Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Η μαγεία του χορού

Ο σφυγμός ανεβαίνει, οι ενδορφίνες εκλύονται και το θαύμα του χορού φωτίζει την ψυχή μας. Αρχαίος όσο η φωτιά, ο χορός συνόδευε πάντα τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του – από τις μυσταγωγικές τελετές για την έλευση της βροχής μέχρι τα rave party. Ο πιο συνυφασμένος με την ύπαρξή μας τρόπος έκφρασης είναι η τέχνη που ασκεί όχι μόνο το πνεύμα, αλλά κυρίως το σώμα μας, με κινήσεις που συνδυάζουν την αερόβια άσκηση με ασκήσεις ευλυγισίας. Αλλά είναι και τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων και εκτόνωσης μερικών από αυτών. Όπως κάθε είδος αερόβιας άσκησης, συμβάλλει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και της αρτηριακής πίεσης, ενώ σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή βοηθά στη διατήρηση υγιούς βάρους.

Το πιο σημαντικό; Αντιστρέφει τα σημάδια γήρανσης στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι ηλικιωμένοι που χορεύουν μπορούν να μειώσουν –ακόμη και να αντιστρέψουν– τα σημάδια γήρανσης στον εγκέφαλο.

Μόνος στο σπίτι

Αν νιώθετε βαρείς, αγύμναστοι ή απλώς αμύητοι στον χορό, μη μένετε στάσιμοι. Βάλτε τη μουσική που σας εμπνέει και προσπαθήστε να τη νιώσετε όχι μόνο με τα αυτιά, αλλά με όλο σας το σώμα. Κλείστε τα μάτια και συγκεντρωθείτε στα χέρια, τα πόδια, τον κορμό, το κεφάλι. Απαλλαγείτε από την ντροπή, που σας κάνει άκαμπτους και συνεσταλμένους, και κάντε τις πρώτες κινήσεις ακολουθώντας τη μουσική, αλλά και το συναίσθημά σας. Η πρώτη απόπειρα μπορεί να σας φέρει αμηχανία. Σύντομα όμως θα νιώσετε σίγουροι για τον εαυτό σας, τόσο που ίσως αποφασίσετε να χορεύετε μπροστά στον καθρέφτη. Σε λίγο καιρό, ο χορός θα είναι όχι μόνο η καθημερινή άσκηση, αλλά και η παρηγοριά, η εκτόνωση, ακόμη και μια ένεση αυτοπεποίθησης, καθώς το σώμα σας μπορεί να πάρει μέρος στο θαύμα που περιγράφει η Μάρθα Γκράχαμ: «Φαντάσου τη μαγεία αυτού του μικρού –σε σχέση με το σώμα– ποδιού, πάνω στο οποίο εναποτίθεται το βάρος του σώματος. Είναι ένα θαύμα. Και ο χορός είναι η γιορτή αυτού του θαύματος».

Χορός για όλους

Τα μικρά παιδιά χορεύουν αυθόρμητα, καθώς είναι πιο ευαίσθητα στην ενστικτώδη ανάγκη του ανθρώπου για κίνηση και δεν έχουν συστολή. Χωρίς να ξέρουν βήματα, αυτοσχεδιάζουν. Ο αυτοσχεδιασμός αυτός χρησιμοποιείται πλέον όλο και περισσότερο στα διάφορα συστήματα εκμάθησης χορού, ενώ ο παιδικός αυθορμητισμός ανασύρεται από τη μνήμη και ενισχύεται. Αν το παιδί σας, κορίτσι ή αγόρι, αγαπά τον χορό, μη διστάσετε να το εγγράψετε σε κάποια σχολή. Για παιδιά νηπιακής ηλικίας, υπάρχουν σχολές όπου διδάσκεται το μουσικοκινητικό σύστημα αγωγής Carl Orff, το οποίο δίνει βάρος στην ανάπτυξη της φαντασίας και της δημιουργικότητας του παιδιού. Μεγαλώνοντας, μπορεί κανείς να επιλέξει το είδος του χορού που το εκφράζει περισσότερο – από κλασικό ή τάνγκο μέχρι Γκράχαμ και παραδοσιακούς.

