Συμβουλές Ομορφιάς

Επιστροφή στα άρθραΣυμβουλές ΟμορφιάςΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΜΑΣ PHARMA PLUS LINK

Νέο δέρμα

Από την άλλη, η υπερβολική απολέπιση, που καμιά φορά γίνεται στο σπίτι, μπορεί να τραυματίσει την επιδερμίδα, να την ερεθίσει και να προκαλέσει εξανθήματα. Ποια είναι λοιπόν τα κατάλληλα προϊόντα και μέθοδοι;

Τα κύτταρα απομακρύνονται από μόνα τους, αλλά χρειάζονται βοήθεια

Η απολέπιση αφορά 15-20 στιβάδες νεκρών κυττάρων στα εξωτερικά στρώματα της επιδερμίδας, την κεράτινη στιβάδα. Η φυσική διαδικασία της απολέπισης συμβαίνει καθημερινά και ολοκληρώνεται κάθε περίπου 2 εβδομάδες, όμως μπορεί να επιβραδυνθεί από διάφορους παράγοντες (ορμονικές διακυμάνσεις, έκθεση στον ήλιο, έλλειψη βιταμινών και γήρανση), με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να δείχνει θαμπή και τραχιά. Έτσι, συχνά είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε αυτή τη διαδικασία. Την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων μπορούμε να την πετύχουμε είτε με μηχανική (scrub) είτε με χημική (peeling) απολέπιση.

Η χημική απολέπιση είναι προτιμότερη

Η χημική απολέπιση χρησιμοποιεί ένζυμα φρούτων ή οξέα για να διαλύσει τους δεσμούς ανάμεσα στα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, ώστε να απομακρυνθούν εύκολα. Eίναι ηπιότερη από τη μηχανική, όμως όλα εξαρτώνται από τα ενεργά συστατικά που χρησιμοποιούνται.

Αν είστε αρχάρια, ξεκινήστε με ένζυμα

Η χημική απολέπιση με ένζυμα φρούτων, όπως παπάγια (παπαΐνη), είναι πιο ήπια και κατάλληλη ακόμη και για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Αν όλα πάνε καλά, περάστε στα –πιο δραστικά– οξέα

Αν κάνετε χημική απολέπιση για μερικές εβδομάδες και δεν παρουσιάσετε κανέναν ερεθισμό, μπορείτε να περάσετε στα υδροξυοξέα, που χωρίζονται σε:

ΑΗΑ ή α-υδροξυοξέα: Είναι υδατοδιαλυτά, ενδείκνυνται για ξηρές επιδερμίδες και χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιγηραντική τους δράση. Μετά την εφαρμογή τους πρέπει πάντα να φοράτε αντηλιακό. Πιο γνωστά ΑΗΑ είναι το γαλακτικό υδροξύ, που προέρχεται από γάλα, και είναι ιδανικό για λιπαρές, ευαίσθητες επιδερμίδες, το μηλικό, το κιτρικό, που είναι το πιο «αδύναμο», το μανδελικό και βέβαια το πιο δραστικό οξύ, το γλυκολικό, που προέρχεται από τη ζάχαρη. Δρα βαθύτερα από όλα τα άλλα και πετυχαίνει την πολυπόθητη λάμψη.

ΒΗΑ ή β-υδροξυοξέα: Είναι λιποδιαλυτά και ενδείκνυνται για λιπαρές με τάση ακμής επιδερμίδες. Τα ΒΗΑ προσφέρουν ήπια προστασία από τις ακτίνες του ήλιου. Πιο γνωστό ΒΗΑ είναι το σαλικυλικό οξύ, που δρα μέσα στους πόρους και είναι κατάλληλο για επιδερμίδες με τάσεις ακμής. Ακόμη πιο αποτελεσματικό είναι σε προϊόντα που συνδυάζουν και κάποια ήπια ΑΗΑ.

Αν κάνετε χημική απολέπιση μόνες στο σπίτι, μία φορά την εβδομάδα αρκεί.

Προσοχή στο αντηλιακό

Τα AHA αυξάνουν την ευαισθησία της επιδερμίδας στον ήλιο, οπότε μην κάνετε απολέπιση ακριβώς πριν από τις διακοπές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνετε χημική απολέπιση όλο το καλοκαίρι, σημαίνει απλώς ότι πρέπει να βάζετε ευλαβικά αντηλιακό και να το ανανεώνετε συχνά.

