Συμβουλές Ομορφιάς

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΟμορφιάςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Ήλιος: Σύμμαχος και όχι εχθρός

Ακόμη και σε ένα καλοκαίρι διαφορετικό, λόγω των συνταρακτικών γεγονότων στη δημόσια υγεία, ένα πράγμα παραμένει αμετάβλητο: η έντονη ηλιακή ακτινοβολία και η έκθεσή μας σε αυτήν, που δεν ισχύει μόνο στις διακοπές, αλλά κάθε στιγμή της ημέρας στην πόλη. Γι’ αυτό και τα αντηλιακά προϊόντα συνεχίζουν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των απαραίτητων που πρέπει να έχει μια τσάντα.

Γιατί είναι αναγκαία η αντηλιακή προστασία;

Τα αντηλιακά προϊόντα είναι τα πλέον απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας και της νεότητας της επιδερμίδας. Η συνεπής χρήση τους όλο τον χρόνο βοηθά στην προστασία από την πρόωρη γήρανση. Φορώντας καθημερινά ένα προϊόν αντηλιακής προστασίας με τουλάχιστον SPF30, μπορείτε να καθυστερήσετε την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, και να αποφύγετε ανομοιομορφίες στην υφή και τον χρωματικό τόνο της επιδερμίδας ή τους διεσταλμένους πόρους. Εκτός από τη φωτογήρανση, είναι πολύ σημαντική η προστασία που προσφέρει από τους διάφορους τύπους καρκίνου του δέρματος, καθώς με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία παρατηρούνται δομικές αλλοιώσεις στο DNA των κυττάρων, ενώ η ανοσοποιητική λειτουργία του δέρματος πλήττεται και αποδυναμώνεται.

Μάθετε πώς να επιλέγετε το σωστό για τις δικές σας ανάγκες και αποκωδικοποιήστε όλα όσα αναγράφονται πάνω σε μια συσκευασία αντηλιακού προϊόντος.

Οι τύποι ηλιακής ακτινοβολίας

Ακτίνες UV: Οι ακτίνες UV, ή υπεριώδης ακτινοβολία, είναι αόρατες, δεν μεταφέρουν θερμότητα, αλλά μπορούν σιωπηλά να προκαλέσουν ηλιακό έγκαυμα ή βαθιές κυτταρικές βλάβες.

Ακτίνες UVΑ: Ευθύνονται κυρίως για τη γήρανση της επιδερμίδας (το A προέρχεται από το «Age») και αντιπροσωπεύουν το 95% των ακτίνων UV που φτάνουν στο δέρμα. Οι UVA είναι παρούσες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και διαπερνούν τα σύννεφα και τα τζάμια. Αλλοιώνουν τις δομές της επιδερμίδας σε βάθος και, όπως και οι ακτίνες UVB, συντελούν στην ανάπτυξη καρκίνων του δέρματος.

Ακτίνες UVB: Φτάνουν έως το δέρμα και ευθύνονται για τα ηλιακά εγκαύματα (το B προέρχεται από το «Burn»). Διεγείρουν την παραγωγή μελανίνης, και συνεπώς ενισχύουν το μαύρισμα, όμως αλλοιώνουν το DNA των κυττάρων της επιδερμίδας και συνδέονται και αυτές με την ανάπτυξη καρκίνων του δέρματος.

Αποδόμηση του αντηλιακού προϊόντος

Είτε διαλυμένο είτε διεσπαρμένο σε έκδοχο, το ηλιακό φίλτρο είναι βασικό συστατικό των αντηλιακών προϊόντων. Υπάρχουν δύο είδη προστατευτικών φίλτρων: τα φίλτρα μεταλλικών αλάτων και τα χημικά φίλτρα. Όταν συνδυάζονται, παρέχουν αποτελεσματική προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB, συχνά σε υψηλότερης ποιότητας προϊόντα με καλλυντική υφή, που είναι ευχάριστα στην εφαρμογή. Επιλέξτε φυσικά φίλτρα στα παιδικά και τα βρεφικά προϊόντα, αλλά να αισθανθείτε απολύτως ασφαλείς με –πολύ ευχάριστες στην εφαρμογή τους– φόρμουλες που περιέχουν χημικά φίλτρα.

