Συμβουλές Ομορφιάς

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΟμορφιάςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Η ομορφιά... ολιστικά

Είναι τόσο πολλές οι ενδείξεις ότι η γήρανση έχει ξεκινήσει, που δεν αρκεί να αντιμετωπίσουμε μόνο μία-δύο από αυτές, αλλά πρέπει να δούμε το θέμα σφαιρικά και να το αντιμετωπίσουμε συνολικά. Καθώς η ομορφιά είναι άμεσα συνυφασμένη με την υγεία, είναι καλό να υιοθετήσουμε έγκαιρα μια ρουτίνα ομορφιάς που θα θέτει μακροχρόνιους στόχους και θα καταφέρει όχι μόνο να καθυστερήσει τη γήρανση των κυττάρων μας, αλλά να «γυρίσει τον χρόνο πίσω», επανορθώνοντας μέρος της ζημιάς που έχει προκληθεί από τις επιθέσεις των περιβαλλοντικών παραγόντων και την προσωπική μας αμέλεια. Αυτό που χρειάζεται είναι η γνώση όλων εκείνων των συστατικών που είναι απαραίτητα για την επιδερμίδα, τα μαλλιά και τα νύχια μας, και από εκεί και πέρα η δέσμευσή μας να τροφοδοτούμε με αυτά τον οργανισμό μας εφ’ όρου ζωής. Επιτυγχάνοντας κυτταροπροστασία σε βάθος χρόνου, η νεανικότητα μπορεί να διατηρηθεί, αψηφώντας τους αριθμούς στην ταυτότητά μας.

Tip: Προφανώς θα εστιάζετε την προσοχή σας στα σημεία που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη κατά περιόδους, χωρίς όμως να αμελείτε τη συνολική σας φροντίδα.

Αντιοξειδωτικά συστατικά

Όσες φορές κι αν ακούσετε για τη σημασία των αντιοξειδωτικών συστατικών στην ομορφιά, μην το θεωρήσετε υπερβολή. Η χρήση τους είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε ρουτίνας ομορφιάς. Κρέμες, serums και σκευάσματα, που η αντιοξειδωτική τους δράση δηλώνεται από το όνομά τους κιόλας, θα βρείτε πολλά για να επιλέξετε. Τα στοιχεία που θα πρέπει να αναζητάτε στην ετικέτα τους είναι η βιταμίνη Ε (αναγράφεται και ως τοκοφερόλη) και η βιταμίνη C.

Βιταμίνη E

Η βιταμίνη της ομορφιάς εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, εμποδίζει τη διαδερμική απώλεια νερού και αντιμετωπίζει δραστικά το μεγάλο εχθρό που λέγεται οξειδωτικό στρες. Η τοπική εφαρμογή καλλυντικών προϊόντων που την εμπεριέχουν επιφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Για να επιτύχετε όμως τα μέγιστα οφέλη, θα πρέπει να τη λαμβάνετε καθημερινά και μέσω ενός συμπληρώματος διατροφής, αλλά και με μια διατροφή πλούσια σε όσπρια, ξηρούς καρπούς, φυτικά έλαια και ελαιόλαδο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αβοκάντο και διάφορους σπόρους.

Βιταμίνη C

Αν πρέπει να αναφέρουμε έναν πολύ καλό συνδυασμό, τότε αυτός είναι της βιταμίνης Ε με τη βιταμίνη C. Στην προσπάθειά της να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες, η βιταμίνη Ε αποδυναμώνεται. Όταν όμως συνυπάρχει με τη βιταμίνη C, διατηρεί αναλλοίωτες τις ιδιότητές της, αφού η δεύτερη αποκαθιστά την αντιοξειδωτική της δράση. Η προστασία που παρέχει η βιταμίνη C στον οργανισμό και στην επιδερμίδα είναι πολύπλευρη.

Η καθημερινή κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού και η πλούσια σε εσπεριδοειδή διατροφή δεν αρκούν. Για να εξασφαλίζετε την ποσότητα βιταμίνης C που πρέπει να προσλαμβάνετε καθημερινά, μπορείτε να επιλέξετε ένα συμπλήρωμα διατροφής αποκλειστικά με βιταμίνη C ή με έναν συνδυασμό που δίνει έμφαση σε αυτή, καθώς ο οργανισμός ούτε την παράγει ούτε την αποθηκεύει.

