Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Καλοκαιρινές διακοπές με το παιδί: Χαρά, παιχνίδι και ασφάλεια!

Στις καλοκαιρινές διακοπές, η καθημερινότητα του παιδιού αλλάζει άρδην, καθώς έχει πολύ ελεύθερο χρόνο που πρέπει να αξιοποιεί με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο και τα summer camps αποτελούν δύο από τις καλύτερες επιλογές, απαιτούν όμως προσοχή, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει ο κίνδυνος μικροτραυματισμών, τσιμπημάτων από έντομα, υπέρμετρης έκθεσης στον ήλιο.

Καλοκαίρι σημαίνει παραλία, ήλιος, θάλασσα! Όση χαρά μπορούν να δώσουν στα παιδιά μας τόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν. Η απότομη έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχει συνέπειες στην υγεία του παιδιού. Λόγος για τον οποίο συνιστάται η σταδιακή έκθεση τις ενδεδειγμένες ώρες (όχι μεταξύ 11.00-16.00), με τα κατάλληλα προστατευτικά μέσα, όπως το αντηλιακό και το καπέλο, τα κατάλληλα μαγιό, άφθονα υγρά και καλή σίτιση.

Το παιδικό δέρμα καίγεται εύκολα, γιατί είναι λεπτότερο και διαθέτει μικρότερο αριθμό μελανοκυττάρων. Προτιμούμε αντηλιακά με φυσικά φίλτρα, ειδικά στα παιδιά κάτω των δύο ετών, που απαραίτητα δίνουν προστασία και για UVA και UVB ακτινοβολία, με δείκτη τουλάχιστον 25. Τα παιδιά πάντα πρέπει να επιβλέπονται στην κολύμβηση, ακόμη κι αν γνωρίζουν καλό κολύμπι.

Η οικογένεια ταξιδεύει, τι προετοιμασία χρειάζεται

 • Ανιχνεύουμε από πριν ιδιαιτερότητες της περιοχής (αν υπάρχουν έντομα, βραχώδεις παραλίες) και ενημερωνόμαστε εκ των προτέρων για την κοντινότερη μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας και τα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.
 • Αν ταξιδεύουμε εκτός Ελλάδας, πληροφορούμαστε για το κλίμα της χώρας που θα επισκεφθούμε, τις επιδημιολογικές ανάγκες που απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία, όπως εμβόλια. Στις χώρες της ΕΕ, ισχύει η εθνική ασφαλιστική μας κάλυψη, αλλά χρειάζεται να έχουμε τη σχετική διεθνή κάρτα υγείας, που προμηθευόμαστε από την αντίστοιχη υπηρεσία του ασφαλιστικού μας φορέα στην Ελλάδα. Για την περίπτωση που ταξιδεύουμε εκτός Ελλάδας αεροπορικώς, καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας και μια ιατρική συνταγή, ώστε να συνοδεύει τυχόν φάρμακα.

ΚΙΤ αναγκαίων φαρμάκων για παιδιά

 • Αντιπυρετικά, θερμόμετρο και παυσίπονα
 • Αμπούλες φυσιολογικού ορού, Betadine, αντισηπτικές γάζες
 • Αντισταμινικό σιρόπι για αλλεργικές αντιδράσεις
 • Τοπική αντιφλεγμονώδη κρέμα ή με συνδυασμό με τοπικό αντιβιοτικό
 • Οφθαλμικό κολλύριο και σκεύασμα με ωτικές σταγόνες (οι ωτίτιδες είναι συχνές ειδικά στις αλλαγές κλιματικών συνθηκών, με διαφορά θερμοκρασίας, που σχετίζονται και με αεροπορικά ταξίδια)
 • Σκεύασμα ηλεκτρολυτών για την περίπτωση γαστρεντερίτιδας και σιρόπι για τη ναυτία
 • Ελαστικούς επιδέσμους
 • Self test για ανίχνευση κορωνοϊού

Συμβουλές σωστής διατροφής

 • Το καλοκαίρι, τα παιδιά έχουν εντονότερη σωματική δραστηριότητα, οπότε και οι ανάγκες τους είναι αυξημένες ως προς τη λήψη υγρών και την ενέργεια που χρειάζονται. Ευτυχώς, η εποχή προσφέρει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, την οποία πρέπει να εκμεταλλευόμαστε και να ενσωματώνουμε στο καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού. Προσφέρουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και υψηλή αναλογία σε νερό.
 • Στην παραλία, καθώς και τις μέρες του καύσωνα, οι ανάγκες σε υγρά είναι μεγαλύτερες. Φροντίζουμε να προσφέρουμε συνέχεια υγρά στα παιδιά, σε οποιαδήποτε μορφή επιθυμούν, ακόμη κι αν δεν μας το ζητούν.
 • Τα γεύματα στην παραλία πρέπει να είναι ελαφριά, όπως είναι οι φρουτοσαλάτες.
 • Το πρωινό είναι απαραίτητο και μπορεί να περιλαμβάνει γάλα με δημητριακά ή γιαούρτι και ένα χυμό φρούτου, που θα προσφέρουν στο παιδί την απαιτούμενη ενέργεια για τις δραστηριότητές του.
 • Αποφεύγουμε βαριά και τηγανητά φαγητά και φροντίζουμε να υπάρχουν πάντα διαθέσιμα υγιεινά σνακ, όπως ψωμί με τυρί με χαμηλά λιπαρά, φρούτα, γιαούρτι.

 

Από την Άννα Παρδάλη, παιδίατρο, MD, MSc, επιστημονική συνεργάτη της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.