Συμβουλές Ομορφιάς

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΟμορφιάςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Η ωριμότητα της ομορφιάς

Όλο και πιο συχνά ακούγεται το σχόλιο «μα, δεν σου φαίνεται!» όταν μια γυναίκα λέει την ηλικία της. Οι 50άρες της σημερινής κοινωνίας είναι πολύ «νεότερες» σε σχέση με προηγούμενες γενιές, μια κατάκτηση τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εσωτερικό επίπεδο και κυρίως στη φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής. Η φύση του ανθρώπου, όμως, δεν αλλάζει κι αυτό σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες περνάνε μια περίοδο που φέρνει αλλαγές στον οργανισμό και το σώμα τους.

Το πότε θα μπει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση είναι σχετικό. Κάποια στιγμή το κυρίαρχο οιστρογόνο οιστραδιόλη και η προγεστερόνη σταματούν να παράγονται από τον οργανισμό, απορρυθμίζοντας τα γονίδια clock. Τα δερματικά κύτταρα μπερδεύονται ως προς τις διεργασίες που έχουν να επιτελέσουν μέσα στο 24ωρο (να προστατεύουν την ημέρα και να επιδιορθώνουν και να αναγεννούν τη νύχτα) και αποσυγχρονίζονται, μαζί με τον 24ωρο κιρκάδιο ρυθμό.

Ταυτόχρονα, η επιδερμίδα γίνεται πιο λεπτή και ξηρή και παρουσιάζει ευαισθησίες και αντιδράσεις σε εξωτερικούς παράγοντες που ποτέ πριν δεν είχαν δημιουργήσει πρόβλημα. Παράλληλα, το οξειδωτικό στρες βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς οι ελεύθερες ρίζες αυξάνονται. Παρατηρούνται πολλές λεπτές γραμμές με κάθε κίνηση του προσώπου και μια αίσθηση τραβήγματος. Η έλλειψη της ελαστικότητας και η χαλάρωση της επιδερμίδας που συνοδεύουν αυτή την περίοδο είναι συνέπειες της έλλειψης κολλαγόνου, αυτού του τόσο βασικού δομικού στοιχείου του οργανισμού και της ομορφιάς, το οποίο οι ινοβλάστες δυστυχώς πλέον παράγουν με ρυθμούς που δεν επαρκούν για τις ανάγκες του δέρματος.

Οι ορμονικές διαταραχές έχουν όμως επίπτωση και στη διάθεση και την ψυχολογία. Αλλά η εποχή έχει αλλάξει. Νέα πρότυπα είναι οι δυναμικές και ακομπλεξάριστες γυναίκες που νιώθουν καλά με τα παραπανίσια κιλά, γκρίζα μαλλιά, πρόσωπο και σώμα με σημάδια γήρανσης και χαλάρωσης.

Το επόμενο βήμα για κάθε γυναίκα σε αυτή την περίοδο περιλαμβάνει φροντίδα (pampering). Οι αλλαγές που φέρνει η εμμηνόπαυση είναι αναπόφευκτες, αλλά υπάρχουν πολλά εργαλεία που κάνουν πιο εύκολη κάθε μέρα που περνάει και εξειδικευμένες σειρές για την ώριμη επιδερμίδα στην εμμηνόπαυση: εξισορροπητικές κρέμες προσώπου διορθώνουν τις ατέλειες, κρέμες θρέψης πυκνότητας ενισχύουν την επιδερμίδα, ενώ κρέμες ήπιας αλλά τακτικής απολέπισης υποβοηθούν τη φυσική αντίστοιχη διαδικασία που επιβραδύνεται.

Είναι σημαντικό να τα χρησιμοποιείτε όλα συστηματικά και όχι μόνο όταν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης γίνονται ενοχλητικά. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρείτε υψηλά τα επίπεδα της υγρασίας της επιδερμίδας και θα προσφέρετε στο πρόσωπο και το σώμα βασικά συστατικά που δεν έχει πλέον σε επάρκεια.

Οι αρωγοί μας

  • Το υαλουρονικό οξύ υψηλού μοριακού βάρους προσφέρει ενυδάτωση και αφήνει πιο λείο το δέρμα.
  • Η βιταμίνη D βοηθά σημαντικά σε πολλά επίπεδα: ενισχύει τα οστά, που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ως «βιταμίνη της χαράς» απαλύνει τις διακυμάνσεις της διάθεσης και δυναμώνει τα μαλλιά και τα νύχια ώστε να διατηρούν την πυκνή τους σύσταση και τη λάμψη τους.
  • Η βιταμίνη B και ιδιαίτερα η Β9 αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το αίσθημα κόπωσης που φέρνει η εμμηνόπαυση.
  • Άλλοι σημαντικοί σύμμαχοι είναι τα αντιοξειδωτικά, η αγαπημένη βιταμίνη C, η βιταμίνη της ομορφιάς E, αλλά και η Α.
  • Τα ceramides, τα Ω3 και τα Ω6 συντελούν στην αποκατάσταση της υγείας του επιδερμιδικού φραγμού αυξάνοντας το επίπεδο λιπαρών οξέων της επιδερμίδας και επαναφέροντας την ελαστικότητά της.
  • Θρεπτικά έλαια, όπως το έλαιο μποράγκο, το primrose oil, που είναι το πλέον κατάλληλο για την ώριμη επιδερμίδα αφού είναι πλούσιο σε γ-λινολενικό και λινολεϊκό οξύ, το έλαιο αργκάν, που συμβάλλει στη διατήρηση της ομορφιάς των μαλλιών, αποτελούν βασικά συστατικά σε πολλά προϊόντα σε αυτή την κατηγορία.
  • Καθώς η χαλάρωση και η ευεξία είναι στα ζητούμενα, συμπληρώματα με σαφράν και εκχυλίσματα από χαμομήλι και λυκίσκο εξασφαλίζουν ήρεμο ύπνο την κατάλληλη ώρα, βοηθώντας να επανέλθουν οι σωστοί βιορυθμοί σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και να μειωθεί η ευερεθιστότητα.
  • Μπορεί να ανήκετε στο ποσοστό των ανθρώπων που δεν θέλουν να πάρουν ορμόνες, όπως συχνά προτείνεται, όμως μια πληθώρα φυτικών σκευασμάτων υποκαθιστούν όσα στοιχεία έχει χάσει ο οργανισμός, ενεργοποιούν την κυτταρική ανανέωση και επαναρυθμίζουν τη λειτουργία του. H DHEA είναι γνωστή και ως ορμόνη νεότητας, αφού 38 φυσιολογικές διεργασίες που συνδέονται με τη νεανική εμφάνιση εξαρτώνται από αυτήν. Πλέον, υπάρχουν κρέμες με συνθέσεις που μιμούνται τη δράση της, βοηθώντας στην ανάπλαση της ώριμης επιδερμίδας.

Ποτέ χωρίς αντηλιακό!

Ένας βασικός εχθρός της επιδερμίδας, ο ήλιος, εξουδετερώνεται, ενώ γίνεται ευκολότερη η αντιμετώπιση των υπολοίπων.