Προσοχή: Αν είστε οπαδός των καλλυντικών συνθέσεων με βιταμίνη C, αποφύγετε να τη συνδυάσετε με τη διάσημη ρετινόλη, που αποδυναμώνει τη δράση της. Τα δύο συστατικά όχι μόνο δεν έχουν συνέργεια μεταξύ τους, αλλά το ένα μειώνει την αποδοτικότητα του άλλου, καθώς χρειάζονται διαφορετικό περιβάλλον pH για να είναι αποτελεσματικά. Έτσι, δεν κάνετε ποτέ layering με αυτά τα δύο συστατικά, αλλά, αν θέλετε να επωφεληθείτε και από τα δύο την ίδια χρονική περίοδο, τότε τα λαμβάνετε σε διαφορετικές χρονικές ζώνες, όπως βιταμίνη C στην πρωινή περιποίηση και ρετινόλη στη βραδινή.

Ρετινόλη

Η ενεργή μορφή της βιταμίνης Α, η διάσημη ρετινόλη, αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά –αν όχι το πιο ισχυρό– όπλα στην καταπολέμηση της γήρανσης και των σημαδιών της στην επιδερμίδα. Η δράση της εντοπίζεται στη λείανση των γραμμών και των ρυτίδων, ενώ η συστηματική χρήση καλλυντικών προϊόντων που την εμπεριέχουν είναι άμεσα αποτελεσματική. Η ρετινόλη μοιάζει να επανεκκινεί το «εργοστάσιο» της κυτταρικής ανανέωσης στην επιδερμίδα, το οποίο κατακλύζεται από κολλαγόνο και ελαστίνη, ανασηκώνοντας με ένα καινούριο δίκτυο στήριξης την περιοχή όπου έχουν δημιουργηθεί λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Απαιτείται όμως προσοχή στην επιλογή του καλλυντικού προϊόντος, όσον αφορά την περιεκτικότητά του σε ρετινόλη, καθώς οι ευαίσθητες επιδερμίδες χρειάζονται κάποιον χρόνο προσαρμογής στη χρήση της, προκειμένου να μην παρουσιάσουν ερεθισμούς – κάποιες φορές μάλιστα δεν την ανέχονται καθόλου. Προτείνεται η σταδιακή της εισαγωγή στη ρουτίνα ομορφιάς με ένα προϊόν περιεκτικότητας 0,5%. Επίσης, πρέπει να συνδυάζεται με μια κρέμα υψηλής προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία, γι’ αυτό και προτείνεται σε καλλυντικές κρέμες ή θεραπείες βραδινής περιποίησης, με τη σημείωση να χρησιμοποιηθεί επαρκής αντηλιακή προστασία την επομένη της χρήσης της.

Όσον αφορά τη διατροφή, βιταμίνη Α περιέχουν οι γλυκοπατάτες, το συκώτι, τα καρότα, το σπανάκι και το μπρόκολο. Επιπλέον, η λήψη ενός ανάλογου συμπληρώματος διατροφής θα ωφελήσει ταυτόχρονα και τα μάτια σας, καθώς η βιταμίνη Α ενισχύει την όραση.

Φερουλικό οξύ και γλυκερίνη

Με τι μπορεί όμως να συνδυαστεί η ρετινόλη, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ενυδάτωση της επιδερμίδας και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της ξηρότητας; Με γλυκερίνη, που λειτουργεί άψογα στην επιφάνεια της επιδερμίδας, ελκύοντας νερό, και με φερουλικό οξύ, που αναπληρώνει τα λιπίδια στην κεράτινη στιβάδα, ενώ παράλληλα έχει και ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το τελευταίο βρίσκεται στους σπόρους των λαχανικών και των φρούτων, και εμπεριέχεται σε συμπληρώματα διατροφής σε έξυπνους συνδυασμούς.

Υαλουρονικό οξύ

Δεν είναι καινούριο, αλλά σίγουρα βρίσκεται στην καλύτερή του στιγμή. Δεν υπάρχει καλλυντικό σκεύασμα σύγχρονης κοσμετολογίας που να μην περιέχει υαλουρονικό οξύ στη σύνθεσή του (θα το δείτε και ως HA). Το υαλουρονικό οξύ βοηθά στην ενυδάτωση των ιστών του δέρματος, «κλειδώνοντας» την υγρασία στα κύτταρα – σκεφτείτε ότι έχει την ιδιότητα να απορροφά έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό. Είναι γλυκοζαμινοπρωτεΐνη, ένας υδρόφιλος πολυσακχαρίτης, που την παράγει ο οργανισμός, αλλά καθώς τα χρόνια περνούν η διαδικασία αυτή ατονεί. Αν η έλλειψη ελαστικότητας, η απώλεια όγκου και οι ρυτίδες είναι στην πρώτη γραμμή αναγκών σας, τότε αναζητήστε καλλυντικά προϊόντα και φόρμουλες που περιέχουν υαλουρονικό οξύ μικρού μοριακού βάρους, για μέγιστα αποτελέσματα, αφού τότε δρα στα κατώτερα στρώματα της επιδερμίδας. Στην περίπτωση μεγάλου μοριακού βάρους, η δράση του γίνεται με τη δημιουργία ενός φιλμ που συγκρατεί την υγρασία. Υπάρχει πληθώρα από κρέμες, μάσκες προσώπου και ματιών, καθώς και serums, με την τάση των μονοδόσεων σε αμπούλες να αυξάνεται συνεχώς, οπότε θα βρείτε τρόπο να εντάξετε το υαλουρονικό οξύ στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς σας. Πιθανόν να εμπεριέχεται ήδη σε κάποιο προϊόν που χρησιμοποιείτε, καθώς και σε αντηλιακά, ακόμη κι αν δεν είναι το κύριο συστατικό της σύνθεσής τους.

