Βιταμίνες – Συμπληρώματα Διατροφής

Επιστροφή στα άρθραΒιταμίνες – Συμπληρώματα ΔιατροφήςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Χολίνη & Ινοσιτόλη

Η χολίνη και η ινοσιτόλη εσφαλμένα κατηγοριοποιούνται πολλές φορές ως βιταμίνες Β. Οι ουσίες αυτές δεν είναι πραγματικές βιταμίνες επειδή μπορούν να συντεθούν στο σώμα.

Δράση

  • Δομή Κυττάρων Η χολίνη και η ινοσιτόλη είναι συστατικά διαφόρων φωσφολιπιδίων (δομικά συστατικά των μεμβρανών των κυττάρων).
  • Λιποτροπική Δράση Η χολίνη και η ινοσιτόλη είναι ισχυροί λιποτροπικοί παράγοντες συμβάλλοντας στην πρόληψη της συσσώρευσης των λιπών στο ήπαρ.
  • Νευρικά Ερεθίσματα  Η χολίνη αποτελεί μέρος του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη (χημική ουσία του εγκεφάλου), που είναι ζωτικής σημασίας για τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων. 

Ωφέλεια λήψης συμπληρώματος με χολίνη και ινοσιτόλη

Η χολίνη και η ινοσιτόλη μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συμπληρώματα για να βοηθήσουν στη γαλακτωματοποίηση των διατροφικών λιπών. Άτομα με λιπώδες ήπαρ ή αθηρωματικές πλάκες μπορούν να επωφεληθούν με τη λήψη ενός τέτοιου συμπληρώματος.

Η χολίνη μπορεί να είναι ωφέλιμη για ασθενείς με παθήσεις που σχετίζονται με εξασθενημένη χολινεργική μετάδοση (π.χ. νόσο Alzheimer, εξασθενημένη μνήμη και αταξία κλπ).

Πηγές στα τρόφιμα - Χολίνη

Τρόφιμα

(mg/100g)

Συκώτι, αποξηραμένο

2170

Καρδιά βοδινού

1720

Μαγιά μπύρας

300

Καρύδια

220

Όσπρια

120

Εσπεριδοειδή

85

Ψωμί ολικής άλεσης

80

Μπανάνες

44

Πηγές στα τρόφιμα - Ινοσιτόλη

Τρόφιμα

(mg/100g)

Καρδιά βοδινού

 1600

Συκώτι, αποξηραμένο

1100

Εσπεριδοειδή

 210

Καρύδια

180

Όσπρια

 160

Μπανάνες

120

Ψωμί ολικής άλεσης

100

Μαγιά μπύρας

 50

 

Πηγή: www.douni.gr