Φίλτρα μεταλλικών αλάτων/φυσικά φίλτρα: Περιέχουν μικροσκοπική αδιαφανή σκόνη (διοξείδιο του τιτανίου, οξείδιο του ψευδαργύρου), που λειτουργεί ως καθρέφτης και προσφέρει φυσική και ευρέος φάσματος προστασία, αντανακλώντας την υπεριώδη ακτινοβολία.

+ Έχουν μεγάλη διάρκεια δράσης και ελαχιστοποιούν την πιθανότητα ερεθισμών και αλλεργικών αντιδράσεων.

- Η υφή των προϊόντων με φυσικά φίλτρα είναι παχύρρευστη και δεν απλώνεται εύκολα, αφήνοντας ένα λευκό στρώμα στην επιδερμίδα (το οποίο όμως μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά στην περίπτωση των παιδικών αντηλιακών προϊόντων, για πλήρη κάλυψη).

Χημικά φίλτρα: Πρόκειται για συνθετικές ουσίες που προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία (οξυβενζόνη, αβοβενζόνη ή Parsol 1789, οκτινοξάτη), απορροφώντας την ενέργειά της. Είναι φωτοσταθερά και δίνουν προστασία ευρέος φάσματος. Για το ποιοτικό φιλτράρισμα όλων των ακτίνων UV, πρέπει να συνδυαστούν φίλτρα αποτελεσματικά κατά των ακτίνων UVB με αυτά που στοχεύουν στις ακτίνες UVA. Θα συναντήσετε επίσης και κάποια γνωστά συστήματα φωτοσταθερών (Mexory SX, Mexory XL, Tinosorb S, Tinosorb M).

+ Είναι ελαφριάς υφής και προσφέρουν καλλυντική ευχαρίστηση, καθώς απλώνονται εύκολα και παραμένουν αόρατα πάνω στην επιδερμίδα.

- Υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν ερεθισμούς και αλλεργικές αντιδράσεις ειδικά σε ευαίσθητες επιδερμίδες, όπως μπορεί και να φράξουν τους πόρους.

SOS: Η οξυβενζόνη έχει ενοχοποιηθεί για φωτοδερματίτιδες, γι’ αυτό σε πολλές συνθέσεις έχει αντικατασταθεί από την αβοβενζόνη.

Ημερομηνία λήξης

Τα περσινά αντηλιακά που έμειναν ανοιχτά δεν είναι κατάλληλα για να σας προστατεύσουν, καθώς τα ενεργά συστατικά τους χάνουν τη δραστικότητά τους με τον χρόνο. Αν έχετε κάποιο που δεν είχατε ανοίξει, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης και σιγουρευτείτε ότι δεν έχει εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες που προκαλούν αλλοιώσεις.

Τι σημαίνουν οι δείκτες προστασίας;

Δείκτης SPF: Ο Δείκτης Αντηλιακής Προστασίας – SPF (Sun Protection Factor) ενός αντηλιακού προϊόντος μετρά το επίπεδο προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία UVB και αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα που διαρκεί η προστασία του. Τα αντηλιακά προϊόντα διακρίνονται σε τέσσερα επίπεδα δείκτη SPF: Χαμηλό (6 έως 10), Μέτριο (15 έως 25), Υψηλό (30 έως 50) και Πολύ Υψηλό (50+). Ένας υψηλός δείκτης SPF θα προσφέρει την ίδια προστασία με κάποιον χαμηλότερο του ίδιου επιπέδου, αλλά θα την προσφέρει για περισσότερη ώρα.

PPD: Η Μέθοδος Επίμονης Μελάγχρωσης – PPD (Persistent Pigment Darkening) είναι μέθοδος μέτρησης του επιπέδου προστασίας από τις ακτίνες UVA και συμπληρώνει τον δείκτη SPF (που μετρά τον βαθμό προστασίας από τις ακτίνες UVB). Η αναλογία μεταξύ SPF και PPD στο αντηλιακό προϊόν σας πρέπει να είναι ίση ή μικρότερη του 3, δηλαδή SPF/PPD ≤ 3.

