Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Η βαλίτσα του προνοητικού ταξιδιώτη

Ακόµη κι αν δεν πάει µακριά η βαλίτσα, καλό είναι να πάει µακριά το µυαλό µας, και µέσα στη ξεγνοιασιά των διακοπών να «στριµώξει» και την προνοητικότητα για τη λιγότερο καλή στιγµή: Για την µπουκιά που σπάει το παλιό µας σφράγισµα και την εποµένη τρελαινόµαστε από τον πόνο, για την ατυχία µας να πατήσουµε τον ίδιο εκείνο αχινό για τον οποίο έχουµε προειδοποιήσει τον φίλο µας λίγα δευτερόλεπτα πριν, για την ίωση που κολλήσαµε καλοκαιριάτικα, για τη ναυτία που µας πιάνει µόλις µπούµε στο –δεµένο ακόµη στο λιµάνι– καράβι. Κάντε χώρο λοιπόν στη βαλίτσα σας για δύο νεσεσέρ, που θα σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση.

ΝΕΣΕΣΕΡ: Χωράνε όλα, εκτός από τα φάρµακα, που πρέπει να µπουν ξεχωριστά και να µένουν µακριά από τα παιδιά.

ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ: Προτιµήστε δύο προϊόντα αντί για ένα, επιλέγοντας άλλο για το σώµα και άλλο για το πρόσωπο, αφού οι ανάγκες του δέρµατος σε κάθε περιοχή διαφέρουν. Να έχετε επίσης µαζί σας ένα αντηλιακό για τα χείλη, τα οποία υποφέρουν εξίσου από τον καλοκαιρινό ήλιο, όπως υποφέρουν και τον χειµώνα από τον παγωµένο αέρα. Η αναγκαιότητα του πολύ µεγάλου δείκτη προστασίας φαίνεται να αµφισβητείται από τους επιστήµονες, οπότε επιλέξτε ένα αντηλιακό µε τον δείκτη προστασίας που θα σας υποδείξει ο φαρµακοποιός ή ο δερµατολόγος, εάν παρουσιάζετε κάποιο δερµατικό πρόβληµα. Η υφή του αντηλιακού πρέπει να ταιριάζει στον τύπο της επιδερµίδας σας. Η πλούσια υφή µπορεί να ταιριάζει στα ξηρά και αφυδατωµένα δέρµατα, αλλά µπορεί να «φουντώσει» ένα λιπαρό, µε τάση ακµής δέρµα. Τηρείτε τις οδηγίες χρήσης του αντηλιακού: απλώστε το περίπου 20 λεπτά πριν από την έκθεσή σας στον ήλιο, επαναλάβετε την επάλειψη µε αυτό κάθε φορά που βγαίνετε από το νερό και προφυλάξτε το προϊόν από την απευθείας έκθεσή του στον ήλιο, για να µην αλλοιωθεί η σύνθεσή του. Ακόµη και τα αντηλιακά κινδυνεύουν.

ΚΑΠΕΛΟ - ΓΥΑΛΙΑ: ∆εν είναι µόνο στυλ, είναι και µέσο προφύλαξης. Το καπέλο µας προστατεύει από την ηλίαση και τα γυαλιά από µελλοντικές οφθαλµικές νόσους που προκαλούνται από την έκθεση των µατιών µας στην ηλιακή ακτινοβολία. Φροντίστε και τα δύο να είναι καλής ποιότητας: το καπέλο να είναι ψάθινο ή από βαµβακερό ύφασµα, για να «αναπνέει», και τα γυαλιά να είναι αγορασµένα από κατάστηµα οπτικών, ώστε να προστατεύουν και όχι να δηµιουργούν προβλήµατα στην όραση.

ΤΣΙΜΠΙ∆ΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΥ∆ΙΑ: Μεταµορφώνεται σε ιατρική λαβίδα όταν παραστεί ανάγκη. Πατήσατε αχινό; Σας τσίµπησε µέλισσα και πρέπει να αφαιρέσετε το κεντρί; Σας µπήκε ένα αγκάθι στο χέρι; Όλα βγαίνουν µε ένα καλό τσιµπιδάκι φρυδιών και ψυχραιµία.

