Συμβουλές Ομορφιάς

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΟμορφιάςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Μύθοι και αλήθειες για την ακμή

Η ακμή αποτελεί συχνότατο πρόβλημα, ειδικά στην εφηβική ηλικία. Οι πληροφορίες που μπορεί να βρει κάποιος είναι πολλές, δεν είναι όμως πάντα έγκυρες. Ενημερωθείτε για βασικά ερωτήματα σχετικά με την ακμή, ώστε να διαχωρίσετε μύθους από αλήθειες.

Θα υποχωρήσει συντομότερα η ακμή, αν επιμένω στο πλύσιμο του προσώπου;

Η ακμή δεν υποχωρεί με την έντονη τριβή της επιδερμίδας∙ αντίθετα, η επίμονη τριβή (scrubbing) μπορεί να επιδεινώσει την κλινική εικόνα. Το πλύσιμο του προσώπου θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές καθημερινά, με ένα ήπιο καθαριστικό χωρίς σάπωνες. Το καθαριστικό εφαρμόζεται με τα ακροδάχτυλα στο πρόσωπο και ξεπλένεται με ζεστό νερό. Ακολουθεί προσεκτικό σκούπισμα του προσώπου χωρίς τριβή.

Η έγκαιρη έναρξη θεραπείας μπορεί να προλάβει μια ενδεχόμενη βαριά μορφή ακμής;

Η έγκαιρη έναρξη της αγωγής μπορεί να εμποδίσει τη μετατροπή βλατίδων ή φλυκταινιδίων σε επώδυνες κύστες. Με την έγκαιρη θεραπεία και αντιμετώπιση είναι επίσης δυνατό να αποφευχθεί η δημιουργία ακνεϊκών ουλών.

Μπορεί η χρήση make-up να επιδεινώσει το πρόβλημα;

Η χρήση δερματολογικών make-ups δεν αντενδείκνυται. Ένα προϊόν make-up θα πρέπει να μην αποφράσσει τα στόμια των πόρων, να είναι μη φαγεσωρογόνο και να μην είναι λιπαρό.

Η ακμή θα υποχωρήσει όταν τελειώσει και η εφηβεία;

Η εφηβεία είναι η κατεξοχήν χρονική περίοδος που η ακμή βρίσκεται στο ζενίθ. Η ενηλικίωση δεν συνοδεύεται απαραίτητα και από το τέλος της ακμής. Αρκετοί πάσχοντες θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν ακμή στην τρίτη, τέταρτη, πέμπτη, ακόμη και στην έκτη δεκαετία της ζωής τους. Υπάρχουν μάλιστα παραδείγματα νέων που δεν είχαν ακμή στην εφηβεία και παρουσίασαν σοβαρή ακμή κατά την ενηλικίωσή τους.

Υπάρχει αγωγή που μπορεί να θεραπεύσει την ακμή μέσα σε λίγες ημέρες;

Οποιαδήποτε δοθείσα αγωγή για ακμή θα χρειαστεί τουλάχιστον 4-8 εβδομάδες για να έχει αποτελέσματα.

Τα μαύρα στίγματα (κλειστοί φαγέσωρες) δημιουργούνται όταν οι πόροι αποφράσσονται από εξωτερικούς ρύπους;

Οι εξωτερικοί ρύποι δεν είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία φαγεσώρων. Τα μαύρα στίγματα είναι αποτέλεσμα συνδυασμού περίσσειας λιπαρότητας, νεκρών κυττάρων και βακτηριδίων που αποικίζουν την περιοχή. Το μαύρο χρώμα είναι συνέπεια της οξείδωσης του περιεχομένου που αποφράσσει τους πόρους.

Το μαύρισμα συμβάλλει στον περιορισμό της;

Η έκθεση στον ήλιο και η παραμονή σε τεχνητά μέσα μαυρίσματος (solarium) δεν επηρεάζουν την πορεία της ακμής. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και η χρήση, όμως, τεχνητών μέσων μαυρίσματος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασιών, όπως το κακόηθες μελάνωμα, και άλλων καρκίνων (βασικοκυτταρικά, ακανθοκυτταρικά επιθηλιώματα κ.ά.).

Γιατί η ακμή αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα;

Η ακμή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Οι ενδεχόμενες ουλές ακμής καθώς και η μακροχρόνια παραμονή της μπορεί να επιφέρουν κατάθλιψη, άγχος και τάση απομόνωσης στους πάσχοντες. Η έγκαιρη θεραπεία προλαμβάνει τις δυσάρεστες καταστάσεις που προαναφέρθηκαν.

 

Από τον Αντώνιο Σαρακηνό, Δερματολόγο / Αφροδισιολόγο