Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Η εαρινή σύναξις... των αλλεργιών

Το ξύπνημα της φύσης που φέρνει με τον ερχομό της η άνοιξη βγάζει από τη «χειμερία νάρκη» και τις αλλεργίες. Πολλοί ασθενείς υποφέρουν από αλλεργικό συνάχι, φαγούρα στα μάτια και δύσπνοια.

Αν ανήκετε σε όσους υποφέρουν από αλλεργίες (π.χ., ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, άσθμα), χωρίς συχνά να γνωρίζετε ποιο ακριβώς αλλεργιογόνο ευθύνεται για την ταλαιπωρία σας, μπορείτε να διερευνήσετε με πολύ απλά τεστ τους συνήθεις υπόπτους, τα αλλεργιογόνα, με τη βοήθεια, βέβαια, ενός ειδικού γιατρού. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε τους «εχθρούς» και, επομένως, να μάθετε από τι πρέπει να φυλάγεστε και ποια περιβάλλοντα θα πρέπει να αποφεύγετε.

1. Πώς γίνονται τα αλλεργικά τεστ;

O αλλεργιολόγος ρίχνει στην επιφάνεια του δέρματος (στην πλάτη ή στο χέρι του εξεταζόμενου) μία σταγόνα από το αλλεργιογόνο και με τη βοήθεια μιας ειδικής καρφίδας ξύνει λίγο το δέρμα. (Αν ο εξεταζόμενος έχει αλλεργία στο εν λόγω αλλεργιογόνο, θα εμφανίσει μια κοκκινίλα τα επόμενα 15 λεπτά στο δέρμα.) Σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ βαριάς αλλεργίας, αμέσως μετά την εισαγωγή του αλλεργιογόνου μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες, όπως έντονη τοπική αντίδραση.

2. Ποια είναι τα συνηθέστερα αλλεργιογόνα στην Ελλάδα;

Στους συνήθεις «υπόπτους» περιλαμβάνονται:

 • Η γύρη από το δέντρο της ελιάς τον Μάιο.
 • Η γύρη από το περδικάκι από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο.
 • Οι γύρεις από τα αγρωστώδη (γρασίδι, γκαζόν κ.λπ.) από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.
 • Το πεύκο κατά τον Μάρτιο με Απρίλιο.
 • Η βελανιδιά, η καρυδιά, το πλατάνι, η ιτιά (ανάλογα με το υψόμετρο) από τον Μάρτιο έως τον Μάιο.
 • Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, διάφοροι μύκητες και αλλεργιογόνα από οικόσιτα ζώα, όπως σκύλος, γάτα κ.λπ., τα οποία προκαλούν συμπτώματα αλλεργίας όλον το χρόνο.
 • Οι μέλισσες και οι σφήκες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που έχουν ευαισθησία στο δηλητήριό τους. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε αν είστε αλλεργικοί στο τσίμπημα των υμενοπτέρων, θα πρέπει να ανησυχήσετε αν στην επόμενη μισή ώρα από το τσίμπημα εμφανιστούν συμπτώματα μακριά από το σημείο, όπως εξάνθημα, φαγούρα και οίδημα, σφίξιμο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή, βράχνιασμα της φωνής, ζαλάδα ή απότομη πτώση της πίεσης του αίματος, λιποθυμία.

Τι θα πρέπει να κάνετε: Αν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί, θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας φάρμακα άμεσης αντιμετώπισης. Τα φάρμακα και τον τρόπο χρήσης θα σας τα καθορίσει ο γιατρός (συνήθως περιλαμβάνουν αντιισταμινικό, κορτιζόνη, εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό και ένεση αδρεναλίνης). Όσον αφορά στην πρόληψη, θα πρέπει:

 • Να φοράτε πάντοτε υποδήματα, ιδίως έξω από το σπίτι.
 • Να μένετε μακριά από σάπια φρούτα, κάδους απορριμμάτων, ανθισμένα λουλούδια κ.λπ.
 • Να αποφεύγετε τη χρήση αρωμάτων, λακ, αρωματικών αντηλιακών λαδιών που έλκουν τις μέλισσες και τις σφήκες.
 • Αν ασχολείστε με τον κήπο, να φοράτε γάντια, καπέλο και μακριά ρούχα.
 • Να αποφεύγετε τα χαλαρά ενδύματα με έντονα χρώματα και σχέδια – προτιμήστε το λευκό, το πράσινο (χακί) και το ανοικτό καφέ.
 • Να μην ξεχνάτε το κράνος και τα γάντια σας όταν οδηγείτε μοτοσικλέτα.
 • Να αποφεύγετε θερμά ή υγρά περιβάλλοντα στα οποία τα έντομα είναι ιδιαιτέρως επιθετικά.
 • Να θυμάστε ότι τα υμενόπτερα είναι ιδιαιτέρως επιθετικά αργά το απόγευμα.

3. Πώς αντιμετωπίζονται οι αλλεργίες;

Η θεραπεία περιλαμβάνει τρία μέρη: την αποφυγή, τη συμπτωματική αγωγή και την ανοσοθεραπεία.

 1. Όσον αφορά στην αποφυγή, ο ειδικός θα σας συστήσει να απομακρυνθείτε από τον αλλεργιογόνο παράγοντα (ή να τον απομακρύνετε αν βρίσκεται μέσα στο σπίτι σας, π.χ., αν πρόκειται για οικόσιτο ζώο, σκόνη ή μούχλα).
 2. Ως προς τη θεραπεία, ο αλλεργιολόγος χορηγεί αντιισταμινικό, ρινικό σπρέι, κολλύριο για τη φαγούρα στα μάτια και, αν υπάρχουν συμπτώματα άσθματος, εισπνεόμενο φάρμακο (αν δεν συνυπάρχει άσθμα, ένα αντιισταμινικό χάπι είναι αρκετό για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων). Παρ’ ότι φαίνεται απλή υπόθεση, η αλλεργία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να έχει προοδευτικώς επιδεινούμενη εξέλιξη. Για παράδειγμα, μια ρινίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε άσθμα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιος αλλεργικός ασθενής (ειδικά στις μικρότερες ηλικίες) μπορεί να αναπτύξει ευαισθησία σε περισσότερα από ένα αλλεργιογόνα. Γι’ αυτό, η μόνη θεραπεία που μπορεί να απαλλάξει από τα συμπτώματα, να σταματήσει την εξέλιξη της ρινίτιδας σε άσθμα και να προλάβει την εμφάνιση νέων αλλεργιών είναι η ανοσοθεραπεία.
 3. Η ανοσοθεραπεία είναι η χορήγηση του ιδίου του αλλεργιογόνου σε σταδιακά αυξανόμενες δόσεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί ανοχή από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η ανοσοθεραπεία πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικευμένο αλλεργιολόγο, τόσο για να καταστεί αποτελεσματική όσο και για την ασφάλεια του ασθενούς. Υπάρχουν δύο μορφές ανοσοθεραπείας:
 • H κλασική, που γίνεται με υποδόρια εμβόλια στην αρχή κάθε εβδομάδας και, αργότερα, μία φορά το μήνα, για 3-5 χρόνια. Ο ασθενής παραμένει στο αλλεργιολογικό ιατρείο για μισή ώρα μετά το εμβόλιο.
 • Η υπογλώσσια γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή καθημερινά το πρωί. Σε αυτήν την περίπτωση, ο αλλεργικός ασθενής τοποθετεί μόνος του το φάρμακο κάτω από τη γλώσσα, περιμένει 2-3 λεπτά και μετά το καταπίνει.