Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Κολπίτιδα: Το ανεπιθύμητο καλοκαιρινό «σουβενίρ»

Με «θορυβώδη» συμπτώματα και δυσφορία στην ευαίσθητη περιοχή, η κολπίτιδα τινάζει στον αέρα την ξεγνοιασιά αλλά και τον ερωτισμό των καλοκαιρινών διακοπών. Οφείλεται σε μόλυνση από μύκητες, βακτήρια ή τριχομονάδες και εμφανίζεται συχνότερα το καλοκαίρι. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες, δηλαδή η ζέστη και η υγρασία, ευνοούν την ανάπτυξη των ένοχων μικροβίων στην ευαίσθητη περιοχή, όμως η ανεμελιά και η μη ευλαβική τήρηση των κανόνων υγιεινής αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της φλεγμονής: το βρεγμένο μαγιό που στέγνωσε επάνω μας γιατί πίναμε κοκτέιλ στην παραλία, τα εφαρμοστά ρούχα, οι «απρόσεκτες» επαφές, όλα συντελούν στην εμφάνιση της φλεγμονής, που είναι αιφνίδια και συνοδεύεται από τσουξίματα και κνησμό.

Τα συμπτώματα

 • Αίσθημα καύσου
 • Κνησμός ή και πόνος
 • Αυξημένες εκκρίσεις με ή ενίοτε χωρίς ιδιάζουσα οσμή, ανάλογα με το είδος της κολπίτιδας
 • Οίδημα των μικρών και των μεγάλων χειλέων σε περίπτωση αιδοιοκολπίτιδας, φλεγμονής δηλαδή όχι μόνο του κόλπου, αλλά και του αιδοίου
 • Δυσφορία κατά την ούρηση, η οποία δεν οφείλεται σε κυστίτιδα
 • Δυσπαρευνία, η επώδυνη δηλαδή σεξουαλική επαφή

Τα πολλά πρόσωπα της κολπίτιδας

Μυκητιασική κολπίτιδα: Η πιο συχνή κολπίτιδα του καλοκαιριού οφείλεται συνήθως στον Candida albicans, μύκητα που βρίσκεται στη χλωρίδα του κόλπου και υπό κανονικές συνθήκες δεν προκαλεί συμπτώματα. Όταν για οποιονδήποτε λόγο η ισορροπία διαταραχτεί, ο μύκητας αυτός πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα και καταπνίγει τους προστατευτικούς γαλακτοβακίλλους, που αποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, με αποτέλεσμα την πρόκληση μυκητιασικής κολπίτιδας. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι ο έντονος κνησμός και οι αυξημένες και παχύρρευστες εκκρίσεις, που θυμίζουν «κομμένο» γάλα, χωρίς ιδιάζουσα οσμή.

Βακτηριακή κολπίτιδα: Και σε αυτή την περίπτωση διαταράσσεται η ισορροπία της χλωρίδας του κόλπου και δεν επικρατούν οι αθώοι γαλακτοβάκιλλοι αλλά διαφόρων ειδών βακτήρια, όπως τα αναερόβια, με συχνότερο την Gardnerella vaginalis. Η βακτηριακή κολπίτιδα, παρότι δεν συμπεριλαμβάνεται στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), σχετίζεται με τη σεξουαλική επαφή, ειδικά σε γυναίκες με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους. Το σύμπτωμα είναι λευκά υδαρή υγρά, συχνά δύσοσμα.

Τριχομοναδική κολπίτιδα: Η τριχομονάδα είναι ένα πρωτόζωο που ανευρίσκεται στο 20% περίπου των γυναικών και προκαλεί κολπίτιδα, η οποία είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενη. Στα τυπικά συμπτώματα είναι τα αφρώδη, λεπτόρρευστα και δύσοσμα κιτρινοπράσινα υγρά και ενοχλήσεις όπως η ερυθρότητα και ο κνησμός. Ο σύντροφος της γυναίκας που παρουσιάζει κολπίτιδα από τριχομονάδες συχνά είναι ασυμπτωματικός. Αν όμως παρουσιάσει συμπτώματα, αυτά εμφανίζονται στο ουροποιητικό σύστημα.

Κολπίτιδα από χλαμύδια: Ανήκει στα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) και αν δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά επηρεάζει ακόμη και τη γονιμότητα της γυναίκας. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα χλαμύδια δεν προκαλούν φλεγμονή και συνεπώς η γυναίκα μένει ασυμπτωματική.

Ατροφική κολπίτιδα: Αφορά γυναίκες που βρίσκονται σε κλιμακτήριο ή εμμηνόπαυση, όπου τα χαμηλά οιστρογόνα προκαλούν ατροφία κόλπου, δηλαδή το ενδοθήλιο, η «επένδυση» του κόλπου, γίνεται λεπτότερο και άρα πιο επιρρεπές σε ερε- θισμούς και φλεγμονές. Η ατροφική κολπίτιδα δεν προκαλείται από μικρόβιο.

Προσέχω για να μην έχω

 • Σκουπίζουμε την ευαίσθητη περιοχή από εμπρός προς τα πίσω, συνήθεια που μας προφυλάσσει όχι μόνο από κολπίτιδες αλλά και ουρολοιμώξεις
 • Αποφεύγουμε τα συνθετικά εσώρουχα, καθώς αποτελούν φιλικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών
 • Στεγνώνουμε καλά την περιοχή μετά το ντους
 • Χρησιμοποιούμε πάντα προφυλακτικό
 • Υιοθετούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που θα κρατήσει σε φόρμα το ανοσοποιητικό μας: ποτό με μέτρο, αποχή από το κάπνισμα, ισορροπημένη διατροφή, επαρκής ύπνος και διαχείριση στρες
 • Δεν ξεχνάμε τα προβιοτικά σκευάσματα κάθε φορά που ακολουθούμε αντιβιοτική αγωγή

Αντίο, κολπίτιδα!

Η σωστή διάγνωση είναι το κλειδί για τη σωστή θεραπεία. Η κλινική εξέταση, αλλά κυρίως η καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος θα δείξουν το είδος της κολπίτιδας και θα οδηγήσουν στην επιλογή της αποτελεσματικής αγωγής, η οποία μπορεί να είναι μόνο τοπική (κρέμες ή υπόθετα) ή και από στόματος. Τη συστηματική αγωγή θα ακολουθήσει τροποποιημένα και ο σύντροφος της γυναίκας, αν παρουσιάζει συμπτώματα. Σε περίπτωση που η καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος δείξει τριχομονάδες, ο σύντροφος θα ακολουθήσει θεραπεία ανεξάρτητα από την εμφάνιση συμπτωμάτων.