Αλήθειες ή ψέματα για διάφορα θέματα

Επιστροφή στα άρθραΑλήθειες ή ψέματα για διάφορα θέματαΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Η γρίπη των χοίρων

Την περασμένη άνοιξη, η είδηση πως μια επικίνδυνη γρίπη μπορεί να πάρει διαστάσεις πανδημίας αναστάτωσε την κοινή γνώμη. Τα αυξανόμενα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού απέδειξαν πως το σενάριο αυτό δεν είναι επιστημονικής φαντασίας, αλλά μια επικίνδυνη πραγματικότητα. Τι είναι όμως η νέα αυτή γρίπη των χοίρων;

Είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική αναπνευστική ασθένεια των χοίρων, που όμως αυτήν τη φορά έχει αναμειχθεί με τη γρίπη των πτηνών και τις εποχικές ιώσεις.

Οι έως τώρα έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τη δυνατότητα του ιού να μεταφερθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δυστυχώς, εύκολα μπορεί να προκληθεί πανικός, επειδή τα συμπτώματα του απλού κρυολογήματος και της επικίνδυνης γρίπης μοιάζουν. πάντως, εμπειρικά έχει παρατηρηθεί ότι τα συμπτώματα της γρίπης είναι κατά κανόνα εντονότερα, με υψηλό πυρετό και έντονη αίσθηση εξάντλησης.

Επικίνδυνα συμπτώματα

Όπως προαναφέραμε, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα της κοινής γρίπης. Στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, ερεθισμένο λαιμό, ρίγη, πόνο στους μυς και στις κλειδώσεις, πονοκεφάλους και αδιαθεσία, ενώ σπανιότερα παρατηρούνται συμπτώματα διάρροιας και εμετού. Είναι σαφές πως η γρίπη μπορεί να επιβαρύνει περισσότερο την υγεία ανθρώπων με ήδη εξασθενημένο οργανισμό. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου συμπεριλαμβάνονται παιδιά κάτω των 5 ετών, έγκυοι, άνθρωποι άνω των 65 ετών και άνθρωποι με ιστορικό καρδιακών και πνευμονικών παθήσεων, καθώς και διαβήτη.

Ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στο γιατρό;

Αν, όμως, τα συμπτώματα μοιάζουν τόσο πολύ, πώς μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα πρέπει πραγματικά να ανησυχήσουμε και να κλείσουμε ραντεβού με το γιατρό; Σύμφωνα με τους ειδικούς, στις περιπτώσεις των παιδιών έχουν παρουσιαστεί επιπρόσθετα συμπτώματα, όπως αφυδάτωση, γρήγορη αναπνοή, υπνηλία, μελανά χείλη και δέρμα. Στις περιπτώσεις των ενηλίκων, συμπτώματα όπως γρήγορη αναπνοή, ίλιγγος και πόνος στο στήθος ή στην κοιλιά αποτελούν λόγο για να απευθυνθούμε άμεσα στο γιατρό μας.

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Δυστυχώς, οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σε θέση να γίνουν ιδιαίτερα συγκεκριμένοι σε ό,τι αφορά στη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και στην ταχύτητα μετάδοσης της επιδημίας. Δεν είναι η πρώτη φορά μέσα στον τελευταίο αιώνα που ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πιθανότητα μιας πανδημίας. η ισπανική γρίπη γύρω στο 1920 μόλυνε το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, σκοτώνοντας περισσότερους από 50 εκατ. ανθρώπους νεαρής ηλικίας. Τριάντα χρόνια αργότερα, η ασιατική γρίπη σκότωσε περίπου 2,5 χιλιάδες άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Το 1970, μια άλλη γρίπη που ξεκίνησε από την Κίνα στοίχισε τη ζωή σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Η γρίπη των χοίρων, που μας απειλεί, έχει ήδη απασχολήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος προειδοποιεί για τη σοβαρότητά της και μιλά ξεκάθαρα για την περίπτωση να εξελιχθεί σε παγκόσμια πανδημία. Ωστόσο, οι ειδικοί του οργανισμού είναι επιφυλακτικοί και θεωρούν πως είναι ακόμη νωρίς για να αξιολογηθεί σωστά η εξέλιξη της κατάστασης.

