώσουν. Η L-μεθειονίνη καταπολεμά την τριχόπτωση, οι βιταμίνες Β5 και B6 παίζουν κυρίαρχο ρόλο, ενώ η βιοτίνη συμβάλλει στην παραγωγή κερατίνης.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται επίσης τα σπρέι και οι αμπούλες θεραπευτικών αγωγών που εφαρμόζονται εύκολα στο τριχωτό της κεφαλής, επιδρώντας στον κύκλο ζωής της τρίχας σε διπλό επίπεδο: επιβραδύνουν τον ρυθμό της τριχόπτωσης και ταυτόχρονα «ξυπνούν» τους θύλακες, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη, να επιμηκυνθεί η ζωή της τρίχας και τελικά τα μαλλιά να δείχνουν πιο πυκνά.

Tip: Το καθημερινό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής για λίγα λεπτά βοηθά στην τόνωση της μικροκυκλοφορίας και συνεπώς στην ενδυνάμωση των μαλλιών.

Αντιδραστική τριχόπτωση (ή μεμονωμένη)

Το άγχος, οι κλιματικές αλλαγές, οι ορμονικές διαταραχές, οι δίαιτες, η ρύπανση και ο τοκετός είναι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αξιοσημείωτη τριχόπτωση σε εύθραυστα και αδύναμα μαλλιά. Παρότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο, καλύτερα να αντιδράσετε άμεσα από τα πρώτα σημάδια με την εφαρμογή κάποιας αγωγής.

Προοδευτική τριχόπτωση (ή συστηματική)

Διαρκεί για περισσότερους από 6 μήνες, με γενετική κυρίως αιτία, αλλά μπορεί να προκληθεί και από ορισμένες παθήσεις. Συμβαίνει όταν κάθε κύκλος ζωής της τρίχας (κανονικά περίπου 1.000 ημέρες) είναι συντομότερος σε σχέση με τον προηγούμενο. Μετά από 25 κύκλους περίπου, οι θύλακες της τρίχας έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους, συρρικνώνονται και στη συνέχεια εξαφανίζονται.

Ανδρική υπόθεση

Τα όμορφα και υγιή μαλλιά δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση. Αντιθέτως. Μάλιστα, αποδεδειγμένα οι άνδρες ασχολούνται περισσότερο με τα μαλλιά τους, καθώς η ανάγκη κουρέματος ανά 15 ημέρες περίπου είναι επιτακτική, προκειμένου να παραμένουν καλοσχηματισμένα. Αλλά και το λούσιμο είναι συνήθως καθημερινό, οπότε η επιλογή ενός σαμπουάν που δεν βαραίνει τα μαλλιά και δεν ερεθίζει το τριχωτό της κεφαλής είναι σημαντική.

Η τριχόπτωση αφορά μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού. Ειδικά στις περιόδους έξαρσης, όπως είναι το φθινόπωρο, η χρήση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής που εξειδικεύεται στον άνδρα αποτελεί σημαντική βοήθεια.

info

Tα μαλλιά μας αποτελούνται από 100.000-150.000 τρίχες. Κάθε ημέρα αυξάνονται περίπου κατά μισό χιλιοστό, δηλαδή μεγαλώνουν περίπου κατά 1,5-2,5 εκατοστά τον μήνα. Η φυσιολογική διάρκεια ζωής μιας τρίχας είναι περίπου 1.000 ημέρες.