Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Η υγεία ξεκινά από το στόμα

Αν σε προηγούμενες εποχές το επίκεντρο του lifestyle ήταν η ομορφιά, στη σύγχρονη εποχή είναι η προαγωγή της υγείας, που κατακλύζει τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης. Η lifestyle medicine, η ιατρική που ασχολείται δηλαδή με τον τρόπο ζωής και τη συσχέτισή του με την υγεία του ατόμου, είναι πανταχού παρούσα, με έρευνες και μελέτες που αφορούν τη ρουτίνα της υγιεινής του ατόμου. Διατροφολογικές συμβουλές, το κάπνισμα και οι συνέπειές του, τα οφέλη της σωματικής άσκησης είναι κοινός τόπος για κάθε είδους ιστοσελίδα – από εκείνες των οργανισμών υγείας, όπως του Παγκόσμιου Όργανισμού Υγείας (ΠΌΥ), μέχρι τα ποικίλης ύλης sites και blogs.

Το πιο καυτό όμως θέμα, που περνά από τις επιστημονικές μελέτες και συζητήσεις στον τομέα της ενημέρωσης του κοινού, είναι αυτό της στοματικής υγιεινής. Αν και η επίδραση της κακής στοματικής υγιεινής στην υγεία της καρδιάς δεν αποτελεί νέα γνώση, σήμερα οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, συσχετίζοντας την εμφάνιση τερηδόνας, ουλίτιδας και, κυρίως, περιοδοντίτιδας με την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων – και όχι μόνο.

Με την καρδιά... στο στόμα

Η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του στόματος, που προκαλεί μολύνσεις από βακτήρια στους περιοδοντικούς ιστούς. Με βάση πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, τα ούλα ενός ασθενούς με περιοδοντίτιδα αποτελούν για τα παθογόνα μικρόβια μια ανοιχτή πύλη εισόδου σε όργανα του σώματος, όπως η καρδιά και τα αγγεία, οι πνεύμονες, τα νεφρά και το πάγκρεας.

Αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται ότι σχετίζεται με τη στοματική υγιεινή. Σύμφωνα με τον δημοφιλή Αυστραλό ολιστικό οδοντίατρο δρ. Λιούις Έρλιχ, οι σοβαρές ασθένειες των ούλων επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και αυξάνουν τις πιθανότητες για επιπλοκές στη γενική υγεία του ατόμου διά μέσου της ανάπτυξης της φλεγμονής, η οποία αναστατώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τις αυξομειώσεις των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αλλά και, αντίστροφα, ο διαβήτης επηρεάζει την άμυνα του οργανισμού, δημιουργώντας έτσι πρόσφορο έδαφος για κακή στοματική υγεία.

Ό ίδιος ο μηχανισμός της φλεγμονής επιφέρει και άλλες επιπλοκές στην υγεία, με συνηθέστερη την εμπλοκή της περιοδοντίτιδας στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα επιθετικά βακτήρια περνούν από τα ούλα στην κυκλοφορία του αίματος και εγκαθίστανται στα αγγεία της καρδιάς, όπου δημιουργούν περιβάλλον φλεγμονής, παράγοντα ύποπτο για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου.

Η παρουσία τερηδόνας αποτελεί απόδειξη ότι δεν ακολουθούμε σωστές συνήθειες. Το κάπνισμα, η αφυδάτωση, η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, το αλκοόλ, η ελλιπής στοματική υγιεινή, η αναπνοή από το στόμα, καθώς και ορισμένα φάρμακα, επιδρούν αρνητικά στο περιβάλλον του στόματος, ευνοώντας την εμφάνιση τερηδόνας. Το ίδιο ισχύει και για την περιοδοντίτιδα, στην οποία ρόλο παίζουν και η ηλικία και η γενετική προδιάθεση.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Βουρτσίζετε συχνά και σωστά τα δόντια και τα ούλα, με κυκλικές κυρίως κινήσεις και μέτρια πίεση στα ούλα. Το βούρτσισμα των δοντιών μετά τα κυρίως γεύματα και την κατανάλωση γλυκών επιβάλλεται, φροντίζοντας οι –μέτριας σκληρότητας– τρίχες της οδοντόβουρτσας να σχηματίζουν γωνία 45 μοιρών με τη γραμμή των ούλων. Μην ξεχνάτε το απαλό βούρτσισμα της γλώσσας.
  • Το οδοντικό νήμα και κυρίως τα μεσοδόντια βουρτσάκια σάς απαλλάσσουν από τα υπολείμματα τροφών και απομακρύνουν την πιθανότητα εμφάνισης πλάκας και κατ’ επέκταση ουλίτιδας.
  • Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, με φυσικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνες C, A, D, E και Κ. Αντίθετα, συνιστάται η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, που ευνοούν την ανάπτυξη φλεγμονής.
  • Μασάτε σκληρές τροφές. Όι μαλακές και κολλώδεις τροφές της σύγχρονης εποχής δεν βοηθούν καθόλου στην υγεία των δοντιών και των ούλων. Η μάσηση σκληρών τροφών διεγείρει την παραγωγή σάλιου, καθώς το στεγνό στόμα δεν είναι υγιές περιβάλλον για τα δόντια και τα ούλα.
  • Αντικαταστήστε τους χυμούς, τα ενεργειακά ποτά και τα αναψυκτικά με καθαρό δροσερό νερό, που ξεπλένει το στόμα και δεν το φορτώνει με ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες.
  • Αντιμετωπίστε ρινίτιδες και άλλα προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, που εμποδίζουν τη ρινική αναπνοή και σας αναγκάζουν να αναπνέετε από το στόμα.
  • Μία στις τόσες καθαρίστε το στόμα σας χρησιμοποιώντας λάδι καρύδας ή εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο: Κάντε «μπουκώματα» με ένα κουταλάκι του γλυκού από το λάδι της αρεσκείας σας για όσο περισσότερα λεπτά της ώρας μπορείτε. Όι οπαδοί του εναλλακτικού αυτού καθαρισμού του στόματος επιμένουν ότι το λάδι αφαιρεί την πλάκα εκεί όπου δύσκολα φτάνει το οδοντικό νήμα, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή και χαρίζοντας καθαρή αναπνοή.
  • Μετά τους γιόγκι, και η δυτική ιατρική συστήνει την «ξύστρα» της γλώσσας από χειρουργικό ατσάλι ή πλαστικό, για την αποτελεσματική απομάκρυνση των βακτηριδίων.