Το γεγονός που έχει μπερδέψει τους επιστήμονες είναι πως τα κρούσματα στη Νότια Αμερική παρουσιάζονται πιο επικίνδυνα και θανατηφόρα, ενώ στη Βόρεια Αμερική, αλλά και σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο, είναι πολύ ηπιότερα. Στην περίπτωση του Μεξικού οι ειδικοί έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν λόγο για την πιθανότητα ύπαρξης ενός δεύτερου ιού που, σε συνδυασμό με αυτόν των χοίρων, οδηγεί σε θανατηφόρα περιστατικά.

Πώς εξαπλώνεται η γρίπη;

Ο τρόπος εξάπλωσης της νέας γρίπης δεν διαφέρει πολύ από αυτόν της απλής γρίπης. Το φτέρνισμα και ο βήχας ενοχοποιούνται για τη μετάδοσή της. Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι προσβάλλονται όταν ακουμπούν μια επιφάνεια που έχει μολυνθεί και μετά βάζουν το χέρι στο στόμα τους, στη μύτη ή στα μάτια τους. Όσον αφορά στη συγκεκριμένη γρίπη, ένας ασθενής που έχει μολυνθεί μπορεί να τη μεταδώσει στους γύρω του από την πρώτη μέρα της μόλυνσής του, έστω κι αν δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμη τα συμπτώματα. Η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέχρι την έβδομη μέρα από την προσβολή από τον ιό. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως οι ιοί και τα βακτήρια παραμένουν ζωντανά εκτός οργανισμού για δύο ώρες και επιβιώνουν σε επιφάνειες τραπεζιών, σε πόμολα και γραφεία. Επίσης, αφού ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, μπορεί να «ταξιδέψει» και από χώρα σε χώρα. Πάντως, σε ό,τι αφορά στη μετάδοσή του μέσω της κατανάλωσης προϊόντων από χοίρους, οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί: οι θερμοκρασίες μαγειρέματος του χοιρινού κρέατος σχεδόν αποκλείουν την πιθανότητα μετάδοσης με αυτόν τον τρόπο.

Πώς μπορούμε να προστατευθούμε;

Οι βασικοί κανόνες υγιεινής και καθαριότητας είναι απαραίτητοι για να μπορέσουμε να προστατευθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα από τη γρίπη. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ, www.keel.org.gr, τηλέφωνο πληροφοριών σχετικά με τη νέα γρίπη: 1135) συνιστά:

 • Να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα όταν φτερνιζόμαστε και να πετάμε αμέσως το χαρτομάντιλο.
 • Να αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
 • Να αποφεύγουμε τις χειραψίες και τα φιλιά.
 • Να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας με υγρό σαπούνι και νερό, ιδίως μετά από βήχα ή φτέρνισμα και πριν από το φαγητό.
 • Να πλένουμε τα χέρια μας ιδιαίτερα σχολαστικά, επί τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα, και να κάνουμε χρήση αντισηπτικού αλκοολούχου διαλύματος.
 • Να αποφεύγουμε την επαφή με ασθενείς.
 • Αν τελικά αρρωστήσουμε, να μην πάμε στη δουλειά μας, αλλά να παραμείνουμε στο σπίτι.

Οδηγίες πρόληψης για παιδιά

Παράλληλα με τις ειδικές οδηγίες που έχουν δοθεί στους εκπαιδευτικούς και στο προσωπικό των σχολείων, καλό είναι οι γονείς να υπενθυμίζουν στα παιδιά κάποιες απλές συμβουλές πρόληψης:

 • Να αποφεύγουν να φέρνουν σε επαφή τα χέρια τους με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
 • Να αποφεύγουν να μοιράζονται με τους συμμαθητές τους τα μολύβια, τα στυλό και άλλα προσωπικά τους αντικείμενα.
 • Όταν βήχουν ή φτερνίζονται, να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα με το μανίκι τους ή με χαρτομάντιλο, το οποίο πρέπει να πετούν αμέσως στα σκουπίδια.
 • Να μην πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
 • Να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με υγρό σαπούνι και νερό, και να τα στεγνώνουν με χάρτινες χειροπετσέτες μίας χρήσης, που θα πετούν αμέσως στα σκουπίδια. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.
 • Να πλένουν καλά τα χέρια πριν από το φαγητό.

