Συμβουλές Υγείας

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΥγείαςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Ναυτία: Ο ενοχλητικός συνταξιδιώτης

Οι περισσότεροι έχουμε βιώσει ως παιδιά το δυσάρεστο αίσθημα της ναυτίας, ταξιδεύοντας είτε με το οικογενειακό αυτοκίνητο, στο πίσω κάθισμα, είτε με το καράβι. Η ζάλη, ο εμετός και ο πονοκέφαλος αμαύρωναν την πρώτη ημέρα των διακοπών μας, καθώς φτάναμε στον προορισμό σχεδόν ασθενείς.

Η ναυτία του ταξιδιώτη εμφανίζεται πιο συχνά σε παιδιά ηλικίας από 2 έως 14 ετών. Προκαλείται εξαιτίας της ασυμφωνίας πληροφοριών που δέχεται ο εγκέφαλός μας μέσω διαφορετικών αισθήσεων σε σχέση με τη θέση του σώματός μας. Η πιο συνηθισμένη συνθήκη που ενεργοποιεί αυτό τον μηχανισμό είναι το διάβασμα μέσα σε ένα αυτοκίνητο που κινείται: οι πληροφορίες που λαμβάνει ο εγκέφαλός μας από τα μάτια μας είναι διαφορετικές από αυτές που λαμβάνει –όχι μέσω της όρασης, αλλά μέσω του λαβύρινθου, του «εσωτερικού» μας δηλαδή αυτιού– από την κίνηση του αυτοκινήτου. Η ναυτία είναι λιγότερο διαχειρίσιμη στα θαλάσσια ταξίδια, καθώς δεν υπάρχουν στάσεις.

Ο μηχανισμός αυτός προκαλεί μία σειρά συμπτωμάτων, όπως εφίδρωση, ωχρότητα, ζάλη, πονοκέφαλο και εμετούς. Μερικά παιδιά μπορεί να εκδηλώνουν χασμουρητό και ελαφρύ πόνο στην κοιλιά.

Οι οδηγίες του παιδιάτρου είναι απαραίτητες για ένα ταξίδι χωρίς προβλήματα, καθώς, όταν οι εμετοί είναι συνεχείς, υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης, ειδικά στις πολύ μικρές ηλικίες.

Για καλό ταξίδι

  • Τα νηστικά παιδιά, όπως και αυτά που έχουν φάει πολύ, είναι υποψήφια για ναυτία. Πριν από το ταξίδι, δώστε στο παιδί σας ένα μικρό, ελαφρύ και «στεγνό» –χωρίς πολλά υγρά– γεύμα, αποφεύγοντας τα γλυκά και τις τροφές με έντονη οσμή.
  • Στο αυτοκίνητο το κάθισμα του παιδιού πρέπει να βρίσκεται κοντά στο παράθυρο, ώστε αυτό να μπορεί να κοιτάζει έξω. Ιδανικά, ένα παράθυρο πρέπει να είναι έστω και λίγο ανοιχτό, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.
  • Οι απότομες αλλαγές της ταχύτητας πυροδοτούν την εμφάνιση δυσάρεστων συμπτωμάτων. Ακόμη, οι διαδρομές με στροφές απαιτούν πολύ προσεκτική οδήγηση, αλλά και περισσότερες στάσεις.
  • Ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο, οι στάσεις είναι αναγκαίες πριν καν εμφανιστούν τα συμπτώματα.
  • Στο καράβι προτιμήστε το κατάστρωμα από τους εσωτερικούς χώρους.
  • Στο αεροπλάνο ζητήστε θέση κοντά στο παράθυρο και παρακινείτε το παιδί να ατενίζει μακριά τον ορίζοντα.
  • Κρατήστε την ψυχραιμία σας και μη μεταδίδετε την αγωνία σας στο παιδί.
  • Στα φαρμακεία διατίθενται φαρμακευτικά σκευάσματα και εναλλακτικά μέσα πρόληψης της ναυτίας, όπως ειδικά περιβραχιόνια. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.