Άρθρα από φαρμακοποιούς του δικτύου μας

Επιστροφή στα άρθρααπό φαρμακοποιούς του δικτύου μαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Γρίπη ή Κρύωμα;

Οι διαφορές και οι ομοιότητες ανάμεσα στο κρυολόγημα και τη γρίπη

Στην καθημερινή γλώσσα ο όρος "γρίπη" χρησιμοποιείται συχνά λανθασμένα ως συνώνυμο του "κρυολογήματος" ή της "ίωσης".

Είναι πολύ εύκολο να μπερδέψουμε το κρυολόγημα με τη γρίπη αφού έχουν πολλά κοινά συμπτώματα. Βασική τους διαφορά όμως είναι ότι η γρίπη μπορεί, μερικές φορές, να δημιουργήσει πιο σοβαρά προβλήματα, όπως η πνευμονία. Η βουλωμένη μύτη, ο πονόλαιμος και το φτάρνισμα είναι συνήθως τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Η εξάντληση, ο πυρετός, ο πονοκέφαλος και οι δυνατοί πόνοι σε πολλά σημεία του σώματος πιθανόν να σημαίνουν ότι έχετε κολλήσει γρίπη. Ο βήχας είναι κοινό σύμπτωμα και του κρυώματος και της γρίπης.

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από 200 και πλέον ιούς, διαφορετικούς από αυτούς της γρίπης. Τα συμπτώματα συνήθως είναι πιο ελαφριά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, διαρκούν λίγο, ενώ σπάνια οδηγούν σε επιπλοκές. Τέτοιες είναι οι λοιμώξεις στο λάρυγγα (λαρυγγίτιδα) η και στους πνεύμονες (οξεία βρογχίτιδα).

Αντίθετα, η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς Α, Β και C. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση και επιπλοκές που καμιά φορά μπορεί να είναι θανατηφόρες για κάποια άτομα, π.χ. άτομα με χρόνια νοσήματα. Όπως και στο κρυολόγημα, οι ιοί της γρίπης μπορούν να προσβάλουν το ανώτερο ή και το κατώτερο τμήμα του αναπνευστικού συστήματος (μύτη, φάρυγγας, λάρυγγας, βρόγχοι).

Συμπτώματα

Συνήθως τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος αρχίζουν 1-3 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα. Τα συμπτώματα της γρίπης αρχίζουν εντός 2 ημερών με υψηλό πυρετό 39℃ πόνους στο στήθος, βήχα, αδιαθεσία, αδυναμία και ατονία.

Πρόληψη Κρυολογήματος

 • ΚΑΛΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΧΕΡΙΩΝ. Η μύτη, τα μάτια και το στόμα μας είναι εύκολη δίοδος μικροβίων.
 • Όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε, χρησιμοποιούμε ένα χαρτομάντηλο και μετά το πετάμε για να μη δημιουργήσουμε "πηγή μικροβίων".
 • Απαραίτητη είναι και η χρήση αντιμικροβιακού απορρυπαντικού σε όλες τις επιφάνεις που έχουμε έρθει σε επαφή.

Πρόληψη Γρίπης

Το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Η καλύτερη περίοδος εμβολιασμού είναι από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Ο εμβολιασμός δεν είναι απαραίτητος για όλους τους ανθρώπους. Ενδείκνυνται συγκεκριμένα για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες:

 • ηλικιωμένοι, άνω των 65
 • ασθενείς, που νοσηλεύονται στο σπίτι
 • παιδιά άνω των 6 μηνών και οι ενήλικες με προβλήματα υγείας όπως άσθμα, ή μακροχρόνιες ασθένειες όπως το AIDS ή οι καρδιοπάθειες
 • παιδιά ή εφήβοι, που πρέπει να λαμβάνουν συχνά ασπιρίνη
 • όσοι βρίσκονται συχνά κοντά σε ηλικιωμένους ή εργάζονται σε νοσοκομεία και χώρους με ασθενείς, ώστε να μην τους μολύνουν σε περίπτωση που οι ίδιοι αρρωστήσουν.

Αντιμετώπιση στο σπίτι

 • Απαραίτητο είναι ένα ζεστό δωμάτιο με υγρή ατμόσφαιρα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια λεκάνη ζεστού νερού, με τη χρήση υγραντήρα, ή ακόμα και με ηλεκτρική συσκευή που απελευθερώνει υγρασία στην ατμόσφαιρα. Για καλύτερη αναπνοή του ασθενούς μπορεί να προστεθεί μέντα και ευκάλυπτος.
 • Η κατανάλωση άφθονων υγρών και χυμών είναι πολύ σημαντική. Ζεστά ροφήματα βοηθάνε στην εφίδρωση και συνεπώς οδηγούν σε πτώση της θερμοκρασίας του σώματος όταν υπάρχει υψηλός πυρετός.
 • Καλό φαγητό, πλούσιο σε υδατάνθρακες, για να αποκτήσει ο ασθενής περισσότερη ενέργεια.
 • Έχει παρατηρηθεί ότι η λήψη Βιταμίνης C, Echinacea, Propili και Ψευδαργύρου ενισχύουν το αμυντικό μας σύστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα όπου εμφανίζονται οι περισσότεροι ιοί.
 • Η λήψη αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση του πυρετού και παυσίπονα για τους μυϊκούς πόνους είναι πολύ χρήσιμη. Το σιρόπι κατά του βήχα, και τα αποσυμφορητικά που χορηγούνται χωρίς συνταγή μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Καλό βέβαια είναι σε κάθε περίπτωση να συμβουλευόμαστε το φαρμακοποιό ή τον γιατρό μας για τη λήψη οποιονδήποτε φαρμάκων.