Για τους ανθρώπους μέσης ή τρίτης ηλικίας, οι παραδοσιακοί χοροί είναι ιδανικοί: ασκούν ήπια το σώμα και εντατικά το μυαλό (για την απομνημόνευση των βημάτων), ενώ τους εντάσσουν σε μια ομάδα, συνθήκη που βελτιώνει τη διάθεση. Στην Ικαρία, οι πιο ηλικιωμένοι συχνά σέρνουν τον χορό και η συμμετοχή τους στον κύκλο της χαράς είναι ένα από τα στοιχεία που σχετίζονται με τη μακροβιότητα. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η διαρκής επανάληψη των ίδιων βημάτων στους παραδοσιακούς χορούς οδηγεί σε ένα είδος έκστασης, όπου ο χορευτής απομακρύνεται από την πραγματικότητα, έχοντας ταυτόχρονα το αίσθημα της αγαλλίασης και της αρμονίας.

Χορός, ο εκστατικός

Η τελετουργία «Σεμά» από το δερβίσικο τάγμα των Μεβλεβί είναι μια εμπειρία μυσταγωγική, όπου ο δερβίσης ενώνεται με τον Θεό μέσα από τον περιστροφικό χορό. Με τα χέρια ανοιχτά σαν φτερούγες, τη δεξιά παλάμη στραμμένη προς τον ουρανό και την αριστερή προς τη γη, με το κεφάλι ελαφρά γερμένο στον δεξιό ώμο, οι δερβίσηδες περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους ενώ κινούνται κυκλικά στη σκηνή, σε μια χορευτική κίνηση που μοιάζει με τον κοσμικό χορό των πλανητών γύρω από τον ήλιο. Υπό τους ήχους της μουσικής σούφι, η διαρκής περιδίνηση φέρνει τον χορευτή σε κατάσταση έκστασης.

Από τους δερβίσηδες μέχρι τα νεοϋορκέζικα κλαμπ, όπου οι νέοι επαναλαμβάνουν επί ώρες τις ίδιες κινήσεις, το άτομο μπορεί να οδηγηθεί σε μια κατάσταση απομάκρυνσης από την πραγματικότητα, βιώνοντας ένα ευφορικό συναίσθημα. Ο έντονος ρυθμικός χορός μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να οδηγήσει στην έκσταση, όπως ακριβώς οι ψυχοτρόπες ουσίες ή η νηστεία.

Τροφή για σκέψη

Ο «χορευτής», ακόμη και αν δεν ξέρει τι σημαίνει πιρουέτα και χορεύει μόνος του στο σπίτι, εκφράζει την ψυχή του. Η διάθεσή του –καλή, κακή, ερωτική ή επιθετική– θα φανεί στην κίνησή του. Σε αυτή την αυτονόητη σχέση της κίνησης με την ψυχή στηρίζεται η χοροθεραπεία, καθώς από την Προϊστορική κιόλας εποχή ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τον χορό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Σύμφωνα με τις βασικές αρχές της χοροθεραπείας, το σώμα καθρεφτίζει την προσωπική ιστορία, την προσωπικότητα και τη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Η αυθόρμητη και ελεύθερη κίνηση, στην οποία οδηγείται το άτομο καθώς κατακτά τη συνειδητότητα του σώματος, οδηγεί στο ασυνείδητο, από όπου το άτομο ανασύρει μνήμες και συναισθήματα.

«Χορέψετε, χορέψετε, παπούτσια μη λυπάστε…»

Μπείτε κι εσείς στη μαγεία του χορού:

Kλασικός χορός: Αν θέλετε να τον δοκιμάσετε, αναζητήστε τμήματα αρχαρίων σε σχολές αναγνωρισμένες από το κράτος και μυηθείτε στο μπαλέτο, με το εκφραστικό σύστημά του, σχεδιασμένο για την εκγύμναση όλου του σώματος, με την ίδια προσοχή στο πάνω μέρος όσο και στα κάτω άκρα, ή στο πιο «στημένο» αγγλικό σύστημα.

Χοροθεραπεία: Αν στον χορό αναζητάτε τη θεραπεία, επικοινωνήστε με την Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας: www.gadt.gr, τηλ.: 210 6743149.

Παραδοσιακοί χοροί: Σας αρέσουν οι παραδοσιακοί χοροί και σας αρέσει να είστε μέρος μιας ομάδας; Αποταθείτε σε συλλόγους Κρητών, Θεσσαλών, Ποντίων ή σε μια σχολή παραδοσιακών χορών και ανοίξτε τον «κύκλο» σας χορεύοντας σε κύκλο.

Τάνγκο: Νιώθετε τη φλόγα του τάνγκο να καίει μέσα σας; Από τα πρώτα κιόλας μαθήματα, μπορείτε να βηματίσετε με τον παρτενέρ σας στις μιλόνγκες, τα πάρτι των φίλων του τάνγκο.