Βρείτε τον SPF που σας ταιριάζει

  • Η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό προϊόν μπορεί να είναι ανεκτή για 5 έως 30 λεπτά, ανάλογα με τον φωτότυπό σας. Πολλαπλασιάζοντας τον χρόνο κατά τον οποίο η επιδερμίδα σας αρχίζει να κοκκινίζει, με τον δείκτη SPF βρίσκετε τον χρόνο που ενδείκνυται η έκθεση στον ήλιο με τη χρήση αντηλιακού προϊόντος.
  • Επιλέξτε το αντηλιακό προϊόν σας μέσα από μια μεγάλη ποικιλία επιλογών αντηλιακών σειρών, με γνώμονα την ιδιαιτερότητα της επιδερμίδας σας (ξηρότητα, ακμή, τάση λιπαρότητας, φωτοευαισθησία).
  • Πολλά αντηλιακά προϊόντα καλύπτουν ταυτόχρονα και άλλες ανάγκες ομορφιάς: Έχουν χρώμα, για να χαρίζουν στην επιδερμίδα ομοιόμορφο τόνο, προσφέρουν την απαραίτητη υγρασία μιας κρέμας ημέρας ή περιέχουν αντιοξειδωτικά στοιχεία.
  • Θέλετε το προϊόν αντηλιακής προστασίας να είναι ανθεκτικό στο νερό ή στην άμμο; Λάβετε υπόψη τη χρήση για την οποία το προορίζετε (π.χ. σπορ, δραστηριότητες στην άμμο) και προσέξτε τη διαφορά ανάμεσα στο water resistant και το waterproof.

Τι φωτότυπο έχετε;

Φωτότυπος I: Λευκή επιδερμίδα με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μάτια και πολλές φακίδες, που πάντα καίγεται και δεν μαυρίζει ποτέ. Ενδείκνυται η χρήση SPF50+.

Φωτότυπος II: Ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα με ξανθά μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μάτια και φακίδες, που καταφέρνει να μαυρίσει λίγο κάποιες φορές και πάντα καίγεται. Ενδείκνυται η χρήση SPF50+.

Φωτότυπος III: Ανοιχτόχρωμη έως μέτρια επιδερμίδα με καστανά μαλλιά και καστανά μάτια, που κάποιες φορές καίγεται αλλά πάντα καταφέρνει ένα μέτριο μαύρισμα. Ενδείκνυται η χρήση SPF30.

Φωτότυπος IV: Μέτρια επιδερμίδα με καστανά μαλλιά και καστανά μάτια, που καίγεται σπάνια και πάντα καταφέρνει ένα βαθύ μαύρισμα. Ενδείκνυται η χρήση SPF20.

Φωτότυπος V: Σκούρα μελαχρινή επιδερμίδα με μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια, που δεν καίγεται ποτέ και πάντα καταφέρνει ένα πολύ βαθύ μαύρισμα. Ενδείκνυται η χρήση SPF20.

Φωτότυπος VI: Μαύρη επιδερμίδα που δεν καίγεται ποτέ. Ενδείκνυται η χρήση SPF10.

Οδηγίες για σωστή εφαρμογή

  • Η ποσότητα αντηλιακού προϊόντος που πρέπει να χρησιμοποιήσετε για όλο το σώμα είναι όσο ένα σφηνάκι. Στο πρόσωπο και τον λαιμό υπολογίστε ένα κουταλάκι του γλυκού.
  • Σημεία που συχνά ξεχνάμε είναι τα αυτιά, ο αυχένας, τα χέρια, τα πέλματα, οι χωρίστρες των μαλλιών, η μύτη και τα χείλη. Για τα δύο τελευταία θα βρείτε ειδικά αντηλιακά.
  • Τα χημικά φίλτρα πρέπει να εφαρμόζονται σε καθαρή επιδερμίδα, ενώ τα φυσικά μπορούν να εφαρμοστούν μετά τα προϊόντα περιποίησης, αλλά πριν το make-up.
  • Το αντηλιακό προϊόν της επιλογής σας πρέπει να εφαρμόζεται 20 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο.
  • Φροντίστε να ανανεώνετε την εφαρμογή του αντηλιακού σας προϊόντος ανά δύο ώρες περίπου και κάθε φορά που κάνετε βουτιά στο νερό, σκουπίζεστε ή ιδρώνετε.

Tip: Συνδυάστε διαφορετικές φόρμουλες τις ημέρες ηλιακής έκθεσης. Ξεκινήστε από το σπίτι, έχοντας καλύψει πλήρως όλα τα σημεία που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο με κάποια κρέμα ή γαλάκτωμα, και διατηρήστε την προστασία κατά τη διάρκεια της ημέρας με κάποιο σπρέι (θα βρείτε και διάφανα που δεν αφήνουν ίχνη).