Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Η πρώτη του φορά στο σχολείο: Προετοιµάστε συναισθηµατικά το «πρωτάκι» σας

Οι αγωνίες των παιδιών

Τα παιδιά, ανάλογα µε την ηλικία τους, εκφράζουν και διαφορετικές ανησυχίες. Τα µικρότερα παιδιά (τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τα «πρωτάκια») µπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο να αποχωριστούν τους γονείς τους, ιδίως αν είναι η πρώτη τους φορά, ή να έχουν πιο πρακτικής φύσεως ανησυχίες, όπως τι θα γίνει αν δεν βρίσκουν την τάξη τους ή την τουαλέτα, ή τι θα κάνουν αν µια µέρα σχολάσουν και δεν είναι εκεί κάποιος δικός τους να τα πάρει. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας είναι αγχωµένο, αφιερώστε του χρόνο, καθίστε κοντά του και συζητήστε µαζί του τι το απασχολεί.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί το άγχος του

1. Αρχίστε να προετοιµάζετε το παιδί σας αρκετό καιρό πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ξεκινώντας να µιλάτε σιγά-σιγά για το καινούργιο σχολείο. Περιγράψτε του πώς είναι, τι θα κάνει εκεί κάθε µέρα, πόσα ωραία πράγµατα θα µάθει –όπως να διαβάζει µόνο του τις αγαπηµένες του ιστορίες ή να παίζει καινούργια οµαδικά παιχνίδια– και µιλήστε του για τους φίλους που θα αποκτήσει ή για τους φίλους του από το νηπιαγωγείο που θα ξανασυναντήσει. Απαντήστε στις ερωτήσεις του. Αν έχετε τη δυνατότητα, επισκεφθείτε µαζί µε το παιδί το σχολείο πριν από την πρώτη ηµέρα και εντοπίστε πού είναι οι βασικοί χώροι, το κυλικείο, η τουαλέτα κ.ά.

2. Πείτε στο παιδί σας ότι µπορεί να αισθάνεται αγχωµένο ή ανήσυχο που ξεκινά το σχολείο, όπως άλλωστε αισθάνονται όλοι –ακόµα κι εσείς–, όταν κάνουν κάτι για πρώτη φορά και δεν το γνωρίζουν. Αναγνωρίστε τα συναισθήµατα του παιδιού σας και επιτρέψτε του να µιλήσει ελεύθερα γι’ αυτά, ακόµα και αν δυσκολεύει εσάς τους ίδιους να ακούτε ότι το παιδί σας αισθάνεται δύσκολα. Είναι πολύ σηµαντικό να του επιτρέψετε να µιλήσει ελεύθερα και χωρίς διακοπές, να ακούσετε πραγµατικά τι το αγχώνει, τι το φοβίζει, και όχι να σπεύσετε να το καθησυχάσετε, λέγοντάς του ότι δεν χρειάζεται ή δεν πρέπει να νιώθει έτσι. Με αυτό τον τρόπο ακυρώνετε αυτό που νιώθει και µπλοκάρετε τη συναισθηµατική του έκφραση. Αναγνωρίστε και εσείς ότι το παιδί σας αισθάνεται φοβισµένο. Μπορείτε να το ηρεµήσετε, λέγοντάς του: «Το καταλαβαίνω ότι νιώθεις φόβο, και είναι φυσικό, γιατί ξεκινάς κάτι καινούργιο, που δεν ξέρεις πώς είναι».

3. Μπορείτε επίσης να µοιραστείτε µαζί του τις δικές σας εµπειρίες από το σχολείο, να του διηγηθείτε όµορφες ή αστείες ιστορίες, αλλά και να του µιλήσετε για τις ανησυχίες που είχατε και εσείς την πρώτη φορά που πήγατε στο σχολείο, το άγχος και τον φόβο για το άγνωστο. Συναισθήµατα φυσιολογικά και αποδεκτά, που όµως έδωσαν τη θέση τους σε συναισθήµατα χαράς, αφού περνούσατε πολύ όµορφα στο σχολείο, κάνατε καινούργιους φίλους και η δασκάλα σας ήταν πολύ καλή. Μπορείτε επίσης να αναφέρετε στο παιδί παραδείγµατα από προηγούµενες εµπειρίες του, για το πώς αυτό είχε αισθανθεί παρόµοια στο παρελθόν, αλλά τελικά τα κατάφερε. Το µήνυµα είναι ότι, αφού τα κατάφερε τότε (π.χ. όταν πήγε στον παιδικό σταθµό), µπορεί να τα καταφέρει και τώρα.

4. Αν το παιδί σας ανησυχεί για µια συγκεκριµένη κατάσταση, όπως π.χ. για το τι θα συµβεί αν δεν έχει κανένα παιδάκι για να παίξει, βοηθήστε το να σκεφτεί πώς θα µπορούσε να διαχειριστεί µια τέτοια κατάσταση. Για παράδειγµα, µπορείτε να το ρωτήσετε «τι θα µπορούσες να κάνεις σε αυτή την περίπτωση;» ή να σκεφτείτε µαζί πιθανές λύσεις ή να του προτείνετε εσείς κάποιες, αν χρειαστεί. Προσπαθήστε να είστε συγκεκριµένοι: για παράδειγµα, µπορείτε να του προτείνετε να ψάξει κάποιο άλλο παιδί που είναι µόνο του και να του προτείνει να παίξουν µαζί. Είναι πολύ βοηθητικό για τα µικρά παιδιά να τους επισηµαίνετε ότι οι δάσκαλοι ή το προσωπικό του σχολείου θα είναι διαθέσιµοι να τα βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστούν.

5. Αντιµετωπίστε µε κέφι το ξεκίνηµα του σχολείου! ∆ώστε στο παιδί χώρο να συµµετάσχει ενεργά στις προετοιµασίες, χωρίς άγχος και εκνευρισµό. Επιτρέψτε του να κάνει τις δικές του επιλογές. Αγοράστε µαζί τα σχολικά είδη που θα χρειαστεί. Αφήστε το να επιλέξει µόνο του το καινούργιο του γραφείο ή την τσάντα του σχολείου, τα τετράδιά του και τα µολύβια του. Αφήστε το να διαλέξει τα ρούχα που θα φορέσει την πρώτη του ηµέρα στο σχολείο.

6. Βοηθήστε το παιδί να διαµορφώσει το καθηµερινό του πρόγραµµα, το οποίο χρειάζεται να περιλαµβάνει ξεκούραση, µελέτη και προετοιµασία για την επόµενη ηµέρα (να φτιάξει την τσάντα του, να ετοιµάσει τα ρούχα που θα φορέσει κ.λπ.), και φυσικά το παιχνίδι!!!

Γονείς, µη φορτώνετε τα παιδιά µε υποχρεώσεις και εξωσχολικές δραστηριότητες, και µην τους στερείτε το παιχνίδι τους! Είναι ό,τι πιο σηµαντικό για την υγιή τους ανάπτυξη, αλλά και για να είναι ευτυχισµένα - και αυτό είναι και το ζητούµενό σας.

Η πρώτη ηµέρα στο σχολείο

Ξυπνήστε µε ηρεµία και καλή διάθεση. Συνοδέψτε το παιδί στο σχολείο και ρωτήστε το πώς νιώθει. Καθησυχάστε το αν έχει αγωνία. Πριν το αφήσετε στην τάξη, δώστε του ένα φιλί και µια αγκαλιά, και πείτε του ότι θα πάτε να το πάρετε όταν σχολάσει. Μη φύγετε χωρίς να σας δει. Το παιδί σας είναι πλέον µαθητής!