Για άτομα με ιστορικό ερεθισμών από καθαριστικά προϊόντα και λοσιόν, είναι προτιμότερη η μηχανική απολέπιση

Οι κόκκοι των απολεπιστικών, τα βουρτσάκια ή και τα ξυράφια στη νέα τάση που λέγεται «dermaplaning» ανασηκώνουν και αποκολλούν τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα και τα απομακρύνουν. Η μηχανική απολέπιση θεωρείται πιο επικίνδυνη από τη χημική, μόνο για τον λόγο ότι εξαρτάται από την πίεση που βάζουμε οι ίδιοι στα δάχτυλά μας κατά τη διάρκεια της τριβής ή στο εργαλείο που χρησιμοποιούμε (λούφα, βουρτσάκι), καθώς τείνουμε να είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας. Οι μικροβλάβες που προκαλούμε στην επιδερμίδα από την υπερβολική πίεση δεν είναι ευεργετικές, όπως π.χ. συμβαίνει με τα τσιμπήματα της μεσοθεραπείας, που είναι μικροσκοπικά και γίνονται με έλεγχο. Δεν χρειάζεται να νιώσουμε την επιδερμίδα μας γρατσουνισμένη, για να είναι καθαρή.

Τι είναι το dermaplaning;

Είναι το γυναικείο ξύρισμα. Δεν γίνεται βέβαια με τα ξυραφάκια της αγοράς, αλλά με ξυράφια που φέρουν καμπύλη. Κυκλοφορεί ότι η Κιμ Καρντάσιαν είναι φαν.

Τα νέα σφουγγάρια από μικροΐνες

Οι σπόγγοι Konjac από τις ρίζες του φυτού κονγιάκ έρχονται από την Ασία και θεωρούνται ιδανικοί για την απολέπιση προσώπου και σώματος.

Προτιμήστε προϊόντα scrub με φυσικά συστατικά

Τα απολεπιστικά προϊόντα με φυσικά συστατικά, όπως τα θρυμματισμένα κουκούτσια βερίκοκου ή ελιάς, οι κόκκοι θαλασσινού αλατιού, ορυκτών ή κρυσταλλικής ζάχαρης, ή οι πιο ήπιοι διάφανοι φυτικοί κόκκοι χοχόμπα ή μπαμπού, οι οποίοι παρασκευάζονται από χημικά επεξεργασμένο υδρογονωμένο έλαιο των φυτών, είναι μονόδρομος. Το μέγεθος των σωματιδίων εξαρτάται από το αν προορίζονται για χρήση στο πρόσωπο ή το σώμα.

Μην κάνετε απολέπιση σε ερεθισμένη επιδερμίδα

Ορισμένες δερματικές καταστάσεις επιδεινώνονται με την απολέπιση. Σε φλεγμονώδεις περιπτώσεις ακμής ή ροδόχρου ακμής συνιστάται να αποφεύγεται η απολέπιση, η οποία από μόνη της προκαλεί κάποιο επίπεδο τραύματος στην επιδερμίδα, οδηγώντας στη δημιουργία μικρής φλεγμονής.

Όχι στους πλαστικούς κόκκους απολέπισης!

Κάποια απολεπιστικά προϊόντα, αντί για φυσικούς κόκκους, περιέχουν μικροσφαιρίδια από πλαστικό, συνήθως πολυαιθυλένιο (ΡΕ) και πολυπροπυλένιο (PP), που είναι πιο συμφέροντα για τις εταιρείες. Κατά τη χρήση αυτών των προϊόντων,  τα μικροπλαστικά εισχωρούν από τα σιφώνια του μπάνιου στα συστήματα αποχέτευσης. Καθώς ξεφεύγουν από τα συστήματα επεξεργασίας νερού και δεν είναι βιοδιασπώμενα, καταλήγουν στις λίμνες, τα ποτάμια, τους ωκεανούς. Στη θάλασσα, εκλαμβάνονται ως τροφή από τη θαλάσσια ζωή και περνούν έτσι στην τροφική αλυσίδα. Αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν: Polyethylene (PE), Polypropylene (PP), Polyethylene terephthalate (PET), Polymethyl, methacry (PMMA), Nylon (PA).