Συμβουλές Ομορφιάς

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΟμορφιάςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Hair Skin Nails. Η υπερ-τροφή του δέρµατος, των µαλλιών και των νυχιών

Μπορεί οι περισσότεροι να έχουµε συνδέσει το δέρµα, τα µαλλιά και τα νύχια µε την εξωτερική µας εµφάνιση, παίζουν όµως ρόλο-κλειδί στη θωράκιση του σώµατός µας, αφού στην ουσία το καλύπτουν. Κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητά τους, όπως διατροφικοί, ορµονικοί και ψυχολογικοί. Για να καταφέρουµε να διατηρήσουµε, αλλά και να βελτιώσουµε την υγεία του δέρµατος, των µαλλιών και των νυχιών, είναι απαραίτητο να καταναλώνουµε καθηµερινά τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά, τα οποία επιτρέπουν την απρόσκοπτη παραγωγή όλων των συστατικών που διατηρούν τα µαλλιά, τα νύχια και το δέρµα υγιή.

Τα αµινοξέα, τα οποία εξασφαλίζουµε µέσω των πρωτεϊνών, αποτελούν ίσως τα βασικότερα συστατικά των µαλλιών µας. Ειδικότερα η L-κυστεΐνη και η L-µεθειονίνη ενδυναµώνουν τα µαλλιά µας, καθώς είναι σηµαντικές πηγές θείου. Το θείο είναι απολύτως απαραίτητο για την παραγωγή κερατίνης, µιας ελαστικής πρωτεΐνης, στο δέρµα, στα µαλλιά και στα νύχια. Μία ακόµη φυσική και εξαιρετικά απορροφήσιµη από τον οργανισµό πηγή οργανικού θείου είναι το MSM (Methyl Sulfonyl Methane).

Ξεχωριστό ρόλο στην υγεία των τριών «προστατευτικών» ιστών παίζουν φυσικά και οι βιταµίνες παντοθενικό οξύ, βιοτίνη και βιταµίνη Ε, που προσφέρουν ενδυνάµωση, καλύτερη υφή και αντιοξειδωτική προστασία. Τα ιχνοστοιχεία, χαλκός και σελήνιο, συµβάλλουν στο φυσιολογικό χρώµα των µαλλιών και του δέρµατος, ενώ ο ψευδάργυρος δυναµώνει τους ιστούς και προστατεύει από το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον, το πυρίτιο είναι το στοιχείο εκείνο που δίνει ελαστικότητα και µειώνει την ψαλίδα των µαλλιών.

Μιλώντας για το δέρµα, τα µαλλιά και τα νύχια, δεν θα µπορούσαµε να παραλείψουµε το κολλαγόνο, µια ακόµη ελαστική πρωτεΐνη, της οποίας η παραγωγή στο σώµα από κάποια ηλικία και µετά µειώνεται σηµαντικά, όµως την ενισχύουµε µε βιταµίνη C και το ιχνοστοιχείο χαλκός. Τέλος, έχετε σκεφτεί ποια είναι η υπερ-τροφή την οποία τρώνε τα πουλιά για να έχουν δυνατά φτερά; Αυτή δεν είναι άλλη από το κεχρί, µια φυσική πηγή αµινοξέων, βιταµινών και µετάλλων.

Και, επειδή το δέρµα είναι το µεγαλύτερο όργανο του σώµατός µας, έχουµε 180.000 τρίχες και τα νύχια µας µεγαλώνουν 3,5 χιλιοστά τον µήνα, καταλαβαίνουµε ότι οι ανάγκες του οργανισµού µας στα παραπάνω συστατικά είναι πολύ µεγαλύτερες από όσες µπορούµε να καλύψουµε µέσω της διατροφής µας.