Με ένα συμπλήρωμα διατροφής θα μπορέσετε να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητα αυτού του πολύτιμου συστατικού που χάνεται μαζί με τη νεότητα, ώστε να «γεμίσετε» γραμμές και ρυτίδες, και να δώσετε σφρίγος, ενισχύοντας τον επιδερμικό φραγμό και συγκρατώντας την υγρασία στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Και μπορεί να αναφερόμαστε στα οφέλη που αφορούν την ομορφιά –άλλωστε η μισή ποσότητα υαλουρονικού οξέος στο σώμα μας συναντάται στο δέρμα–, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και σε άλλα σημεία, όπως τις αρθρώσεις, τις οποίες ευεργετούμε όταν λαμβάνουμε υαλουρονικό οξύ εκ των έσω, ως συμπλήρωμα, π.χ. μουρουνέλαιο σε χάπι ή σιρόπι.

Για να το λάβετε μέσω της διατροφής, καταναλώστε γλυκοπατάτες, πατάτες, φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, ζωτικά όργανα βιολογικών κρεάτων, όπως το συκώτι, και ιχθυέλαιο.

Κολλαγόνο

Τα συμπληρώματα διατροφής που συνδυάζουν υαλουρονικό οξύ με κολλαγόνο βοηθούν την επιδερμίδα να είναι υγιής, όμορφη και νεανική, καθώς ενισχύουν την απορρόφηση του υαλουρονικού οξέος από τον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν έντονη αντιγηραντική δράση όχι μόνο στην επιδερμίδα, λειαίνοντας τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, και δίνοντάς της όψη ζωντάνιας και λάμψης, αλλά και σε ολόκληρο τον οργανισμό. Άλλωστε, η σχέση των δύο συστατικών είναι πολύ δυνατή έτσι κι αλλιώς, καθώς το υαλουρονικό οξύ είναι αυτό που βοηθά στην ανάπλαση της επιδερμίδας και την αναγέννηση του κολλαγόνου με την παραγωγή νέων ινών αυτού. Το κολλαγόνο είναι βασική πρωτεΐνη που την παράγει ο οργανισμός, για να ενδυναμώνει τους συνδετικούς ιστούς του δέρματος, όπως και να τους επανορθώνει όταν χρειάζεται, ενώ παράλληλα ενισχύει την ελαστικότητα της επιδερμίδας και αποτελεί μία από τις πιο δυνατές τάσεις στα συμπληρώματα διατροφής τα τελευταία χρόνια.

Η απαραίτητη συνεργιστική δράση

Σε συμπληρώματα διατροφής που δεν έχουν ένα μόνο στοιχείο συχνά βλέπουμε να τονίζεται το γεγονός της συνέργειας μεταξύ των συστατικών τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς κάποια απαραίτητα συστατικά χρειάζονται το κατάλληλο «περιβάλλον», προκειμένου να απορροφηθούν από τον οργανισμό και να αξιοποιηθούν οι ιδιότητές τους στο μέγιστο βαθμό. Γνωρίζοντας τη δράση των βασικών στοιχείων και την αλληλεπίδρασή τους, και αναγνωρίζοντας τις συγκεκριμένες ανάγκες που έχει ο οργανισμός σε κάποια δεδομένη χρονική περίοδο, είτε με καλλυντικά σκευάσματα για τοπική χρήση είτε με συμπληρώματα διατροφής είτε με εξειδικευμένη διατροφή, είναι πιθανόν να δείτε μέσα σε λίγους μήνες να βελτιώνονται η όψη της επιδερμίδας σας, το αίσθημα ευεξίας και μαζί η υγεία του οργανισμού σας.