Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Μαθήματα στοματικής υγιεινής

Η στοματική υγιεινή είναι το σύνολο των ατομικών ενεργειών που εξασφαλίζουν την υγεία των δοντιών και των ούλων και γενικά της στοματικής κοιλότητας. Στόχος της είναι η καθημερινή απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, ενός υμενίου που συνεχώς αθροίζεται στα δόντια και στα ούλα. Στα δόντια, η μη καθημερινή αφαίρεσή της προκαλεί την τερηδόνα, η οποία προκαλεί πόνο και οδηγεί στην καταστροφή των δοντιών ή και στην απώλειά τους. Στα ούλα, η εναπόθεση και η συσσώρευση της οδοντικής πλάκας στην ουλοδοντική σχισμή προκαλεί την ουλίτιδα, που αν θεραπευθεί έγκαιρα, είναι νόσος αναστρέψιμη. Σε αντίθετη περίπτωση, εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα, η οποία είναι μη αναστρέψιμη νόσος.

Στην περιοδοντίτιδα, το οστό των γνάθων που στηρίζει τα δόντια καταστρέφεται, με αποτέλεσμα να αποκτούν κινητικότητα, που δημιουργεί δυσχέρεια στη μάσηση. Η περιοδοντίτιδα προκαλεί επίσης υποχώρηση των ούλων (υφίζηση) και απογύμνωση των δοντιών, που, σε πολλές περιπτώσεις, προκαλεί ευαισθησίες σε ερεθίσματα όπως το ζεστό, το κρύο, το γλυκό και το ξινό. Αν η περιοδοντίτιδα δεν θεραπευτεί, οδηγεί στην απώλεια των δοντιών. Η περιοδοντίτιδα έχει ενοχοποιηθεί και για σοβαρά προβλήματα γενικής υγείας, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

Να σημειωθεί ότι τα «μαθήματα» στοματικής υγιεινής διδάσκονται πάντα από τους οδοντιάτρους από την παιδική ηλικία με επιλογή και επίδειξη των μέσων στο στόμα κάθε ασθενούς. Απαιτούν την ενεργό συμμετοχή του ασθενούς, με φωτογραφίες, φυλλάδια, εκμαγεία επίδειξης.

Τα κατάλληλα μέσα

Μηχανικά μέσα

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι οδοντόβουρτσες και τα μέσα μεσοδοντίου καθαρισμού (μεσοδόντια βουρτσάκια, νήμα κ.ά.). Επιλέγονται πάντα από τον οδοντίατρο, ο οποίος διδάσκει και την τεχνική του σωστού βουρτσίσματος. Μπορείτε να βρείτε πληθώρα αυτών στα φαρμακεία.

Οι οδοντόβουρτσες πρέπει να είναι μέσης ή μαλακής σκληρότητας, με μικρή κεφαλή και ισομεγέθεις θυσάνους. Διακρίνονται σε ηλεκτρικές και χειρός. Η χρήση-εφαρμογή τους επιλέγεται και διδάσκεται από τον οδοντίατρο.

Μέσα μεσοδοντίου καθαρισμού

  • Οδοντικό νήμα για τις νεότερες ηλικίες, για στενά μεσοδόντια διαστήματα.
  • Μεσοδόντια βουρτσάκια για ευρύτερα μεσοδόντια διαστήματα.
  • Superfloss ειδικό νήμα για παιδιά με ορθοδοντικά μηχανήματα και ενήλικες με προσθετικές αποκαταστάσεις.

Τα μέσα μεσοδοντίου καθαρισμού ενδείκνυνται: α) για παιδιά με ορθοδοντικούς μηχανισμούς («σιδεράκια», «μασελάκια») β) για ενήλικες με ορθοδοντικούς μηχανισμούς (διάφανα «μασελάκια», κεραμικά «σιδεράκια») και προσθετικές αποκαταστάσεις (γέφυρες, εμφυτεύματα).

Χημικά μέσα

Σε αυτά περιλαμβάνονται στοματικά διαλύματα (π.χ. Betadine Gargle Mouthwash) για ειδικές περιπτώσεις, όπως μετά από χειρουργείο, σε άτομα με κινητικά προβλήματα, σε ηλικιωμένα άτομα κ.ά. Συνιστώνται πάντα από τον οδοντίατρο και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τα μηχανικά μέσα.

 

Από τον Γεώργιο Κοντοβαζαινίτη, περιοδοντολόγο-εμφυτευματολόγο, ειδικευθέντα στο πανεπιστήμιο Tuft και στη Δημόσια Υγεία στο πανεπιστήμιο Harvard, επιστημονικό συνεργάτη της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.