Συμβουλές Ομορφιάς

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΟμορφιάςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Το μικροβίωμα

Για να μπορέσει η επιδερμίδα να λειτουργεί ισορροπημένα, θα πρέπει η υγρασία της να είναι στα επιθυμητά επίπεδα, ο επιδερμικός φραγμός να λειτουργεί άψογα, το pH της να είναι στις σωστές τιμές και το μικροβίωμά της στη φυσική του ισορροπία. Μπορεί να έχετε ακούσει για το μικροβίωμα, για το οποίο γίνεται συζήτηση τα τελευταία χρόνια, καθώς έρευνες έχουν φέρει νέα δεδομένα, κάνοντας την ισορροπία του προτεραιότητα των συνθέσεων των προϊόντων ομορφιάς.

Τι είναι το μικροβίωμα

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το μικροβίωμα είναι κάτι σαν δεύτερο δέρμα. Ουσιαστικά, πρόκειται για εκατομμύρια βακτήρια, μύκητες και μικροοργανισμούς (περίπου 1 δισ. μικροοργανισμοί ανά τετραγωνικό εκατοστό) στην επιδερμίδα, που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλά και με το περιβάλλον. Το μικροβίωμα αρχίζει να δημιουργείται την πρώτη μέρα της ζωής μας (ένα βρέφος που γεννιέται έχει μηδενικό μικροβιακό απόθεμα) και είναι μοναδικό για κάθε άτομο, σαν δαχτυλικό αποτύπωμα. Ζυγίζει περίπου 1,5-2 κιλά.

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, το μικροβίωμα διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία και τις ορμονικές αλλαγές, ενώ επηρεάζεται και από εξωτερικούς παράγοντες. Μέσα του υπάρχουν πολλοί μικροοργανισμοί, π.χ. τα ακάρεα, αλλά αυτά που παίζουν σημαντικό ρόλο είναι τα βακτήρια, «καλά» και «κακά», που προσομοιάζουν στο ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος. Με λίγα λόγια, το μικροβίωμα είναι ο αόρατος μανδύας του δέρματος και η σωστή ποικιλότητά του εξασφαλίζει ότι το δέρμα παραμένει όμορφο και υγιές.

Ο ρόλος του

Το μικροβίωμα υψώνει επιφανειακά στην επιδερμίδα ένα τείχος προστασίας από κάθε περιβαλλοντική επίθεση. Προλαμβάνει και καταπολεμά τους ερεθισμούς του ευαίσθητου δέρματος, ενώ φροντίζει να υπάρχει ισορροπία στο όξινο περιβάλλον κρατώντας τις τιμές του pH στις επιθυμητές. Η έλλειψη ποικιλότητας συνδέεται με την αύξηση των αλλεργιών και της ευαισθησίας του δέρματος στις σύγχρονες κοινωνίες, όπου ο καθαρισμός της επιδερμίδας έχει φτάσει στην υπερβολή. Ειδικά τα χρόνια της Covid-19, η αλόγιστη χρήση των αντισηπτικών έχει ως αποτέλεσμα την ανισορροπία του μικροβιώματος.

Όταν η ισορροπία του μικροβιώματος διαταράσσεται, δημιουργούνται φλεγμονές, δερματικές παθήσεις, ευαισθησίες και ενοχλήσεις. Η ακμή, η ψωρίαση, το έκζεμα, η ατοπική δερματίτιδα, η ροδόχρους νόσος, η πιτυρίδα συνδέονται απόλυτα με τη διατάραξη του μικροβιώματος.

Η πολυπόθητη ισορροπία του

Οι παράγοντες που μπορεί να αποσυντονίσουν το μικροβίωμα είναι ο τόπος διαμονής, οι καιρικές συνθήκες, η υπεριώδης ακτινοβολία, η ρύπανση, ο τρόπος ζωής, ειδικά σε μεγαλουπόλεις, το στρες, η διατροφή, οι φαρμακευτικές αγωγές, τα ρούχα που φοράμε, τα «σκληρά» και ακατάλληλα καλλυντικά προϊόντα. Όλα αυτά μπορούν να τροποποιήσουν την ποιότητα αλλά και την ποσότητα των βακτηρίων και μικροοργανισμών που αποτελούν το μικροβίωμα.