Ο σωστός τρόπος πλυσίματος των χεριών

 1. Βρέχουμε καλά τα χέρια μας.
 2. Βάζουμε υγρό σαπούνι και κάνουμε αρκετό αφρό σε όλη την επιφάνεια του χεριού και του καρπού.
 3. Τρίβουμε σχολαστικά τις παλάμες μεταξύ τους.
 4. Τρίβουμε με επιμέλεια την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα τοποθετώντας την παλάμη του ενός χεριού πάνω στη ράχη του άλλου. Στη συνέχεια, αλλάζουμε χέρι.
 5. Ενώνουμε τα χέρια παλάμη με παλάμη, μπλέκοντας τα δάχτυλα και τρίβοντάς τα καλά.
 6. Τρίβουμε τις ράχες των δαχτύλων του αριστερού χεριού στην παλάμη του δεξιού και αντίστροφα.
 7. Τρίβουμε με κυκλικές κινήσεις τους αντίχειρες μέσα στις παλάμες.
 8. Τρίβουμε τα ακροδάχτυλα και τα νύχια μέσα στις παλάμες.
 9. Ξεπλένουμε καλά και στεγνώνουμε με χαρτομάντιλο.
 10. Έχουμε πάντα μαζί μας τα ειδικά αντιμικροβιακά gel ή φακελάκια μίας χρήσης με ειδική σύνθεση, που καταπολεμούν επικίνδυνους ιούς και βακτήρια.

Συμβουλές για ταξιδιώτες

 • Αποφεύγουμε το συνωστισμό.
 • Αποφεύγουμε την επαφή με ανθρώπους που είναι εμφανώς ασθενείς.
 • Τηρούμε πιστά τους κανόνες υγιεινής.
 • Παρακολουθούμε την υγεία μας για επτά ημέρες μετά την επιστροφή μας.
 • Αναβάλλουμε το ταξίδι μας αν νιώσουμε αδιαθεσία.
 • Ζητάμε ιατρική συμβουλή με την εμφάνιση έστω και ήπιων συμπτωμάτων.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη γρίπη;

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν ειδικά αντιβιοτικά που κυκλοφορούν στη χώρα μας, τα οποία μπορούν να καταπολεμήσουν τις δευτερογενείς επιπλοκές της νόσου (μικροβιακή πνευμονία και βρογχίτιδα). Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη είναι πολύ σημαντικές. Ο ιός της γρίπης H1N1 είναι ευαίσθητος στους αναστολείς νευραμινιδάσης, όμως, επειδή μεταλλάσσεται, δεν είναι σίγουρο για πόσο καιρό οι συγκεκριμένες ουσίες θα μπορούν να είναι αποτελεσματικές. Τέλος, η εφαρμογή του εμβολιασμού, πρώτα στον ευπαθή πληθυσμό και μετά σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, προβλέπεται να περιορίσει ουσιαστικά την εξάπλωση της νέας γρίπης.

Πρόγραμμα εμβολιασμού

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να εμβολιαστούν, ανήκουν οι έγκυοι 2ου και 3ου τριμήνου, όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, καρδιάς και πνευμόνων, μεταμόσχευση μυελού οστών και μεταμόσχευση ήπατος, οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια, βρογχικό άσθμα ή χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, οι ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες, μυασθένεια - μυοπάθειες ή ρευματολογικά νοσήματα, οι ασθενείς με σύνδρομο επίκτητης ανοσοκαταστολής (HIV/AIDS) και οι ασθενείς σε χρόνια αιμοκάθαρση ή χρόνια περιτοναϊκή κάθαρση.