Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Μαθητές χωρίς ρεπό

Τον Σεπτέμβριο, τον μήνα της οργάνωσης, τα ημερολόγια παίρνουν φωτιά. Στυλό, μολύβια και φλούο μαρκαδόροι επιστρατεύονται για να λύσουν τον γρίφο: Τρίτη-Πέμπτη Κινέζικα, Δευτέρα-Τετάρτη Αγγλικά και όμιλος debate, Σάββατο σκάκι και θεατρικό παιχνίδι, πού θα χωρέσει το μπαλέτο; Οι μαμάδες σε ρόλο coach καταπιάνονται με σπαζοκεφαλιές προκειμένου τα παιδιά τους να αποκτήσουν επιπλέον γνώσεις και δεξιότητες, αθλητικό παράστημα, διάνοια σκακιστή και ρητορική δεινότητα μεγαλοδικηγόρου, τακτική που έχει ρίζες στην ανταγωνιστικότητα που βασιλεύει στις σύγχρονες κοινωνίες και προάγει το βιογραφικό του αυριανού επιτυχημένου ατόμου.

Τα παιδία (δεν) παίζει

Κάθε εξωσχολική δραστηριότητα, που υποτίθεται ότι εκτονώνει τον μαθητή μετά το σκληρό 6ωρο στο σχολείο, ακόμη κι αν είναι το αγαπημένο του άθλημα, εμπεριέχει τη διαδικασία εκμάθησης και αυξάνει δραματικά το αίσθημα κόπωσης του παιδιού. Για παράδειγμα, στο μπάσκετ, η σχέση μαθητή-δασκάλου μεταφέρεται στο γήπεδο ως σχέση αθλητή-προπονητή, με επιβράβευση ή παρατήρηση, νουθεσία ή τιμωρία. Το «κάτσε στον πάγκο» ίσως να είναι και μεγαλύτερη ποινή από το «κάτσε μέσα στο διάλειμμα».

Του αρέσει το τένις;

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γέμισε τα γήπεδα τένις με πιτσιρικάδες όπως άλλοτε γέμιζαν τα γήπεδα του μπάσκετ με επίδοξους Γκάληδες. Μήπως όμως πίσω από τους μικρούς τενίστες υπάρχει το απωθημένο του μπαμπά ή της μαμάς που δεν έπιασαν ρακέτα στην παιδική τους ηλικία και τώρα βγάζουν το άχτι τους;

Ναι στον ελεύθερο χρόνο

Η μέρα που οι φωτογραφίες των παιδιών με μαγιό και παγωτό στην πλατεία του χωριού αποκαθηλώνονται από την πόρτα του ψυγείου για να μπει στη θέση τους η μεγαλοπρεπής εκτύπωση του μηνιαίου προγράμματος είναι και η μέρα που το καλοκαίρι τελειώνει. Κάθε μέρα και κουτάκι, κάθε κουτάκι και υποχρέωση και δίπλα στην υποχρέωση το όνομα του παιδιού και του γονέα που θα το πάει και θα το φέρει. «Αμερικάνικα πράγματα», που έλεγαν οι παλιοί.

Για τα σκληρά εργαζόμενα παιδιά του ανεπτυγμένου κόσμου, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: το στρες καιροφυλακτεί εκφρασμένο ή καλά κρυμμένο πίσω από φαγωμένα νύχια και τρέφει την κατάθλιψη του αύριο. Φάρμακο; Το ελεύθερο παιχνίδι και το «χαζολόι». Αφήστε ένα κουτάκι λοιπόν ελεύθερο για εκείνο το αληθινό παιχνίδι με φίλους, που θα διασφαλίσει την ψυχική ευεξία του παιδιού σας και θα μπει στην αποσκευή για μια πιο ισορροπημένη ενήλικη ζωή.