Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Μητέρα και βρέφος: Μια σχέση αγάπης... και όχι µόνο!

Τι γίνεται τώρα; Τι θέλει από εσάς; Τι να κάνετε για να µην το πονέσετε, για να µην το τροµάξετε; Τόσα ερωτήµατα, τόση ανασφάλεια, τόσο άγχος!

Κατ’ αρχάς, ηρεµήστε, βάλτε στην άκρη το άγχος και κρατήστε το µωράκι σας! Τη λέξη «κρατώ» διατηρήστε τη στο µυαλό σας µε τη διττή της έννοια: της φύλαξης και της ψυχικής στήριξης. Αφεθείτε στη φυσική και ανεµπόδιστη επιθυµία σας και πάρτε το αγκαλιά, αγγίξτε το, µιλήστε του. Παρατηρήστε το και προσπαθήστε να το «δείτε»! Αφήστε το να σας «δει» και εκείνο, να σας µυρίσει, να αρχίσει να σας γνωρίζει. Το µοναδικό µέσο του για να γνωρίσει τον κόσµο για πολύ καιρό θα είστε εσείς! Το µωρό σας έχει υποστεί ήδη ένα πολύ µεγάλο σοκ, αυτό της γέννας. Φανταστείτε να ζούσατε σε ένα ζεστό, ήσυχο, σκιερό περιβάλλον και ξαφνικά, µε βίαιο τρόπο, να βρισκόσασταν σ’ ένα κρύο, ενοχλητικά και παράξενα φωτεινό και θορυβώδες περιβάλλον. Πώς θα νιώθατε; Απορία, δυσφορία, ταραχή, φόβο, απειλή. Φανταστείτε να νιώθατε για πρώτη φορά ότι πεινάτε, και µάλιστα µε βασανιστικό τρόπο. Σκεφθείτε το στοµάχι σας να γουργουρίζει και να καίει και οι δυνάµεις σας να σας εγκαταλείπουν. Με λίγα λόγια, τα πρώτα συναισθήµατα που νιώθει το µώρο σας δεν είναι ούτε τα θετικότερα ούτε τα ευκολότερα. Είστε όµως εσείς εκεί, για να το καταλάβετε και να ικανοποιήσετε τις ανάγκες του, να κατευνάσετε τους φόβους του, να του µάθετε ότι η ζωή έχει και θετική πλευρά και µπορεί να είναι όµορφη. Αυτή ίσως είναι και η σηµαντικότερη αποστολή σας.

Τί να κάνετε για να νιώσει ασφάλεια

  1. Αγκαλιάστε το για να νιώσει πάλι τη θαλπωρή και την ασφάλεια της προστατευµένης ζωής, όπως τότε, στην ησυχία της µήτρας σας.
  2. Προσφέρετέ του το στήθος σας (ή το µπουκάλι) µε αγάπη και ηρεµία και δώστε του χρόνο να το µυρίσει και τελικά να φάει και να σταµατήσει να νιώθει αυτή την απειλή του «πεθαίνω από την πείνα!».
  3. Και το σηµαντικότερο απ’ όλα: Θέστε τον εαυτό σας στην αποκλειστική υπηρεσία του µωρού σας. Ελαχιστοποιήστε τις στιγµές που δεν θα είστε κοντά του! Είναι θεµελιακής σηµασίας για τη µετέπειτα ψυχική του ισορροπία να σχετίζεται µε ένα πρόσωπο για τους πρώτους 12 µήνες της ζωής του. Το µωρό σας δίνει µεγάλο αγώνα για να γνωρίσει και να συνηθίσει την εξωτερική πραγµατικότητα, να κάνει την πρώτη του σχέση.
  4. Μην το µπερδέψετε µε την παρεµβολή άλλων προσώπων,  γιατί απλούστατα, παρά τις καλές προθέσεις, την πείρα και την εξοικείωση που µπορεί να έχουν, δεν θα έχουν την ίδια µυρωδιά, το ίδιο άγγιγµα, την ίδια αίσθηση. Με άλλα λόγια, δεν θα είστε εσείς!