Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Γυναικολογικές παθήσεις του καλοκαιριού

Αν οι πρώτοι φθινοπωρινοί µήνες φέρουν µερικά γυναικολογικά προβλήµατα, ίσως αυτό σηµαίνει πως το καλοκαίρι παραήταν ανέµελο. Η ζέστη και ο ιδρώτας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, σε συνδυασµό µε τα συνθετικά εσώρουχα και τα στενά ρούχα, που δεν επιτρέπουν στην περιοχή να «αναπνέει», ευνοούν την ανάπτυξη παθογόνων οργανισµών. Το ίδιο ισχύει και για τα βρεγµένα µαγιό που στεγνώνουν πάνω στο σώµα. Επίσης, η άµµος ή η ξαπλώστρα µπορεί να αποτελούν πηγή µικροβίων, αν έρθει σε επαφή µε την ευαίσθητη περιοχή.

Αλλά και η υπερκατανάλωση ζάχαρης (γλυκά, παγωτά και ανθρακούχα ποτά), σε συνδυασµό µε την κατάχρηση αλκοόλ, αποδυναµώνoυν το ανοσοποιητικό σύστηµα και ευνοουν την ανάπτυξη µυκήτων. Παράλληλα, το κολύµπι σε µολυσµένες θάλασσες ή πισίνες που δεν τηρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές, καθώς και η µετέπειτα χρήση ισχυρών αντισηπτικών καθαριστικών, συµβάλλουν στην ανάπτυξη κολπίτιδας, ενώ τις ίδιες δυσάρεστες συνέπειες µπορεί να επιφέρει και η λανθασµένη χρήση του ταµπόν.

Τέλος, είναι ιδιαίτερα σηµαντικό να αναφέρουµε πως το σεξ χωρίς προφύλαξη και η συχνή αλλαγή συντρόφων ενισχύουν το πρόβληµα, όπως, σε ορισµένες περιπτώσεις, και η χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού.

Οι κυριότερες παθήσεις

Οι κολπίτιδες, οι ουρολοιµώξεις και η προσβολή από σεξουαλικώς µεταδιδόµενα νοσήµατα είναι τα πιο συχνά προβλήµατα. Ευτυχώς, τις περισσότερες φορές τέτοιου είδους προβλήµατα αντιµετωπίζονται εύκολα.

Η συνηθέστερη πάθηση είναι η κολπίτιδα. Στον κόλπο κάθε γυναίκας αναπαραγωγικής ηλικίας ζουν διαφορετικά είδη φιλικών βακτηρίων. Ρόλος τους είναι να παράγουν ωφέλιµα για την περιοχή αυτή όξινα υγρά, ώστε να προστατεύουν τον κόλπο από κακά βακτήρια, ιούς ή µύκητες. Οτιδήποτε ελαττώνει την οξύτητα του κόλπου µπορεί να προκαλέσει φλεγµονή του κόλπου, δηλαδή κολπίτιδα.

Οι κολπίτιδες εκδηλώνονται µε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συµπτώµατα: αίσθηµα φαγούρας ή/και καύσου στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις (αλλαγή στην ποσότητα, στο χρώµα, την υφή ή/και µε δυσάρεστη οσµή), ερυθρότητα στην περιοχή του κόλπου, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή, σε ορισµένες περιπτώσεις, και την ούρηση.

Όσον αφορά τις ουρολοιµώξεις, κι εδώ η συµπτωµατολογία ποικίλλει. Έτσι η ασθενής µπορεί να παρουσιάζει συχνοουρία, δυσουρία και αίσθηµα πόνου ή/και καύσου κατά την ούρηση. Τα ούρα, συνήθως, έχουν δυσάρεστη οσµή, το χρώµα τους είναι πιο θολό και σκούρο, µπορεί δε να περιέχει και αίµα. Σε ορισµένες περιπτώσεις ενδέχεται η γυναίκα να εκδηλώσει πυρετό ή και πόνο χαµηλά στην πλάτη.

Μια σηµαντική κατηγορία λοιµώξεων είναι τα σεξουαλικώς µεταδιδόµενα νοσήµατα, µε πιο συνηθισµένα τον ιό των κονδυλωµάτων (HPV), τις ερπητικές λοιµώξεις, τα χλαµύδια και τα µυκοπλάσµατα. Ο HPV µπορεί να είναι ασυµπτωµατικός ή όχι. Όσον αφορά τον έρπητα, αρχικά δηµιουργούνται µικρές φουσκάλες στην ευρύτερη περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Στη συνέχεια, οι φουσκάλες αυτές σπάζουν, προκαλώντας έλκη που συνοδεύονται από κνησµό και πόνο. Τα χλαµύδια και τα µυκοπλάσµατα είναι τις περισσότερες φορές ασυµπτωµατικά. Στην κατηγορία των σεξουαλικώς µεταδιδόµενων νοσηµάτων ανήκουν, επίσης, η σύφιλη, η γονόρροια, οι ηπατίτιδες B και C και ο ιός HIV.

Αντιµετώπιση

Αν παρουσιάσετε κάποιο από τα προαναφερθέντα συµπτώµατα, ενηµερώστε άµεσα το γιατρό σας, ώστε να γίνει η διάγνωση και να ακολουθήσει η θεραπεία, τόσο για σας όσο και για το σύντροφο σας.

Πρόληψη

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Γι’ αυτό ακολουθήστε τους βασικούς κανόνες συνθηκών υγιεινής και υπεύθυνης σεξουαλικής συµπεριφοράς και προλάβετε την ανάπτυξη κάποιας επικίνδυνης πάθησης.

  • Χρησιµοποιείτε καλής ποιότητας βαµβακερά εσώρουχα, αλλάζετε το βρεγµένο µαγιό µε άλλο στεγνό, µην κάθεστε πάνω στην ξαπλώστρα ή την άµµο χωρίς πετσέτα.
  • Ταµπόν και σερβιέτες πρέπει να αλλάζουν συχνά, ενώ η περιοχή να καθαρίζεται µε ένα πολύ ουδέτερο δερµοκαθαριστικό ώστε να µη διαταράσσεται το pH και η φυσική χλωρίδα του κόλπου.
  • Περιορίστε την άσπρη ζάχαρη και το αλκοόλ και εµπλουτίστε τη διατροφή σας µε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ψάρια και γαλακτοµικά που προστατεύουν τη χλωρίδα του κόλπου.
  • Συµβουλευτείτε το γιατρό σας προτού χρησιµοποιήσετε εσωτερικές πλύσεις που µπορεί να µη χρειάζονται.

Ευχαριστούµε πολύ για τη συνεργασία τον ∆ηµήτριο Α. Μπιλάλη, MBBCh MMedSci FRCOG CCST, Μαιευτήρα Χειρουργό Γυναικολόγο, ∆ιαπιστευµένο Ακόλουθο του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας.