Συμβουλές Ομορφιάς

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΟμορφιάςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Μερικές πληροφορίες για την ακμή που ενδεχομένως δεν γνωρίζεις!

"Ακμή" μια λέξη που από μόνη της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θετική έννοια της ανάπτυξης, της εξέλιξης και της ανόδου. Τι γίνεται όμως όταν η ακμή αφορά το δέρμα μας;

Τότε μάλλον αποκτά αρνητική σημασία και μετατρέπεται σε πραγματικό εφιάλτη για ένα ποσοστό περίπου 80% των εφήβων.

Η ακμή αποτελεί συχνή δερματολογική πάθηση και εμφανίζεται κυρίως στην προεφηβική και εφηβική ηλικία με την έναρξη της ήβης, συχνά όμως τη συναντάμε σε νεαρούς και νεαρές ενήλικες. Σχετίζεται με τη μεταβολή και υπερδραστηριότητα συγκεκριμένων ορμονών του οργανισμού, των ανδρογόνων, τα οποία πυροδοτούν την έκκριση υπερβολικού σμήγματος και τη γρήγορη ανανέωση κυττάρων στο εσωτερικό των τριχοσμηγματογόνων θυλάκων του δέρματος φράσσοντας τους πόρους και ευνοώντας έτσι την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών όπως το βακτήριο της ακμής (P.acnes) που προκαλεί τη φλεγμονή και κατά συνέπεια τα άσπρα και μαύρα στίγματα, τα σπυράκια και τις κύστες.

Εκτός από την υπερβολική έκκριση σμήγματος, σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση της ακμής παίζει και η δυσμηγματόρροια, δηλαδή η ποιοτική μεταβολή και υποβάθμιση της φυσιολογικής σύστασης του υγιούς σμήγματος που αποτελεί μέρος του υδρολιπιδικού φιλμ και προστατεύει την επιφάνεια της επιδερμίδας.

Η ακμή σύμφωνα με τη σοβαρότητα και τη θεραπεία που χρήζει σε κάθε περίπτωση διαθέτει διαβαθμίσεις και διακρίνεται σε ήπια, μέτρια, σοβαρή και πολύ σοβαρή.

Σε αρκετές περιπτώσεις αυτό που απασχολεί πραγματικά τους εφήβους και επηρεάζει είτε θετικά είτε αρνητικά την ψυχολογία τους είναι το θέμα της αισθητικής. Χρησιμοποιώντας προϊόντα με συνθέσεις εμπνευσμένες από τους φυσιολογικούς μηχανισμούς και τα συστατικά του ίδιου του δέρματος, διασφαλίζεται με φυσικό τρόπο η εντατική φροντίδα και η θεραπεία, σε συνδυασμό με την κάλυψη των σημαδιών του ακνεϊκού δέρματος.

 

Αριέττα Χαλκίδη
Sales Development & Training Manager
Bioderma Greece