Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Κατασκήνωση: Αφήνοντας τους γονείς ...στο σπίτι!

Η κατασκήνωση είναι μια λύση για τους γονείς –ειδικά για όσους εργάζονται–, ταυτόχρονα όμως είναι και για τα παιδιά μια ιδανική ευκαιρία να «αυτονομηθούν» από τη γονική φροντίδα και να ανακαλύψουν αθέατες ικανότητες, έτσι ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν σε ένα νέο περιβάλλον, να λειτουργήσουν ομαδικά, να γίνουν υπεύθυνα, να έρθουν σε άμεση επαφή με τη φύση, να παίξουν με συνομήλικούς τους, να ασχοληθούν με αθλητικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες και να διασκεδάσουν.

Βέβαια, ο αποχωρισμός, ιδίως αν πρόκειται για την πρώτη φορά, προκαλεί σε γονείς και παιδιά άγχος και ένταση, που σχετίζονται με την ηλικία του παιδιού, τη συναισθηματική του προσκόλληση στους γονείς, καθώς και με προηγούμενες εμπειρίες αποχωρισμού. Σε κάθε περίπτωση και στο μέτρο που θα τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις, η κατασκήνωση μπορεί να αποδειχθεί μια πολύτιμη εμπειρία μάθησης.

Τι προσφέρει η κατασκήνωση στο παιδί;

 • Το παιδί αυτονομείται και αυτοοργανώνεται: είναι το ίδιο υπεύθυνο για την υγιεινή του, το ντύσιμο, τα προσωπικά του αντικείμενα.
 • Επιλέγει ελεύθερα με ποιες δραστηριότητες θα ασχοληθεί κι ανακαλύπτει ενδεχομένως νέα ενδιαφέροντα, κλίσεις και ικανότητες.
 • Μαθαίνει να διαχειρίζεται τον εγωκεντρισμό του –ίδιον της παιδικής ηλικίας– και να λειτουργεί ομαδικά, καθώς το ομαδικό πνεύμα και η συνεργασία αποτελούν σημαντικές αξίες της κατασκηνωτικής ζωής.
 • Εκπαιδεύεται στην τήρηση και στο σεβασμό των ορίων και των κανόνων της κατασκηνωτικής ζωής.
 • Κυρίως, όμως, μαθαίνει ότι μπορεί και μόνο του! Χτίζει με αυτό τον τρόπο την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του, θεμέλια για μια υγιή ψυχοσυναισθηματική ενήλικη ζωή.

Από ποια ηλικία μπορεί το παιδί να πάει στην κατασκήνωση;

Παρόλο που κάθε παιδί αποτελεί μοναδική περίπτωση, πλέον κατάλληλη θεωρείται η ηλικία των επτά χρόνων, καθώς τότε τα παιδιά είναι αρκετά ώριμα βιολογικά, γνωστικά, συναισθηματικά και κοινωνικά, ώστε να αποχωριστούν ομαλά τους γονείς τους και να ενταχθούν σε ένα περιβάλλον, το οποίο θα δημιουργεί ευθύνες και θα διέπεται από κανόνες, χωρίς να προκαλεί άγχος – κάτι που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη και στην εφηβική και στην ενήλικη ζωή τους.

Χρήσιμες συμβουλές

 1. Είναι σημαντικό η κατασκήνωση να αποτελεί επιλογή και επιθυμία του ίδιου του παιδιού, γι’ αυτό συζητήστε μαζί του για το αν επιθυμεί να πάει και συναποφασίστε το.
 2. Ακούστε πώς φαντάζεται αυτή την εμπειρία και συζητήστε τυχόν προβληματισμούς ή φόβους. Μην ακυρώνετε ή υποβαθμίζετε τα συναισθήματά του, αλλά προσπαθήστε να το ενθαρρύνετε λέγοντάς του ότι μπορεί να τα καταφέρει.
 3. Διηγηθείτε του ιστορίες ή δικές σας εμπειρίες από την κατασκήνωση.
 4. Κανονίστε, αν είναι δυνατόν, να πάει μαζί με κάποιο φίλο του.
 5. Προμηθευτείτε μαζί τα απαραίτητα για την κατασκήνωση.
 6. Επισκεφθείτε μαζί την κατασκήνωση αρκετές μέρες πριν, ώστε να εξοικειωθεί με το περιβάλλον.
 7. Μην σπεύσετε να πάρετε το παιδί από την κατασκήνωση, αν διαμαρτυρηθεί. Συζητήστε μαζί του τους λόγους και βρείτε πιθανές λύσεις.
 8. Μην του τηλεφωνείτε κάθε μέρα – σεβαστείτε τους κανόνες επικοινωνίας που θέτει η ίδια η κατασκήνωση.
 9. Να έχετε πάντα στο νου σας ότι χρειάζεται να διαχειρίζεστε και τα δικά σας συναισθήματα, και να μην του μεταφέρετε το ΔΙΚΟ σας άγχος αποχωρισμού!