Αν έχετε παρατηρήσει ξηρότητα, κνησμό ή ακμή, πρέπει να φροντίσετε να αποκαταστήσετε την υγιή ποικιλόμορφη μικροχλωρίδα του δέρματος, ώστε να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία του και να καταπολεμηθούν οι φλεγμονές που προκαλούν όλα τα συμπτώματα ευαισθησίας. Ακόμη κι αν ο προστατευτικός φραγμός της επιδερμίδας αποκατασταθεί, αν το μικροβίωμα δεν είναι σε ισορροπία, θα συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε περιόδους με εξάρσεις ξηρότητας και ερεθισμών ή όποιων άλλων συμπτωμάτων βιώνετε στη δική σας περίπτωση.

Πώς μπορεί να ενισχυθεί το μικροβίωμα

Τα προβιοτικά είναι αυτά που καλούνται να επιφέρουν την πολυπόθητη ισορροπία στο μικροβίωμα. Πρόκειται για τους γνωστούς μας ζωντανούς μικροοργανισμούς που αξιοποιούμε για την καλή λειτουργία του εντέρου, καθώς το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου συνδέεται με την ισορροπία των βακτηρίων. Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ψωμί, και συμπληρώματα προβιοτικών και πρεβιοτικών βοηθούν ώστε να παραμένει σε ισορροπία το μικροβίωμα του εντέρου. Ευεργετικά αποτελέσματα απολαμβάνουμε και με την εξωτερική εφαρμογή ενός κατάλληλου προϊόντος στην επιδερμίδα.

Έχουν πλέον δημιουργηθεί πολλές φόρμουλες καλλυντικών προϊόντων εμπλουτισμένες με προβιοτικά που ενεργοποιούν τα καλά βακτήρια της επιδερμίδας και χτίζουν πρόσθετη προστασία απέναντι στα παθογόνα μικρόβια. Αυτές ενισχύουν τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς της επιδερμίδας, αποκαθιστούν το pH της και καταπραΰνουν τους ερεθισμούς, αφού μειώνουν την ευαισθησία που παρουσιάζει όπως και τα συμπτώματα που προκαλεί. Ταυτόχρονα, έχοντας έντονη συμβολή και στην προστασία των κυττάρων από κάθε λογής περιβαλλοντικές επιθέσεις, «μάχονται» ενάντια στα σημάδια γήρανσης, γι’ αυτό και αποτελούν πλέον βασικό αντιγηραντικό συστατικό που αξίζει να αναζητήσετε στις φόρμουλες που χρησιμοποιείτε για να προστατευθείτε από το οξειδωτικό στρες.

Εκτός από τα προβιοτικά, στη φαρέτρα της κοσμητολογίας μπαίνουν και τα πρεβιοτικά, όπως το υαλουρονικό οξύ, καθώς αποτελούν τροφή για τα προβιοτικά που θα επέμβουν και θα αλλάξουν το μικροβίωμα. Ένα σπρέι νερού με πρεβιοτικά μπορεί να είναι σημαντικό εργαλείο επαναφοράς της ισορροπίας στην επιδερμίδα.

Προσοχή!

Αποφύγετε τα σκληρά καθαριστικά που απομακρύνουν όλα τα βακτήρια από την επιφάνεια της επιδερμίδας και την εκθέτουν. Ο καθαρισμός, όσο βαθύς κι αν είναι, πρέπει να γίνεται έξυπνα και με τα σωστά προϊόντα. Για παράδειγμα, τα νερά micallaire είναι ήπια και φιλικά προς το pH και το μικροβίωμα της επιδερμίδας, διατηρούν την υγρασία της και δημιουργούν φιλόξενο περιβάλλον για τα βακτήρια που είναι απαραίτητα για την υγιή επιδερμίδα.