ΛΟΣΙΟΝ Ή ΚΡΕΜΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΥ∆ΑΤΩΣΗΣ: Θα τη χρησιµοποιήσετε για τα ήπια ηλιακά εγκαύµατα, αλλά και για την αφυδάτωση που θα σας προκαλέσει η έκθεσή σας στον ήλιο. Συστατικά που την κάνουν πιο δροσερή είναι η αλόη και η πανθενόλη.

ΩΤΟΑΣΠΙ∆ΕΣ: Χωρούν ακόµη και στην πιο φορτωµένη βαλίτσα και είναι η µοναδική προστασία για όλους εκείνους που υποφέρουν από ωτίτιδες, αλλά δεν µπορούν να στερηθούν τις βουτιές (και ίσως θέλουν για λίγο να µην ακούνε τις χαρούµενες παιδικές φωνές στην παραλία).

ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ: Τα φιλάκια στο µέτωπο είναι στοργικά και τρυφερά, αλλά δεν είναι ο ενδεδειγµένος τρόπος να µάθετε αν κάποιος έχει πυρετό ή όχι.

ΕΝΤΟΜΟΑΠΩΘΗΤΙΚΗ ΛΟΣΙΟΝ: Ας λέµε τα πράγµατα µε το όνοµά τους. Όταν µιλάµε για έντοµα που µας περιτριγυρίζουν το καλοκαίρι, µιλάµε για τα κουνούπια. «Σπάστε τους τη µύτη» µε µυρωδιές που απεχθάνονται και οι οποίες περιέχονται σε ειδικές λοσιόν και κρέµες.

ΓΥΑΛΙΑ ΟΡΑΣΕΩΣ: Εάν φοράτε φακούς επαφής, να έχετε πάντα µαζί σας στις διακοπές και ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεως, όχι µόνο για την περίπτωση που χάσετε τον φακό σας, αλλά και για την περίπτωση που παρουσιάσετε κάποιο οφθαλµικό ερεθισµό και πρέπει να µείνετε χωρίς φακούς για λίγες ηµέρες.

ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΚΟΛΛΥΡΙΟ ΜΑΤΙΩΝ: Για το σκουπιδάκι ή την άµµο που µπήκε στο µάτι, για τα µάτια που κοκκινίζουν στη θάλασσα ή για την αδιάβροχη µασκάρα που σας ενοχλεί, πάντα υπάρχει ένας καλός λόγος να ρίξετε λίγες σταγόνες φυσιολογικού ορού ή φυσικών δακρύων, ή οτιδήποτε µη κορτιζονούχο σάς προτείνει ο φαρµακοποιός σας για ώρα ανάγκης. Προσοχή όµως, γιατί όταν η συσκευασία ανοίξει το προϊόν έχει λιγότερο από έναν µήνα ζωής. Μην πάρετε µαζί σας το κολλύριο που ανοίξατε το Πάσχα, πετάξτε το. Ρωτήστε τον φαρµακοποιό σας για τις αµπούλες της µίας χρήσης, που είναι πιο πρακτικές και πιο εύχρηστες στην περίοδο των διακοπών.

ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΜΑΝΤΙΛΑΚΙΑ: Εάν ταξιδεύετε µε πλοίο ή η τουαλέτα του εστιατορίου δεν έχει σαπούνι, για να πλύνετε τα χέρια σας, σκουπίστε τα µε ένα µαντιλάκι εµποτισµένο µε οινόπνευµα ή κάποιο αντισηπτικό υγρό.

ΖΕΣΤΑ ΡΟΥΧΑ: Σας χαλάνε τη διάθεση όταν τα βλέπετε ανάµεσα στα παρεό, αλλά είναι αναγκαία σε περίπτωση που παρουσιάσετε πυρετό. Θυµάστε τα ρίγη που νιώθετε όταν ανεβάζετε θερµοκρασία;

ΠΑΓΟΚΥΣΤΗ GEL: Ζητήστε την από τον φαρµακοποιό σας. Τη χρησιµοποιούν και οι αθλητές για να αντιµετωπίσουν τις κακώσεις τους. Μπαίνει στην κατάψυξη για την ώρα εκείνη την κακή που θα γυρίσετε το πόδι σας σε ένα καλντερίµι και θα πρέπει να τοποθετήσετε πάγο. Όταν τελειώσουν οι διακοπές, µην την ξεχάσετε στον καταψύκτη του ξενοδοχείου!

ΑΝΤΙΦΘΕΙΡΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: Αν έχετε µικρά παιδιά, πάρτε µαζί σας σαµπουάν και λοσιόν που αποµακρύνουν τις ψείρες. Με τη βοήθεια του ειδικού, βρείτε το κατάλληλο προϊόν.

ΛΙΓΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ: Αυτή η άσπρη σκόνη είναι θαυματουργή. Χρησιμεύει ως άοσμο και φυσικό αποσμητικό, ενώ δίνει τις πρώτες βοήθειες στις γυναίκες εκείνες που παθαίνουν συχνά κυστίτιδα. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, μόλις αρχίσουν τα συμπτώματα, πίνετε μία κουταλιά του γλυκού το βράδυ πριν από τον ύπνο, και έχετε άμεση ανακούφιση. Επίσης, τη μαγειρική σόδα μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε άφοβα για στοματικές πλύσεις, εάν παρουσιάσετε στοματίτιδα.

Μίνι φαρμακείο

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΝΤΙΣΗΨΙΑΣ: Ένα ιωδιούχο ή μη ιωδιούχο διάλυμα για αντισηψία, σε περίπτωση μικροατυχήματος που θα έχει προκαλέσει εκδορά. Αν έχετε κάποια πάθηση του θυρεοειδούς, επιλέξτε ένα διάλυμα που δεν περιέχει ιώδιο.

ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΕΠΙΔΕΣΜΟΣ: Ακινητοποιεί μια άρθρωση σε περίπτωση διαστρέμματος ή άλλου ορθοπεδικού περιστατικού. Αρκεί να ξέρετε να τον δέσετε: ούτε πολύ σφιχτά, αλλά οπωσδήποτε ούτε χαλαρά.

ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΗ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΗ ΓΑΖΑ: Είναι εύκολη στη χρήση και εξαιρετικά προστατευτική. Αρκεί να έχετε πρώτα καθαρίσει καλά την πληγή με οξυζενέ ή αντισηπτικό.

ΑΝΤΙΠΥΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ: Επιλέξτε ένα παυσίπονο που αντιμετωπίζει τους έντονους πονοκεφάλους ή τον πονόδοντο από τον τραπεζίτη που ξαφνικά διαμαρτύρεται. Αν υποφέρετε από δυσμηνόρροια, πιθανόν να σας έχει συστήσει ο γιατρός σας συγκεκριμένα σκευάσματα. Τα παυσίπονα ενδείκνυνται και για τους μυϊκούς πόνους που προκύπτουν στις διακοπές, όταν καταπιανόμαστε με αθλήματα που «ξαφνιάζουν» το σώμα.

ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΑ: Στο αυτοκίνητο, στο καράβι και στο αεροπλάνο, πολλοί νιώθουν τον κόσμο να γυρίζει και το στομάχι να ανακατεύεται.

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΕΥΡΕΟΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Μια αμυγδαλίτιδα που κλείνει τον λαιμό του γιου σας τον Δεκαπενταύγουστο στα Κουφονήσια πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Ζητήστε από τον παιδίατρό σας να σας προτείνει κάποιο αντιβιοτικό, το οποίο θα χρησιμοποιήσετε, αφού βέβαια επικοινωνήσετε πρώτα μαζί του.

ΑΝΤΙΟΞΙΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ: Για το ευαίσθητο στομάχι που μπορεί να έχει υποστεί και μια δίαιτα πριν από τις διακοπές.

ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΡΡΟΙΕΣ: Οι γαστρεντερίτιδες είναι συχνές το καλοκαίρι. Αντί για αντιδιαρροϊκό φάρμακο, μπορείτε να έχετε μαζί σας προβιοτικά, που βοηθούν το έντερο με πιο φυσικό τρόπο.

ΑΝΤΙΕΜΕΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ: Θα ήταν προτιμότερο μάλιστα να τα πάρετε σε μορφή υπόθετου.

ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΣΚΟΝΗΣ: Διαλύονται σε νερό και αναπληρώνουν τους χαμένους ηλεκτρολύτες σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν έχετε παιδιά, μην ξεχνάτε τα βιβλιάρια υγείας τους. Επίσης, να έχετε πάντα μαζί σας το τηλέφωνο του γιατρού σας, για παν ενδεχόμενο. Καλό ταξίδι!